ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Η μαγευτική φοιτητούπολη δίπλα στη λίμνη

 • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ / ΤΕΙ
 • ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΖΩΗ
 • ΔΙΑΜΟΝΗ
 • ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ
 • ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
 • ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
 • ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
 • ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι Σχολές και τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπως διαμορφώνονται μετά την ίδρυση – συγκρότηση, κατάργηση και ανασυγκρότηση των Σχολών, με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 105 (ΦΕΚ A’ 137/2013)|Ιούν. 2013), παρουσιάζονται κατωτέρω.

Φιλοσοφική Σχολή

Σχολή Θετικών Επιστημών

Σχολή Επιστημών Υγείας

Σχολή Επιστημών Αγωγής

Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών

Σχολή Καλών Τεχνών

Πολυτεχνική Σχολή 

 

Στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Ηπείρου, στη μία από τις τέσσερις έδρες του, τα Ιωάννινα, η Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π.) είναι μία από τις βασικές διοικητικές και ακαδημαϊκές μονάδες του εν λόγω Τ.Ε.Ι. και αποτελείται από τα κατωτέρω τμήματα:

 

Στα Ιωάννινα, λειτουργεί μία από τις τέσσερις  Εκκλησιαστικές Ακαδημίες της Ελλάδας. Είναι Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης, δηλαδή, χορηγεί πτυχεία ισότιμα με εκείνα των ΑΕΙ και καταρτίζει Κληρικά και Λαϊκά στελέχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, εδρεύουν στην πόλη τα ακόλουθα τμήματα:

 

Τα Γιάννενα είναι από τις πόλεις της Ελλάδας που προσφέρονται για ιδανική φοιτητική ζωή. Συγκεντρώνουν πλήθος σχολών και συνακόλουθα φοιτητών που ταυτόχρονα με τις σπουδές τους περνούν πολύ όμορφα.Ο χρόνος είναι με το μέρος σου και η πόλη στη διάθεσή σου, έτοιμη να την εξερευνήσεις.

Καταρχάς, οι περισσότεροι φοιτητές προτείνουν τη διαμονή στο κέντρο. Απόλυτο κέντρο θεωρείται το αρχικό κομμάτι της λεωφόρου Δωδώνης, ο οποίος είναι και ο βασικότερος δρόμος της πόλης, ξεκινώντας από την Περιφέρεια Ηπείρου (πρώην Νομαρχία). Η προσβασιμότητα στα αγαθά και τις υπηρεσίες, στον αθλητισμό και τη διασκέδαση καθιστά το κέντρο ως την πιο ελκυστική επιλογή διαμονής. Aυτό, βέβαια, δεν αποκλείει την περιοχή της Ανατολής, την καλύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, όπου υπάρχουν εξαιρετικά φοιτητικά διαμερίσματα.

Η Πανεπιστημιούπολη απέχει μόλις 6 χλμ. από το κέντρο της πόλης και η πρόσβαση μπορεί να γίνει με αστικό λεωφορείο ανά 10 λεπτά από το κέντρο της πόλης, με ταξί (κόστος περίπου € 5), καθώς και με ιδιωτικό αυτοκίνητο (10 λεπτά). Το αστικό λεωφορείο ακολουθεί δύο διαφορετικές διαδρομές για την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο, τις οποίες μπορείτε να δείτε κατωτέρω:

 Πανεπιστήμιο Μέσω Λεωφόρου ΔωδώνηςΠανεπιστήμιο μέσω Ανατολής.

Υγειονομική περίθαλψη -ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή –δικαιούνται οι προπτυχιακοί φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ημεδαποί, ομογενείς και αλλοδαποί για διάστημα ίσο προς τα έτη φοίτησης που προβλέπεται ως ελάχιστη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών ενός Τμήματος προσαυξημένο κατά το ήμισυ. Για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές των ΑΕΙ για διάστημα ίσο προς τα έτη φοίτησης προσαυξημένο κατά το ήμισυ. Συγκεκριμένα, η υγειονομική περίθαλψη των φοιτητών/τριών στο Νοσοκομείο περιλαμβάνει ιατρική εξέταση, φαρμακευτική περίθαλψη, παρακλινικές εξετάσεις, τοκετούς, εσωτερική νοσηλεία. Επίσης βάσει ειδικής κοστολόγησης καλύπτονται φυσιοθεραπείες, οδοντιατρική περίθαλψη και ορθοπεδικά είδη.

