ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ

 

 

νεα μουδανια.png

  • νεα_μουδανια_1
  • νεα_μουδανια_2
  • ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ
  • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ / ΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΔΙΑΜΟΝΗ
  • ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
  • ΕΠΙΣΗΜΑ LINKS

Τα Νέα Μουδανιά βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι μία μικρή πόλη της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής  σε απόσταση 54 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη. Η πόλη χτίστηκε από τους πρόσφυγες της Σμύρνης μετά από τη Μικρασιατική καταστροφή. Σήμερα, είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Χαλκιδικής, με τους κατοίκους να φτάνουν τους 10.000 περίπου σε αριθμό. Η πλειονοψηφία τους ασχολείται επαγγελματικά με τον τουρισμό, την αλιεία και το εμπόριο.

Τα Νέα Μουδανιά είναι ένα απο τα μεγαλύτερα αλιευτικά κέντρα, όχι μόνο στην Κεντρική Μκεδονία αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.  Μάλιστα το 2002, ιδρύθηκε από τους ίδιους τους κατοίκους το Μουσείο Παραδοσιακών Σκαφών και εργαλείων.

Στα Νέα Μουδανιά είχε λειτουργήσει το ΤΕΙ Νέων Μουδανίων με το τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών. Το τμήμα λειτούργησε για πρώτη φορά το ακαδημαϊκό έτος 2000 – 2001 και από τότε έχουν αποφοιτήσει περίπου 120 φοιτητές. Μετά από απόφαση τού Υπουργείου Παιδείας, το τμήμα διέκοψε τη λειτουργεία του και από τα έτη 2011 και 2012 δεν συμπεριλαμβάνεται στα μηχανογραφικά δελτία. Σήμερα, το τμήμα δεν λειτουργεί και δεν συμπεριλαμβάνεται στον επίσημο ιστοχώρο του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. 

Ωστόσο, ασκούνται πιέσης για την επαναλειτουργία του ΤΕΙ, καθώς οι κάτοικοι επιδιώκουν να αναδείξουν την πόλη τους σε μορφωτικό κέντρο της Χαλκιδικής.

Ανεξάρτητα από την απουσία ανώτατης σχολής, τα Νέα Μουδανιά μπορούν να αποτελέσουν τουριστικό προορισμό για πολλούς φοιτητές από τα Πανεπιστήμια των γύρω περιοχών αλλά και όλης της Χώρας. Στα Νέα Μουδανιά, υπάρχουν πολλές ξενοδοχιακές μονάδες και υποδομές κατάλληλες για να φιλοξενήσουν φοιτητές. Στην παρακάτω ιστοσελίδα μπορείτε να δείτε πολλά οικονομικά ξενοδοχεία στην περιοχή: www.trivago.gr.

Η πόλη είναι προσβάσιμη με αεροπλάνο, καθώς το αεροδρόμιο "Μακεδονία" βρίσκεται σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από την πόλη.

Συνδέεται με τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική με σύγχρονους αυτοκινητόδρομους. Οπότε, η πρόσβαση στην πόλη γίνεται μέσω των αυτοκινητόδρομων είτε με ιδιωτικό όχημα είτε με τα λεωφορεία του Κ.Τ.Ε.Λ. Χαλκιδικής, που συνδέουν όλες τις περιοχές της Χαλκιδικής με τακτικά δρομολόγια. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια το Κ.Τ.Ε.Λ. Χαλκιδικής επισκεφθείτε τον παρακάτω ιστότοπο: www.ktel-chalkidikis.gr.

 

Photos by Freepik