ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ - ΑΝΤΙΡΡΙΟ

 

 

ναυπακτος - αντιρριο.png

 • ναυπακτος_1
 • ναυπακτος_2
 • ναυπακτος_3
 • ναυπακτος_4
 • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
 • ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΖΩΗ
 • ΔΙΑΜΟΝΗ
 • ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ
 • ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
 • ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
 • ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
 • ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μέχρι το ακαδ. έτος 2018-2019 στη Ναύπακτο λειτουργούσε το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Από το ακαδ.έτος 2019-2020 το Τμήμα εντάσσεται στη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα την Πάτρα.

 

Στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. Ναυπάκτου, λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη που αποτελείται από περίπου 3.500 τίτλους βιβλίων σε πολλαπλά αντίτυπα διαθέσιμα στους σπουδαστές για την συμπλήρωση των γνώσεων τους. Ακόμη, παρέχονται πέντε εργαστήρια για την πρακτική εκπαίδευση σπουδαστών και ασύρματη πρόσβαση για όλους τους σπουδαστές που καλύπτει όλο τον χώρο του Τμήματος.

Δεν υπάρχει φοιτητική εστία για τους πρωτοετείς φοιτητές. Υπάρχει, όμως, κάρτα σίτισης για τους δικαιούχους. Το Τμήμα διαθέτει έναν φοτητικό σύλλογο, στον οποίο δικαιούνται να εγγράφονται ως μέλη του οι σπουδαστές του τμήματος. Εκπρόσωποι των σπουδαστών μετέχουν συλλογικά όργανα των τομέων, του τμήματος τους και του Τ.Ε.Ι. Για την εκπροσώπηση τμήματος, η εκλογή των εκπροσώπων του τμήματος γίνεται μεταξύ των σπουδαστών του τμήματος.

Επίσης, διαθέτει μια Παγκόσμια Οργάνωση Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών που έχει ως στόχο τη προώθηση των επιστημών του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, Ηλεκτρονικού Μηχανικού και γενικότερα του Μηχανικού Υπολογιστών με κύριο σκοπό την κοινωνική προσφορά.

Οι βασικότερες δραστηριότητες των φοιτητικών ομάδων είναι η διοργάνωση σεμιναρίων και ομιλιών από επιστήμονες με σκοπό την επιμόρφωση και ενημέρωση των φοιτητών σε θέματα που άπτονται των ενδιαφερόντων της ΠΟΗΗΜ, τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών και επισκέψεων σε εταιρείες και τη συμμετοχή σε φοιτητικούς διαγωνισμούς και συνέδρια υπό την αιγίδα της ΠΟΗΗΜ. 

Επιπλέον, υπάρχει μια κοινότητα που ονομάζεται ΕΛ/ΛΑΚ και είναι μια ομάδα  χρηστών ελεύθερου λογισμικού με κοινή σύνδεση το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας αλλά και το ενδιαφέρον για την τεχνολογία, την μάθηση και το ανοιχτό λογισμικό. Στόχος είναι:

 • Η απόκτηση νέας γνώσης, εμπειρίας, ιδεών, απόψεων και κώδικα.
 • Συμμετοχή σε κοινές δράσεις.
 • Παροχή τεχνικής υποστήριξης σε χρήστες ελεύθερου λογισμικού, όταν και όποτε χρειάζεται.
 • Συνεισφορά σε projects ανοιχτού κώδικα.
 • Συμβολή στην προώθηση του ΕΛ/ΛΑΚ εντός και εκτός του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Στην περιοχή του Αντιρρίου και στην πόλη της Ναυπάκτου, υπάρχουν αρκετές σχολές χορού, που μπορούν να επιλέξουν και να εγγραφούν οι φοιτητές, εάν το επιθυμούν. Μια ακόμη επιλογή είναι το γυμναστήριο, καθώς  υπάρχουν αρκετά. Επίσης, μπορούν να κάνουν φροντιστήριο για εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Και φυσικά, ας μην παραλέιψουμε, ότι φοιτητές μπορούν να διασκεδάσουν σε καφετέριες και σε μπαρ της Ναυπάκτου.

Κλείνοντας, η πόλη της Ναυπάκτου διαθέτει βιβλιοθήκη χρήσιμη για τους φοιτητές, όπου μπορούν να διαβάζουν, να δανείζονται βιβλία, να ψάχνουν πληροφορίες στους υπολογιστές που διαθέτει.  

Προσωρινή διαμονή

Ορισμένα ξενοδοχεία που μπορεί να μείνει ένα φοιτητής κατά τις πρώτες μέρες στη Ναύπακτο και στο Αντίρριο είναι:

Ξενοδοχείο Αντίρριο 

Βρίσκεται στην Παραλία του Αντιρρίου. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2634031450. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Hotel Star

Βρίσκεται στην περιοχή Πλατανίτης Ναυπάκτου. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2634031396. Περισσότερες πληροφορίες  ΕΔΩ.