Η διατροφή είναι ένα κεφάλαιο στο οποίο πρέπει να δώσετε μεγάλη σημασία την περίοδο των σπουδών σας. Είναι γεγονός ότι οι φοιτητές οδηγούνται συχνά σε μια διατροφή ανεπαρκή σε θρεπτικά συστατικά. Στα Γιάννενα, όμως, υπάρχει η καλύτερη φοιτητική λέσχη της Ελλάδας, ίσως και των Βαλκανίων, που προσφέρει σε πάνω από 4000 φοιτητές την ημέρα πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Καθημερινά, μπορείς να επιλέξεις κυρίως πιάτα από μία μεγάλη ποικιλία, σαλάτες, ορεκτικό, γλυκό και φρούτο. Πέραν της φοιτητικής λέσχης, οι επιλογές για φαγητό στην πόλη είναι πολλές. Σε κάθε σας βήμα θα εντυπωσιαστείτε από την ηπειρώτικη γαστρονομία, τις μυρωδιές και τις γεύσεις. Υπάρχουν πολλά εστιατόρια υψηλού επιπέδου, μεζεδοπωλεία και ταβέρνες που μπορείς να δοκιμάσεις παραδοσιακά εδέσματα, κρέατα εξαιρετικής ποιότητας και ό,τι άλλο μπορείς να σκεφτείς. Βέβαια, δεν λείπουν από την πόλη τα μαγαζιά με μαγειρευτό φαγητό και αυτά με γρήγορο πρόχειρο φαγητό σε οικονομικές τιμές.

Τα Γιάννενα θεωρούνται μία από τις καλύτερες πόλεις, για να διασκεδάζει κανείς και να απολαμβάνει τη ζωή. Υπάρχουν πολλά καφέ-μπαρ με ιδαίτερη ταυτότητα από τις πιάτσες του κέντρου ως τις ανερχόμενες γειτονιές της παλιάς αγοράς και της παραλίμνιας περιοχής δίπλα από το κάστρο. Τα εναλλακτικά μπαράκια και οι μπιραρίες βρίσκονται επί της οδού Ανεξαρτησίας, της Αβέρωφ, του πεζόδρομου Καλλάρη και στη λίμνη. Στη πόλη, υπάρχουν, επίσης, τσιπουράδικα-μεζεδοπωλεία. Ξεχωριστή θέση στη διασκέδαση κατέχουν τα ρεμπετάδικα με ζωντανη μουσική σε έντεχνους και λαϊκούς ρυθμούς. Τα "clubs" της πόλης, τοποθετημένα απένατι από το κεντρικό ρολόι μέχρι την οδό Ανεξαρτησίας και τους κήπους της Παμβώτιδας (τους καλοκαιρινούς μήνες), προσφέρουν έντονη διασκέδαση (Διαθέσιμο στον ιστότοπο: http://www.visit-ioannina.gr).

Η βιβλιοθήκη είναι ένας υπέροχος χώρος. Ιδιαίτερα την περίοδο της εξεταστικής, γεμίζουν οι έξι όροφοί της. Υπάρχουν παντού όλων των ειδών βιβλία με άψογη οργάνωση.Το κυλικείο της προσφέρεται για διαλείμματα-πάρτι (κάθε 5 λεπτά διαβάσματος!) και πολλοί φοιτητές περνούν αρκετό χρόνο μελέτης εκεί.

Όλοι οι φοιτητές δικαιούνται να εγγράφονται ως μέλη του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματός τους. Οι εκπρόσωποι των φοιτητών μετέχουν, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στα συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου. Επίσης, τη ζωή στην Πανεπιστημιούπολη συμπληρώνει ένας σημαντικός αριθμός Φοιτητικών Οργανώσεων και Ομίλων. Το Πανεπιστήμιο έχει οργανώσει τόσο θεατρική (users.uoi.gr) όσο και κινηματογραφική ομάδα (http://users.uoi.gr/kopi/), στις οποίες η εγγραφή είναι χωρίς πληρωμή. Εκτός πανεπιστημίου, λειτουργεί σύλλογος φίλων φωτογραφίας, ο οποίος την περσινή χρονιά διοργάνωσε διαγωνισμό φωτογραφίας και οι νικήτριες εικόνες κοσμούν κεντρικό τοίχο στην πόλη. Γι’ αυτούς που ασχολούνται με τη μουσική, υπάρχει ο Σύλλογος φίλων μουσικής του Πανεπιστημίου αλλά και ιδιωτικά ωδεία και "live stages". Γενικότερα, τα καλλιτεχνικά δρώμενα που διοργανώνονται κάθε χρόνο είναι πολλά.  Όσον αφορά τον αθλητισμό, υπάρχει το γυμναστήριο του Πανεπιστημίου, το οποίο προσφέρεται δωρεάν και έχει συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας. Υπάρχουν, επίσης, διάφορα γήπεδα για τρέξιμο, όπως οι Ζωσιμάδες και το γηπεδάκι τού Πανεπιστημίου. Επιπλέον, στην πόλη, δραστηριοποιείται ποδηλατική ομάδα αλλά και ο ορειβατικός σύλλογος Ιωαννίνων (http://www.orivatikos.gr ). Τέλος, για αυτούς που ενδιαφέρονται για τον θεσμό της εθελοντικής αιμοδοσίας, υπάρχει αντίστοιχη φοιτητική ομάδα με έντονη δράση (http://www.uoi.gr/students/foea).

