Υποτροφίες

Τι χρειάζομαι για να υποβάλω αίτηση χορήγησης υποτροφίας?

Η υποτροφία είναι ένας τρόπος να χρηματοδοτήσεις τις σπουδές σου, χωρίς να ανησυχείς για τα οικονομικά θέματα. Έτσι μπορείς να επικεντρωθείς στην απόκτηση του πτυχίου σου. Αυτό το άρθρο παρέχει μια συνολική περιγραφή για το πώς να πραγματοποιήσεις μια επιτυχημένη υποβολή αίτησης υποτροφίας.

Ξεκίνα το συντομότερο δυνατόν

Η διαδικασία αίτησης χορήγησης υποτροφίας απαιτεί αρκετό χρόνο ενώ οι προθεσμίες τελείωνουν σύντομα. Μόλις είσαι σίγουρος για το αντικείμενο των σποδών σου, θα πρέπει να ξεκινήσεις με την προετοιμασία της αίτησης σου άμεσα. Εάν δεν έχεις αποφασίσει, μπορείς να λάβεις χρήσιμες πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας για τα προτυχιακά, μεταπτυχιακά καθώς και διαδακτορικά προγράμματα σπουδών. 

Εύρεση κατάλληλης υποτροφίας

Υπάρχει πληθώρα διαθέσιμων υποτροφιών καθώς και επιπλέον τρόποι χρηματοδότησης, όπως βραβεία, διαγωνισμοί κ.α. Για παράδειγμα το αντικείμενο σπουδών ή ο τόπος καταγωγής μπορεί να αποτελέσουν καθοριστικούς παράγοντες σχετικά με την επιτυχία χορήγησης της υποτροφίας σου.

Διαδικασία αίτησης

Πριν ξεκινήσεις την προετοιμασία της αίτησής σου, βεβαιώσου ότι στοχεύεις στη σωστή υποτροφία. Πληρείς όλα τα κριτήρια? Μελέτησε προσεκτικά τις πληροφορίες της υποτροφίας οι οποίες παρέχονται στο scholarshipprotal.com. Επιπλέον χρήσιμες πληροφορίες θα βρεις στην ιστοσελίδα του παρόχου της υποτροφίας. Πιστεύεις πως είσαι το κατάλληλο άτομο για μια υποτροφία? Ήρθε η ώρα να διαχωρίσεις το χρόνο που θα δαπανήσεις για την προετοιμασία της αίτησης.

Είσαι σίγουρος ότι επέλεξες τη σωστή υποτροφία? Μη χάνεις χρόνο και ξεκίνα την προετοιμασία της αίτησής σου. Τα ακόλουθα έγγραφα θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας.

Πιστοποιητικά εκπαίδευσης έως εκείνη τη στιγμή, όπως πτυχίο, απολυτήριο κ.α. Συστατικές επιστολές, είτε από εργασία είτε ακαδημαϊκές. Πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, βιογραφικό σημείωμα και motivation letter. Καλή πρακτική είναι η αναφορά σε εργασιακή εμπειρία με πραγματικά παραδείγματα.

Πριν ξεκινήσεις να γράφεις, βεβαιώσου ότι έχεις συγκεντρώσει όλα τα έγγραφα που απαιτούνται για την αίτησή σου. Το σημαντικότερο είναι να ξεκινήσεις την όλη διαδικασία εγκαίρως, ώστε να επικεντρωθείς στο να γράψεις ένα εντυπωσιακό motivation letter, χωρίς να βιαστείς για τις προθεσμίες υποβολής της αίτησης. Επιπλέον πριν αποστείλεις την αίτησή σου, βεβαιώσου ότι έχεις στην κατοχή σου αντίγραφα όλων των εγγράφων, ώστε να μην ξαναμπεις στη διαδικασία να τα συγκεντρώσεις από την αρχή σε περίπτωση που κάποιο χαθεί.

Πιστοποιητικά

Ανάλογα με το πανεπιστήμιο, μπορεί να χρειασθεί χρόνος μέχρι να λάβεις βεβαίωση σπουδών, αναλυτική βαθμολογία ή αντίγραφο πτυχίου. Προσπάθησε να τα αποκτήσεις επικυρωμένα το συντομότερο δυνατόν.

