ΕΔΕΣΣΑ

 

 

εδεσσα.png

 • εδεσσα_1
 • εδεσσα_2
 • εδεσσα_3
 • εδεσσα_4
 • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
 • ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΖΩΗ
 • ΔΙΑΜΟΝΗ
 • ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ
 • ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
 • ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
 • ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
 • ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στην πόλη της ‘Εδεσσας βρισκόταν τα τμήματα Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τα οποία, όμως, συγχωνεύτηκαν και σήμερα δεν υφίστανται.

Στόχος του τμήματος ήταν να παρέχει την πλήρη κατάρτιση των φοιτητών τόσο για την επιστημονική τους σταδιοδρομία, όσο και για την επαγγελματική τους. Οι απόφοιτοι του τμήματος έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με το Μάρκετινγκ, όπως φαίνεται και από τον τίτλο, με την έρευνα αγοράς, την εταιρική επικοινωνία, τη διαφήμιση, τις δημόσιες σχέσεις, τις πωλήσεις-εξαγωγές, τη διοίκηση πωλήσεων και ποιότητας, τα logistics, τον προγραμματισμό παραγωγής αλλά και με τα δίκτυα διανομής.

 

Η Έδεσσα είναι αγαπητός προορισμός για σπουδές. Μοναδικό φυσικό περιβάλλον, άριστο ακαδημαϊκό περιβάλλον σε τοποθεσία κεντρική σε όλα τα Βαλκάνια και δίπλα στη Θεσσαλονίκη, προσφέρει σημαντικές προοπτικές.

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου έχουν καθιερώσει τη «Φοιτητική Εβδομάδα», η οποία περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, προβολή ταινιών, συναυλίες, αθλητικά δρώμενα, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας. Στην Έδεσσα, ένας φοιτητής μπορεί να πραγματοποιήσει δραστηριότητες όπως ιππασία, rafting, kayak, parapente, ποδηλασία, αναρρίχηση, canyoning, ski, snowboard,4Χ4, trekking. τοξοβολία αλλά και χιονοσανίδα και έλκηθρο.

Οδηγίες προς όσους φοιτητές αναζητούν εκ νέου φέτος στέγαση και προς όσους για πρώτη φορά επιχειρούν να ενοικιάσουν κατοικία ,δίνει η διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή της γενικής γραμματείας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το Α.Π.Θ. (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) διαθέτει 3 φοιτητικές εστίες στην περιοχή των 40 Εκκλησιών και ένα παράρτημα στο πρώην ξενοδοχείο «Εγνατία» (Λέοντος Σοφού 11). Συνολικά περιλαμβάνει 1.500 κλίνες, αίθουσα τελετών, αθλοπαιδιών κλπ. 

Ξενοδοχεία

Υπάρχουν πολλές επιλογές για ξενοδοχεία και μεγάλο εύρος στη διακύμανση των τιμών. 

Το ενδεικτικό κόστος ζωής στη Έδεσσα θεωρείται οικονομικό.
Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά κόστη:

 

Τιμή Ενοικίασης Διαμερίσματος κατά μέσο όρο:

Διαμέρισμα με 1 Δωμάτιο στο κέντρο της πόλης – 200€ /μήνα

Διαμέρισμα με 3 Δωμάτια στο κέντρο της πόλης -300€ /μήνα

Κόστος Σίτισης:

'Ενα γεύμα σε οικονομικό εστιατόριο κοστίζει περίπου 8€ / άτομο ενώ ένα γεύμα σε εστιατόριο ανώτερης ποιότητας περίπου 15€ / άτομο.

Κόστος μεταφοράς:

Φοιτητικό Εισιτήριο Αστικού Λεωφορείο –0.70€ απλή διαδρομή.

Ελάχιστη διαδρομή Ταξί - 3,40 

Στην Έδεσσα υπάρχουν πολλές καφετέριες και πολλές τοπικές ταβέρνες αλλά και εστιατόρια με πραδοσιακά φαγητά και όχι μονο.