Διαμονή στις Φοιτητικές Εστίες

Για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπάρχει δυνατότητα διαμονής στις φοιτητικές κατοικίες του Πανεπιστημίου στο χώρο της πανεπιστημιούπολης. καθώς και σε δωμάτια της Εστίας του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ, Λόφος Περιβλέπτου στα Ιωάννινα).

Για τη διαμονή στην Εστία του ΕΙΝ οι ενδιαφερόμενοι απευθύνονται στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΙΝ που βρίσκεται στο Λόφο Περιβλέπτου στα Ιωάννινα (τηλ. 2651042050 -51).

Για τη διαμονή στις φοιτητικές κατοικίες του Πανεπιστημίου οι ενδιαφερόμενοι απευθύνονται στη Γραμματεία του Τμήματος Πρόνοιας της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας (κτίριο Α’ Εστίας, τηλ 26510-05466, 26510-05467).


Ενοικίαση κατοικίας

Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα εύρεσης στέγης σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της πόλης των Ιωαννίνων. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε μία προσπάθεια υποβοήθησης των φοιτητών του στην εύρεση στέγης υποστηρίζει τον ιστότοπο http://enoikiazetai.uoi.gr/

Οι φοιτητές  και τα μέλη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μπορούν να τον επισκέπτονται και να αναζητούν δυνατότητες στέγασης διαφορετικών κατηγοριών.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειώσουμε το Στεγαστικό Επίδομα που χορηγείται στους προπτυχιακούς φοιτητές (πρώτου κύκλου σπουδών) των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις και υποβάλλουν τα σχετικά δικαιολογητικά σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία αίτησης.

 

Προσωρινή διαμονή

Η πόλη των Ιωαννίνων παρέχει προσωρινή διαμονή για τους φοιτητές (με δική τους χρέωση). Έχετε την επιλογή να διαλέξετε από πολυτελή ξενοδοχεία πέντε αστέρων μέχρι λιγότερο ακριβά ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης και την ευρύτερη περιοχή.

Δείτε παρακάτω τα τέσσερα ξενοδοχεία που χρησιμοποιούνται περισσότερο:

Epirus Palace

Διεύθυνση: 7ο χλμ. Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Αθηνών, 45500, Ιωάννινα 
Τηλ.: 26510 93555
Email: info@epiruspalace.gr
Website: http://www.epiruspalace.gr

Du Lac Congress & Spa

Διεύθυνση: Κ. Παπούλια & Ίκκου, 45221, Ιωάννινα
Τηλ.: 26510 59100
Email:  INFO@HOTELDULAC.GR
Website: https://www.hoteldulac.gr/el

Φρόντζου Πολιτεία

Διεύθυνση: Λόφος Αγ.Τριάδος, 45333, Ιωάννινα
Τηλ.: 26510 21011, 25495
Email: info@frontzupolitia.gr
Website: frontzupolitia.gr

Αlexios Hotel

Διεύθυνση: Καραϊσκάκη & Πουκεβίλ 14, 45444, Ιωάννινα
Τηλ.: 26510 32030
Email:  info@alexios.gr
Website: http://www.hotelalexios.gr

Στα Ιωάννινα, οι τιμές σε γκαρσονιέρες και δυάρια, παρά το γεγονός ότι εμφανίζουν ανοδικές τάσεις, ανταποκρίνονται στην οικονομική δυνατότητα του κάθε φοιτητή. Από τα προάστια μέχρι το κέντρο της πόλης, τα μισθώματα των εν λόγω ακινήτων κυμαίνονται από 150 έως 350 ευρώ ανάλογα με την περιοχή, τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού και τις παροχές. Το κόστος ενοικίασης επιβαρύνεται, από τον Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο, με τα έξοδα θέρμανσης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η θέρμανση είναι απαραίτητη, καθώς στα Γιάννενα το κρύο είναι τσουχτερό.

Ανααφορικά με το κόστος των μετακινήσεων, κάθε φοιτητής δικαιούται ειδικό Δελτίο Φοιτητικού Εισιτηρίου (ΔΦΕ) με διάρκεια ίση με τα έτη των προπτυχιακών σπουδών του Τμήματός του προσαυξανόμενη κατά δύο (2) χρόνια και ισχύ για όλο το χρόνο (1 Σεπτεμβρίου – 31 Αυγούστου). Η έκπτωση που παρέχεται στους φοιτητές είναι (Υπ. Πράξη 99/22-08-90) της τάξης του 25% στις αστικές συγκοινωνίες, στις υπεραστικές και στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Συγκεκριμένα, στην πόλη των Ιωαννίνων, το εισιτήριο του αστικού για το Πανεπιστήμιο κοστίζει 0.60€ ανά διαδρομή. Το λεωφορείο (Γραμμή 16) μπορεί κανείς να το πάρει από οποιαδήποτε στάση της λεωφόρου Δωδώνης. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του κύκλου μέσα στο Πανεπιστημιακό campus δεν απαιτείται εισιτήριο.