Συστατική επιστολή

Οι συστατικές επιστολές αποτελούν αναπόσπαστο στοιχεία των αιτήσεων υποτροφίας. Επειδή οι καθηγητές ή οι πρώην εργοδότες μπορεί να είναι απασχολημένοι, προσπάθησε να επικοινωνήσεις μαζί τους το συντομότερο. Επιπλέον μελέτησε προσεκτικά τις απαιτήσεις και τους κανόνες της συγκεκριμένης υποτροφίας. Υπάρχει περίπτωση να απαιτεί συστατική επιστολή σε καθορισμένη μορφή.

Από ποιον να ζητήσεις συστάσεις

Η καλύτερη επιλογή όταν αναζητάς συστατικές είναι οι καθηγητές σου. Σε γνωρίζουν καλά και μπορούν να σου παρέχουν μια σωστή και χρήσιμη συστατική επιστολή. Υπάρχουν υποτροφίες οι οποίες επιτρέπουν και μη ακαδημαϊκές συστατικές επιστολές. Σε τέτοια περίπτωση μπορείς να αναζητήσεις πρώην εργοδότες οι οποίοι σε γνωρίζουν καλά.

Πώς το ζητάς

Ζήτα ευγενικά από τον καθηγητή σου αν θα μπορούσε να γράψει συστατική επιστολή για εσένα. Θα πρέπει να του παρέχεις τις απαραίτητες πληροφορίες καθώς και να του δώσεις αρκετό χρόνο για να την ολοκληρώσει.

Βεβαιώσου ότι του παρέχεις τις παρακάτω πληροφορίες:

Τις πληροφορίες της υποτροφίας και ένα ενημερωμένο βιογραφικό σου σημείωμα. Επιπλέον μπορείς να μελετήσεις με τον καθηγητή τυχόν ικανότητές σου που μπορείτε να τονίσετε. Μην ξεχάσεις να τον ενημερώσεις σε περίπτωση που πλησιάζει η προθεσμία υποβολής. Σε πολλές υποτροφίες η διαδικασία αίτησης δίνει τη δυνατότητα να στείλει απευθείας ο καθηγητής τη συστατική επιστολή, είτε με email, είτε με online form, ωστόσο υπάρχει περίπτωση να απαιτείται η αποστολή της ταχυδρομικώς. Σε αυτή την περίπτωση συνίσταται να συλλέξεις ο ίδιος το φάκελο με την επιστολή. Επιπλέον είναι πιθανό να απαιτείται το σφράγισμα του φακέλου με σφραγίδα του ιδρύματος ώστε να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της επιστολής.

Πιστοποιητικά γλωσσομάθειας

Εάν η γλώσσα στην οποία πραγματοποιείται το πρόγραμμα για το οποίο αιτείσαι χορήγηση υποτροφίας, δεν είναι η μητρική σου, συνήθως απαιτείται η απόκτηση πιστοποιητικού γλωσσομάθειας. Για την αγγλική τα πιο συνηθισμένα είναι τα TOEFL και IELTS. Πρέπει να γνωρίζεις ότι απαιτείται αρκετός χρόνος για να προετοιμαστείς, να εξεταστείς και να λάβεις τα αποτελέσματα.

Motivation Letter

Το Motivation Letter είναι κρίσιμης σημασίας έγγραφο για την πορεία της αίτησής σου. Σου δίνει τη δυνατότητα να δείξεις ότι είσαι μια ξεχωριστή προσωπικότητα μέσω της αίτησής σου. Θα πρέπει να περιγράφει τους λόγους για τους οποίους πιστεύεις ότι πρέπει να κερδίσεις την υποτροφία, γιατί θέλεις να σπουδάσεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μπορει να ευνοήσει την αίτησή σου. Οι χορηγοί των υποτροφιών συχνά αναφέρουν τι πληροφορίες θέλουν να ενσωματώσεις στο motivation letter σου.

Καλή επιτυχία με την αίτησή σου.

 

Πηγή: www.scholarshipportal.com

 

Photos by Freepik