Για τη νυχτερινή σου διασκέδαση, η Έδεσσα προσφέρει πληθώρα επιλογών, που υπόσχονται να σε  κρατήσουν  ξύπνιο/α μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η Έδεσσα είναι συνδεδεμένη με το Σιδηροδρομικό Δίκτυο της χώρας. Η διαδρομή γίνεται απευθείας Αθήνα - Έδεσσα με διακοπή και άμεση ανταπόκριση στο Πλατύ λίγο πριν τη Θεσσαλονίκη. Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας υπάρχουν αρκετά δρομολόγια, με την απόσταση να καλύπτεται από 5,5 έως 6,5 ώρες, ανάλογα τον τύπο της ταχείας που θα επιλέξεις.

Με το λεωφορείο  μέσω του ΚΤΕΛ Πέλλας .

Με το αεροπλάνο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις το διεθνές αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.

Με το καράβι θα προσεγγίσεις τον Επιβατικό Σταθμό του Λιμένα Μακεδονία Θεσσαλονίκης. Οι μετακινήσεις από το λιμένα με κατευθύνσεις τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του ΟΣΕ και τον κεντρικό σταθμό λεωφορείων γίνονται κυρίως με χρήση ΤΑΧΙ. 

Φυσικά ο πιο διαδεδομένος τρόπος για να φτάσεις στην Έδεσσα είναι με το αυτοκινήτο.

 

Αξιοθέατα

 

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα όχι μόνο στην Έδεσσα αλλά και σε ολόκληρη την Ελάδα είναι οι καταρράκτες. Στο πάρκο των καταρρακτών αιωνόβια πλατάνια και νερά συνθέτουν ένα μαγικό τοπίο όλες τις εποχές. Στον Καταρράκτη Κάρανο το νερό πέφτει από ύψος 70μ., ενώ η νεράιδα των καταρρακτών εμφανίζεται όποτε εκείνη θέλει. Αξίζει να επισκεφτείς, την βυθισμένη στο πράσινο, Αρχαία Έδεσσα στην τοποθεσία "Λόγγος", το 6μ ύψους Αρχαίο Τείχος που περιβάλλει την αρχαία πόλη και την ακρόπολή, την ιστορική συνοικία Βαρόσι με τα καλντερίμια και την μακεδονική αρχιτεκτονική και τον εξαιρετικής ομορφιάς Εδεσσαίο Ποταμό που διασχίζει την πόλη.

 

Μνημεία 

 

Αν θες να μάθεις για την βιομηχανική ιστορία της πόλης πρεπει να πας στο Μουσείο Νερού όπου νερόμυλοι και εργοστάσια είναι σε λειτουργία. Στο Λαογραφικό Μουσείο υπάρχει έκθεση λαογραφίας από τα τέλη του 18ου αι έως σήμερα ενώ στο Μουσείο Οικ.Πατριάρχου θα δεις γκραβούρες και χάρτες από την εποχή του Γουτεμβέργιου.

Πηγή

 

Στην Έδεσσα λαμβάνουν χώρα διάφορα πολιτιστικά γεγονότα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Ένα απο αυτά είναι η γιορτή τσίπουρου, η γιορτή κερασιού, οι εκδηλώσεις προς τιμήν των Μακεδομάχων Άγρα-μιγκα στην περιοχή Καρύδια, το παραδοσιακό πανηγύρι στο εκκλησάκι του Αγ. Αθανάσιου στην περιοχή Ξανθογεία.

Επίσης υπάρχουν πολλά έθιμα όπως τα  «Τζαμάλια» , το  Καρναβάλι στις περιοχές Έδεσσα, Σκύδρα και Κρύα Βρύση, το. «Σπάσιμο κόκκινων αυγών» στο βράχο του χωριού Μαργαρίτα και το  «Κατρακύλισμα των αυγών».

Χρήσιμες Ηλεκτρονικές Διευθύνσεις

Δήμος Έδεσσας

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Αστυνομική Διεύθυνση Έδεσσας: Τηλ.23810 23333
Νοσοκομείο Έδεσσας: Τηλ.23810 27441-6
Ταξί: 2381022904-23392
Σταθμός ΟΣΕ Έδεσσας: Τηλ.23810 23510
Σταθμός ΚΤΕΛ – Έδεσσα: Τηλ.2310 23511

 

 

Photos by Freepik