Στη φοιτητούπολη των Ιωαννίνων, οι καφετέριες, τα μπαρ, τα τσιπουράδικα και οι ταβέρνες προσφέρουν ποιοτική διασκέδαση σε χαμηλές τιμές. Στην περιοχή του Κάστρου και στην παλιά πόλη, στα «στέκια» των φοιτητών, υπάρχουν επιλογές για όλους. Επίσης, προσφέρεται η δυνατότητα σίτισης στο εξαιρετικό Φοιτητικό Εστιατόριο που βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη μειώνοντας σημαντικά τα έξοδα τού φοιτητή (Διαθέσιμο στον ιστότοπο: http://www.iefimerida.gr/news/358490/foititiko-spiti-oi-times-se-8-megales-poleis-kai-hrisimes-symvoyles).

Στον τομέα της ψυχαγωγίας, το κόστος του φοιτητικού εισιτήριου σε συνοικιακούς κινηματογράφους κυμαίνεται από 3,5 εως 5 ευρώ, ενώ σε κεντρικούς κινηματογράφους και πολυκαταστήματα από 5 έως 7 ευρώ.

Το καλό στην πόλη των Ιωαννίνων είναι ότι μπορείς να τα συναντήσεις όλα τα σημεία διασκέδασης παντού τριγύρω σου. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από την περιοχή της Αγοράς, η οποία εκτείνεται στους παράλληλους με τη Δωδώνης δρόμους, πάνω από την Περιφέρεια Ηπείρου, μέχρι κάπου στην κάθετη οδό, 28ης Οκτωβρίου. 

Η “Περιφέρεια”, είναι η πλατεία μπροστά από το κτίριο που κάποτε ήταν η Νομαρχία. Ακόμη και σήμερα, όμως, οι περισσότεροι το αποκαλούν “Νομαρχία” και αποτελεί το  το κεντρικότερο και πιο κλασικό σημείο συνάντησης. 

Η Αγορά είναι η τοποθεσία που θα βρεις τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα ρούχων. Από το 2014, τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Οι περισσότεροι δρόμοι της αγοράς πεζοδρομήθηκαν και άλλαξαν πολύ το ύφος της. Πολλά εμπορικά καταστήματα έκλεισαν και στη θέση τους άνοιξαν πολύ περισσότερες καφετέριες. 

Στην Αγορά, λοιπόν, και στην κοντινή Πλατεία Πάργης, πίσω από την κεντρική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, είναι που μαζεύεται ο περισσότερος κόσμος. Η Πλατεία Πάργης είναι μια κεντρική πλατεία, την οποία θα εκτιμήσεις κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού συγκεντρώνει πολλά μεζεδοπωλεία και καφέ, μαγαζάκια με ανακατεμένες καρέκλες. 

Στη λεωφόρο Δωδώνης, τον πιο κεντρικό δρόμο, θα βρεις επίσης, αριστερά και δεξιά καφέ και μεζεδοπωλεία, μικρά και μεγάλα, για κάθε προτίμηση. Επίσης, συγκεντρώνει φοιτητές, Γιαννιώτες αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία κατοίκους. Κατεβαίνοντας προς την Παλιά Πόλη (Ανεξαρτησίας, Καλάρη, Κατσαντώνη), θα συναντήσεις κι άλλα εντυπωσιακά μεζεδοπωλεία σε αρχοντικά και πέτρινα σπίτια.

Το καλοκαίρι, όλη η ζωή της πόλης μεταφέρεται κοντά στη λίμνη, τόσο στο Μώλο όσο και στη “Σκάλα“. Ο “Μώλος”, Πλατεία Μαβίλη, θεωρείται το τουριστικό μέρος των Ιωαννίνων. Με τις αναπλάσεις, όμως, που έγιναν τον τελευταίο καιρό το σημείο απέκτησε και πάλι πιο νεανική ζωή. Στην περιοχή της “Σκάλας“, θα βρεις μπαράκια.  

Δίπλα από τη “Σκάλα”, στην περιοχή της Παλιάς Αγοράς, είναι η οδός Γαριβάλδη. Πρόκειται για ένα παραλίμνιο δρόμο που οδηγεί στην περιοχή της Ανατολής. Στη Γαριβάλδη, υπάρχουν κάποια τσιπουράδικα, καφέ και ρεμπετάδικα με ζωντανή μουσική σε έντεχνους και λαϊκούς ρυθμούς. 

