Ακαδημαϊκή Ταυτότητα

Τι είναι η Ακαδημαϊκή Ταυτότητα;

Ως φοιτητής σε κάποιο δημόσιο Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ δικαιούσαι να έχεις και ακαδημαϊκή ταυτότητα, δηλαδή πάσο. Για να το αποκτήσεις θα πρέπει να ακολουθήσεις την ηλεκτρονική διαδικασία που περιγράφεται στην ιστοσελίδα της σχολής σου και έπειτα θα παραλάβεις το πάσο σου από το σημείο που θα σου υποδειχθεί, το οποίο θα είναι σχετικά κοντά στο σπίτι σου.

Προνόμια για τους κατόχους

Πέρα από τα διαδικαστικά της σχολής (όπως πχ οι εξετάσεις, παραλαβή συγγραμμάτων κλπ) στα οποία απαιτείται να έχεις πάσο, το τελευταίο σου παρέχει και πολλά προνόμια εκτός σχολής, τα οποία και θα βρεις παρακάτω!


1) ΔΩΡΕΑΝ είσοδος μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Στα περισσότερα μουσεία είναι δωρεάν η είσοδος με την επίδειξη του πάσο ενώ σε άλλα είναι μειωμένο το εισιτήριο.
Ίσως να μην είναι και η αγαπημένη σου έξοδος η βόλτα σε ένα μουσείο, αλλά σου προτείνουμε να το δοκιμάσεις, έστω για αλλαγή. Εξάλλου δεν έχεις να χάσεις τίποτα- λεφτά σίγουρα όχι- μάλλον θα κερδίσεις πολλά άλλα!

2) CINEMA, ΘΕΑΤΡΑ και …ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΚΕΝΤΡΑ!

Σε πολλούς κινηματογράφους και θέατρα τα εισιτήρια για τους φοιτητές έχουν μειωμένες τιμές. Το ίδιο ισχύει και σε κάποια νυχτερινά κέντρα που αν επιλέξετε με την παρέα σου να πάρετε ένα μπουκάλι ποτό ενδέχεται η τιμή να είναι μειωμένη, το λεγόμενο φοιτητικό μπουκάλι.
Ωστόσο, οι προσφορές αυτές ισχύουν συγκεκριμένες ημέρες και συνήθως όχι ΠΣΚ.

3) ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
 

Αρχικά δικαιούσαι μειωμένο κόμιστρο στα ΜΜΜ (λεωφορεία, μετρό, τραμ, ηλεκτρικό).
Ακόμη, με την επίδειξη του φοιτητικού σου πάσο, σου παρέχεται έκπτωση στα εισιτήρια του ΚΤΕΛ*, του τρένου και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, που κυμαίνεται από 25% έως 50%. Συγκεκριμένα, τα λεωφορεία των υπεραστικών και αστικών ΚΤΕΛ μπορείς με την επίδειξη του φοιτητικού σου πάσο, να έχεις έκπτωση 50% από και προς τη μόνιμη κατοικία σου. Σε περίπτωση που μετακινείσαι από/προς άλλον προορισμό η έκπτωση περιορίζεται στο 25%.4) ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΔΕΜΑ- ΕΛΤΑ

Τα ΕΛΤΑ προσφέρουν έκπτωση 30% στις τιμές των δεμάτων εσωτερικού για τα δέματα που στέλνονται από ή προς φοιτητές.

5) ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

Οι περισσότερες εταιρείες κινητής παρέχουν ειδικά πακέτα ίντερνετ για το σπίτι, καθώς επίσης και προσφορές στα πακέτα κινητής που σε συμφέρουν ιδιαίτερα. Οπότε ψάξου, σύγκρινε και κατάληξε στο πακέτο που σου ταιριάζει περισσότερο!

6) ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ- FAST FOOD

Ναι μάλιστα, υπάρχουν προσφορές και σε αυτά πολύ συχνά, οπότε ανάλογα με την περιοχή σου δες ποια καταστήματα παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες και εξοικονόμησε κάποια χρήματα.

7) ΔΩΡΕΑΝ δανεισμός ΒΙΒΛΙΩΝ από τη βιβλιοθήκη.

Δείχνοντας το φοιτητικό πάσο, θα κάνεις εγγραφή στην βιβλιοθήκη. Με τον τρόπο αυτό θα μπορείς να δανείζεσαι χωρίς καμία επιβάρυνση να δανείζεσαι βιβλία από τη βιβλιοθήκη του τμήματος σου.

8) ΛΕΣΧΗ ΣΙΤΙΣΗΣ

Σε όλες τις σχολές ο κάθε φοιτητής έχει τη δυνατότητα μέσω της επίδειξης του πάσο του να φάει στη φοιτητική λέσχη με ένα μικρό αντίτιμο (3 - 4 €). Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης κάρτας σίτισης με την επίδειξη της οποίας η σίτιση είναι δωρεάν. Για την έκδοση της κάρτας αυτής σε άλλες σχολές υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία πρέπει να πληρούνται, ενώ σε άλλες όχι. Οι ως άνω πληροφορίες είναι ανηρτημένες στην ιστοσελίδα κάθε τμήματος.

Photos by Freepik