Στην οδό Αβέρωφ, από το κέντρο προς τη λίμνη, υπάρχουν όλα τα καταστήματα με κρέπες της πόλης. Σουβλατζίδικα υπάρχουν κυριολεκτικά παντού, όπως και καταστήματα με γρήγορο φαγητό στο χέρι. Όσον αφορά το φαγητό, τα Γιάννενα έχουν πάρα πολλά φοιτητικά κρασάδικα, αλλά σχετικά λίγα απολύτως εστιατόρια. Παρ’ όλα αυτά, οι επιλογές είναι πολλές και εξαιρετικά οικονομικές κυρίως στην Πλατεία Πάργης. Βέβαια, στην πόλη υπάρχουν κορυφαία εστιατόρια με εξαιρετικό αλλά πιο ακριβό μενού.

Πρόσβαση στα Ιωάννινα

α. Οδικό δίκτυο - Οδική συγκοινωνία

Η πρόσβαση στα Ιωάννινα έχει διευκολυνθεί πολύ από την ανάπτυξη του οδικού δικτύου. Μέσω της Εγνατίας οδού, απέχει μόλις τρεις ώρες από τη Θεσσαλονίκη, ενώ από την Αθήνα υπάρχει η δυνατότητα της προσέγγισης μέσω Πάτρας, από τη θαυμάσια διαδρομή της γέφυρας Ρίου Αντιρρίου.

Στα Ιωάννινα, λοιπόν, μπορεί κανείς να φτάσει με λεωφορείο από την Αθήνα (7-8 δρομολόγια καθημερινά), από τη Θεσσαλονίκη (5-6 δρομολόγια καθημερινά) και από την Ηγουμενίτσα (7-8 δρομολόγια καθημερινά), καθώς και από άλλες περιοχές της Ελλάδας (Τρίκαλα, Γρεβενά, Κοζάνη, Λάρισα, Βόλος, Λαμία, Χαλκίδα, Πάτρα, Καλαμάτα, Καστοριά, κ.ά.) με τακτικά καθημερινά δρομολόγια.

Από Αθήνα, 438 χλμ.

 • Με λεωφορείο (6 ώρες)
 • Με ιδιωτικό αυτοκίνητο μέσω Ρίου (4,5 ώρες) και μέσω Λαμίας-Τρικάλων (5-5,5 ώρες)

Από Θεσσαλονίκη, 270 χλμ.:

 • Με λεωφορείο (3 ώρες)
 • Με ιδιωτικό αυτοκίνητο (2,5 ώρες)

Από Ηγουμενίτσα, 85 χλμ. - Διεθνές λιμάνι

 • Με λεωφορείο μέσω Εγνατίας οδού (1ώρα)

Από Πρέβεζα, 100 χλμ.:

 • Με λεωφορείο (1,5 ώρα)

Από Κακαβιά, 50 χλμ. (είσοδος από και προς Αλβανία):

 • Με λεωφορείο (1 ώρα)
 • Με ιδιωτικό αυτοκίνητο (40 λεπτά)

Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημάνουμε τις αστικές συγκοινωνίες και τα ταξί για τις διαδρομές τόσο εντός όσο και στα πέριξ της πόλης.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Υπεραστικό Κτελ Ιωαννίνων (Γ. Παπανδρέου 60): 26510 25014, 26510 27442, 2651026211, 2651026286

Σταθμός Αθηνών: 210 5129363

Σταθμός Θεσσαλονίκης: 2310 595442

Αστικό Κτελ Ιωαννίνων (Μπιζανίου): 26510 22239

Ραδιοταξί Ιωαννίνων: 26510 46777

 

β. Αεροπορικές συγκοινωνίες:

 Όσον αφορά στις αεροπορικές συγκοινωνίες, η πόλη εξυπηρετείται από τo αεροδρόμιo των Ιωαννίνων. Για την Αθήνα εκτελούνται καθημερινά δύο πτήσεις όλο το χρόνο. Η πτήση διαρκεί σαράντα πέντε λεπτά. Για τη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πέντε πτήσεις την εβδομάδα τον χειμώνα και καθημερινά το καλοκαίρι με διάρκεια πτήσης τριάντα πέντε λεπτά. Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων απέχει τέσσερα χιλιομετρα από το κέντρο της πόλης.

Αεροδρόμιο Ιωαννίνων: 2651026218 

 

γ. Ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ευρώπη

Η τακτική πορθμειακή σύνδεση  Ηγουμενίτσας - Ιταλίας συνδέει τα Ιωάννινα με τη δυτική Ευρώπη. 

Ηγουμενίτσα- Νέο Λιμάνι: 2665099460

Τα Ιωάννινα, πόλη μακράς παράδοσης και ιστορίας, προσφέρει σε κάθε επισκέπτη αναρίθμητα ιστορικά μνημεία και μουσεία, καθώς και πλήθος θρησκευτικών μνημείων. Στα Γιάννενα, οι έντονες εικόνες του σήμερα διαδέχονται το νοσταλγικό παρελθόν. Το ιστορικό κάστρο των Ιωαννίνων, το Νησάκι της Κυρά Φροσύνης, το Σπήλαιο του Περάματος, το Μουσείο του Βρέλλη και το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης είναι μερικά μόνο από τα αξιοθέατα των Ιωαννίνων, ενώ τα ξακουστά Ζαγοροχώρια αποτελούν μοναδική ευκαιρία χαλάρωσης και απόδρασης στη φύση. Ειδικότερα:

Το κάστρο των Ιωαννίνων, χτισμένο το 528 μ.Χ. επί Ιουστινιανού, αποτελεί το αρχαιότερο Βυζαντινό κάστρο. Υπήρξε το μεγαλύτερο κέντρο διοίκησης σε όλη την Ελλάδα, κατά την περίοδο επικράτησης του Αλή Πασά. Σε κάθε σημείο του κάστρου αναβιώνει ο θρύλος του κι ο έρωτας του με την Κυρά Βασιλική αλλά και την αγαπημένη του γιου του.

Το Νησί των Ιωαννίνων, της λίμνης Παμβώτιδας, είναι ένα από τα ελάχιστα νησιά σε λίμνη που κατοικούνται. Έχει μεγάλη ιστορική σημασία για την πόλη, καθώς συνδέεται άμεσα με την παρουσία και τη δράση του Αλή Πασά. Εκεί βρίσκεται το σπίτι του, καθώς και οι τρύπες από τις σφαίρες εναντίον του, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας τού Χουρσίτ Πασά. Σπουδαίο επίσης, χαρακτηριστικό του νησιού είναι η πληθώρα μοναστηριακών συγκροτημάτων.

Το Ρολόι των Ιωαννίνων, που λειτουργεί περισσότερο από έναν αιώνα, αποτελεί σήμα κατατεθέν της παραλίμνιας πόλης κι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τοπόσημα της Ηπείρου. Τα πλακόστρωτα σοκάκια των στοών της παλιάς πόλης και ο μώλος - παραλίμνιο αποτυπώνουν την εικόνα της πόλης, ενώ η θέα από διάφορα σημεία της πόλης συνδέεται άρρηκτα με με την κληρονομιά που άφησε πίσω του οχρόνος. Το Ιτς Καλέ, τα ανάκτορα του Αλή Πασά, αποπνέει το έντονο μεγαλείο της ιστορικότητας και μια απαράμιλλη ηρεμία. Συχρόνως, ο λόφος Φρόντζου προσφέρει ασύγκριτη θέα τόσο στην πόλη και τη λίμνη όσο και στο όρος Μιτσικέλι. 

Τo Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, κτίσμα της δεκαετίας του 1960, είναι έργο του διαπρεπούς αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη. Η μόνιμη έκθεση περιλαμβάνει περίπου 3000 αρχαιολογικά ευρήματα από όλη την Ήπειρο. Τα εκθέματα καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο από την πρώτη εμφάνιση του ανθρώπου στην Ήπειρο έως και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο Πυρσινέλλα στη συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και Κοραή. Στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης περιλαμβάνονται 500 περίπου έργα, πίνακες, σχέδια, χαρακτικά, εικόνες και γλυπτά, τα οποία συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων σαράντα ετών. Σημαντικό μέρος τους εκτίθεται στους χώρους της Πινακοθήκης και σκιαγραφούν την πορεία της Νεοελληνικής τέχνης. 

Το Λαογραφικό Μουσείο «Κώστας Φρόντζος» ιδρύθηκε από την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών (Ε.Η.Μ) και το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου (Ι.Μ.Ι.Α.Χ) με σκοπό τη διάσωση, συγκέντρωση και αξιοποίηση διαφόρων αντικειμένων του Ηπειρωτικού Λαϊκού Πολιτισμού. 

To Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη αποτελεί το έργο ενός και μόνο ανθρώπου του Παύλου Βρέλλη. Σκοπός του καλλιτέχνη ήταν να αποδώσει και να αναπαραστήσει ιστορικά γεγονότα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Τα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνουν μορφές και αναφορές από την περίοδο της αρχαιότητας έως την καταστροφή της Κύπρου και την κυρά της Ρω.

Στα ορεινά της Ηπείρου, πίσω από το βουνό Μιτσικέλι βρίσκεται η περιοχή του Ζαγορίου. Το Ζαγόρι εκτείνεται σε 1.053 τ.χλμ και σε ύψος από 500 έως 2.500 μέτρα. Αποτελείται από σαράντα επτά ιδιαίτερου κάλλους χωριά, τα Ζαγοροχώρια. Τα γνωστότερα εξ αυτών είναι το Μονοδένδρι, το Τσεπέλοβο, ο Βίκος, το Δίλοφο, οι Κήποι, το Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, το Κουκούλι, η Βίτσα, τα Άνω και Κάτω Πεδινά οι Νεγάδες, το Σκαμνέλι κ.ά.

Το Σπήλαιο Περάματος απέχει 4 χιλιόμετρα από το κέντρο των Ιωαννίνων και αποτελεί ένα από σπουδαιότερα σπήλαια του κόσμου χάρη στη υπέροχη φυσική ομορφιά των σταλακτιτών και σταλαγμιτών του. Το 1940 χρησιμοποιήθηκε από τους κατοίκους της πόλης ως καταφύγιο για την προστασία από τους βομβαρδισμούς της Ιταλίας, ενώ το 1945 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιστημονική χαρτογράφησή του από την Άννα και τον Ιωάννη Πετρόχειλο.

Το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, κατασκευασμένο τον 3ο αιώνα π.Χ. από τον βασιλιά της Ηπείρου Πύρρο, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα διατηρημένα αρχαία θέατρα της Ελλάδας και βρίσκεται σε απόσταση 22 χμ από το κέντρο των Ιωαννίνων. Είναι χωρητικότητας 18.000 θέσεων και ήταν τμήμα του πανελλήνιου ιερού της Δωδώνης. Ακόμα και σήμερα, πραγματοποιούνται ορισμένες παραστάσεις στο χώρο του θεάτρου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το επιβλητικό φαράγγι του Βίκου βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και έχει έκταση 20 χιλιομέτρων. Το βάθος του σε κάποια σημεία ξεπερνά τα 1000 μέτρα μετατρέποντάς το σε ένα από τα πιο βαθιά φαράγγια του κόσμου.

Η λίμνη Δρακόλιμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 2050 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας στην οροσειρά της Τύμφης στο Εθνικό Πάρκο Βίκου-Αώου. Είναι εμφανής από τις κοντινές κορυφές του Πλόσκου και της Αστράκας. 
Με πεζοπορία 5 ωρών από το χωριό Πάπιγκο, η λίμνη αποτελεί έναν διάσημο προορισμό στο Εθνικό Πάρκο Βίκου – Αώου.

Το Πάρκο Μπουραζάνι, μια κληρονομιά άγριας φύσης 205 εκταρίων, υφίσταται από το 1916. Αυτό το μοναδικό πάρκο βρίσκεται στο χωριό Μπουραζάνι που απέχει μόλις 58 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα. Στο Πάρκο Άγριας Ζωής υπάρχει άμεση οπτική επαφή με τα άγρια ζώα (ελάφια, ντάμα, άγρια πρόβατα, αγριόχοιρους, Κρι Κρι και ζαρκάδια).

Η πολιτιστική ιστορία των Ιωαννίνων, με τους μεγάλους πεζογράφους και ποιητές, τα καλλιτεχνικά και πνευματικά δρώμενα, που διοργανώνονται όλο το χρόνο, δίνουν την ευκαιρία για μια γνωριμία με τις ρίζες της πνευματικής παράδοσης της Ηπείρου.

Οι διαδρομές μέσα στην πόλη, τα πολλά αξιοθέατα και τα μουσεία προσφέρουν την αίσθηση μιας άλλης εποχής, γεμάτης μυστικά και θρύλους. Θαυμαστά κτίρια, όπως η Οικία Χουσείν Ματέι, το Οθωμανικό Τέμενος του Βελή Πασά και ολόκληρο το ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων αποτελούν μοναδικά αξιοθέατα.

Είναι γεγονός ότι τα Ιωάννινα υπήρξαν πολυπολιτισμική επικράτεια, με κυρίαρχο το χριστιανικό, το ισλαμικό και το εβραϊκό στοιχείο. Αυτή η συνύπαρξη έχει αφήσει έντονες μνήμες και καταγραφές στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η Στοά Λούλη είναι ένα από τα σημεία στα οποία οι τρεις κοινότητες συνεργάστηκαν και προόδευσαν. Η στοά αρχικά λειτουργούσε ως χάνι, για να μετατραπεί στη συνέχεια σε εμπορικό κέντρο μεγάλης σημασίας για όλη την Ήπειρο.

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών προσφέρει πολλές επιλογές όλο το χρόνο με έμφαση το καλοκαίρι οπότε διεξάγονται τα "Ηπειρωτικά" - σειρά μουσικών συναυλιών, κονσέρτων, θεατρικών εκδηλώσεων κλπ. Από την άλλη μεριά, το "Castle rock Festival" (που έγινε θεσμός πολύ γρήγορα) είναι μουσικό "event" που διεξάγεται στο κάστρο της πόλης των Ιωαννίνων. Κατά το παρελθόν, στο "Castle Rock Festival" συμμετείχαν μεγάλοι καλλιτέχνες της διεθνούς ροκ σκηνής. 

Στην πόλη λειτουργούν και αρκετοί συναυλιακοί χώροι, με σημαντικότερους τον Πολυχώρο «Αγορά» και το «ΒΟΧΧ» και φιλοξενούν μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων σε τακτική εβδομαδιαία βάση. Στη σκηνή του Πολυχώρου «Αγορά» έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις από όλη την γκάμα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου και σπουδαίοι καλλιτέχνες.

Κάθε Αποκριά αναβιώνουν έθιμα όπως αυτό της παραδοσιακής «Τζαμάλας» (φωτιά) στην πλατεία της κάθε γειτονιάς των Ιωαννίνων, του παραδοσιακού γάμου, των πολυφωνικών κ.ά.α ενώ δεν είναι λίγα τα αποκριάτικα δρώμενα για μικρούς και μεγάλους όπως το καρναβάλι στον Κατσικά.

Το καλοκαίρι στα Γιάννενα είναι ιδανικό για τους λάτρεις της παραδοσιακής μουσικής και των δημοτικών τραγουδιών. Τα αναρίθμητα πανηγύρια στα κοντινά χωριά προσφέρουν την ευκαιρία για ολονύκτια γλέντια αφού συνδυάζουν τα δημοτικά ακούσματα με μπόλικο κρασί, και πολύ κέφι.

Στην πόλη δραστηριοποιούνται μια σειρά πολιτιστικών συλλόγων, καλλιτεχνικών σωματείων και ερασιτεχνικών ομάδων που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ζωής. Μεταξύ άλλων η Κινηματογραφική Ομάδα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πραγματοποιεί, σε εβδομαδιαία βάση, κινηματογραφικές προβολές ταινιών απ’ όλο τον κόσμο ενώ τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί και το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας, το καλλιτεχνικό σωματείο "Αθεράπευτοι" που ανεβάζει μεγάλο αριθμό παραστάσεων πρόζας αλλά και παιδικού Θεάτρου, η θεατρική ομάδα του Θεάτρου "Πολυθέαμα" επίσης με πλούσιο θεατρικό έργο κ.ά.

Αναγνωρίζοντας ότι η ιστορία και η κουλτούρα κάθε χώρας αποτελεί τη βάση για την επιβίωση και την εξελικτική πορεία της στο χρόνο, η πόλη των Ιωαννίνων στηρίζει ατομικές και συλλογικές  δράσεις που αφορούν στην τέχνη και τον αθλητισμό. Στην πόλη και δη στο χώρο της λίμνης διεξάγονται δραστηριότητες όπως το θαλάσσιο σκι και η κωπηλασία. Επίκεντρο των δραστηριοτήτων αυτών ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων, οι εγκαταστάσεις του οποίου βρίσκονται σε μια από τις ομορφότερες γωνιές της μαγευτικής λίμνης. Επίσης, ο "Γύρος της Λίμνης" είναι ένας αγώνας της πόλης που διοργανώνεται από τον Αθλητικό Όμιλο Ποσειδών από το 2006. Τέλος, τα Ιωάννινα αποτελούν μια από τις πόλεις σταθμούς του δικτύου Run Greece. Πρόκειται για ένα αγωνιστικό θεσμό που έχει καθιερώσει ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με Περιφέρειες και Δήμους σε όλη την Ελλάδα. Οι αγώνες που τελούνται υπό την αιγίδα της ιοργάνωσης RUN GREECE αποσκοπούν στην καλλιέργεια και την προώθηση ενός τρόπου ζωής βασισμένου στην άσκηση.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΕΟΤ 26510 41142
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 26510 65992
ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ 26510 79921-5
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 26510 24470
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ 26513 60300
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 26510 07111
ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) 26510 50700
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 26510 20282
ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑ 26510 46720
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 26510 26397
8η ΜΕΡΑΡΧΙΑ 26510 86600
ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 26510 92150
Α' ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 26510 50300
Β' ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 26510 50400
ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ 26510 21834
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 26510 25016
ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 26510 26286
ΡΑΔΙΟ ΤΑΞΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 26510 46777
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 26510 - 83600/ 83602  
ΚΑΡΑΒΑΚΙΑ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ 26510 22181
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 26510 99111
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ 26510 80111
ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ
ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΟΥ 26560 41211
ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ 26560 84100
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΣΤΡΑΚΑΣ 6973223100
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΜΟΛΙΚΑ 6946670565
ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 26510 22138
ΜΟΥΣΕΙΑ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 26510 01050
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 26510 89580
ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΗΣΟΥ 26510 81481
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΙΝΩΝ Π. ΒΡΕΛΛΗ 26510 92128
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 26510 26356
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ κ.ΦΡΟΝΤΖΟΣ 26510 23566
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ 26510 82287
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ 26510 75131
ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ 26510 81650
ΡΙΖΑΡΕΙΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (ΜΟΝΟΔΕΝΤΡΙ) 26530 71573
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ (ΣΥΡΡΑΚΟ) 6944442446
ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ 26530 41071
ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΒΕΡΩΦ (ΜΕΤΣΟΒΟ) 26560 41210
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ (ΖΙΤΣΑ) 26580 22810

 

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

ιωαννινα.png

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 • ιωαννινα_1
 • ιωαννινα_2
 • ιωαννινα_3
 • ιωαννινα_4

Photos by Freepik