Venetiko Vilas 

Βρίσκεται κοντά στην περιοχή  Πλατανίτη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2634032159. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

 

Φοιτητική διαμονή

Οι φοιτητές δεν έχουν κάποιες συγκεκριμένες περιοχές που νοικιάζουν σπίτια, γιατί η Ναύπακτος είναι μικρή πόλη. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι είτε σπουδάζουν στο Τ.Ε.Ι που βρίσκεται στο Αντίρριο είτε σε αυτό που βρίσκεται στη Ναύπακτο, οι περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν να μείνουν στη Ναύπακτο, διότι έχει περισσότερους τρόπους διασκέδασης 

Επίσης, οι φοιτητές στη μετακίνησή τους για τις σχολές επιλέγουν την αστική συγκοινωνία.

Τέλος, η αναζήτηση της φοιτητικής στέγης μπορεί να γίνει μέσα από διάφορες ιστοσελίδες για ενοικίαση κατοικιών όπως:

Επίσης, μπορεί κανείς να κοιτάξει στις αγγελίες των τοπικών εφημερίδων για μεγαλύτερη ασφάλεια. Μία άλλη επιλογή βρίσκεται στον ιστότοπο του τμήματος, όπου υπάρχει μία ιστοσελίδα με διαθέσιμες κατοικίες μέσω ενός μεσιτικού γραφείου. Δεν αποκλείουμε, όμως, και τη δυνατότητα να ψάξει κάποιος μόνος του στην πόλη.

Ένας φοιτητής που σπουδάζει στη Ναύπακτο μπορεί να βρει σπίτι προς ενοικίαση από 120 έως 220 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος και την παλαιότητα της πολυκατοικίας. 

Οι φοιτητές που χρησιμοποιούν τις γραμμές των αστικών λεωφορείων, για να μεταβούν στο Τ.Ε.Ι. από τη Ναύπακτο στο Αντίρριο εκδίδουν μηνιαία κάρτα, η οποία κοστίζει 14,00 ευρώ για εκείνους, ενώ το κανονικό κόστος της ανέρχεται στα 23,00 ευρώ.

Η Ναύπακτος διαθέτει καταστήματα λιανικής πώλησης, καφετέριες, εστιατόρια και διάφορα μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης. Δε χρειάζεται να ξοδέψει πολλά χρήματα ένας φοιτητής, για περάσει όμορφα. Οι τιμές των προϊόντων δεν είναι αυξημένες σε σχέση με άλλες πόλεις και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι φοιτητές να μην ξοδεύουν πολλά χρήματα.

Η πόλη της Ναυπάκτου δε διαθέτει κινηματογράφο που να λειτουργεί όλο το χρόνο. Διαθέτει, όμως θερινό δημοτικό κινηματογράφο ο οποίος άρχισε να λειτουργεί το 2011.

Συνοψίζοντας, ένας φοιτητής που σπουδάζει στη Ναύπακτο δε χρειάζεται περισσότερα από 600 ευρώ το μήνα για τα έξοδά του συνολικά.

Πόλη με έντονη νυχτερινή ζωή, ικανοποιεί και τον πλέον απαιτητικό επισκέπτη και καλύπτει όλες της μορφές διασκέδασης. Η νυχτερινή ζωή της  βρίσκεται, κατά κύριο λόγο, στην περιοχή του λιμανιού και στους παραλιακούς της δρόμους. Το ίδιο ισχύει για τα εστιατόρια και για τις καφετέριες. Στους παραλιακούς δρόμους, βρίσκονται και στο Αντίρριο οι χώροι διασκέδασης.

Όποιος επιθυμεί να δοκιμάσει τα παραδοσιακά προϊόντα και τρόφιμα της Ναυπάκτου, πρέπει να κατευθυνθεί προς την ορεινή Ναυπακτία. Εκεί, θα βρει παραδοσιακές ταβέρνες με ντόπια κρέατα, λαχανόπιτες, τράγο, γίδα και άφθονο κυνήγι.

Ο Δήμος Ναυπάκτου διοργανώνει φεστιβάλ, πολιτιστικές εκδηλώσεις και παραδοσιακές γιορτές. Ορισμένες από αυτές είναι:

 • Η γιορτή του κάστανου στον Αγ. Δημήτριο: Πραγματοποιείται τις πρώτες δέκα μέρες του Οκτωβρίου. Ψήνονται κάστανα και σερβίρονται παραδοσιακά γλυκά και τοπικά προϊόντα.
 • Η γιορτή του Αϊ Γιάννη του Ριγανά: Τον Ιούνιο ανάβουν φωτιές, περνούν πηδώντας και ακολουθεί γλέντι.
 • Η γιορτή των Βλάχων: Διοργανώνεται από τον εκπολιτιστικό σύλλογο «ΝΕΟΚΑΣΤΡΟ» και πραγματοποιείται ανήμερα της Αναλήψεως.
 • Η γιορτή Ξεφλουδίσια: Στα μέσα Αυγούστου, διοργανώνεται η γιορτή και αναβιώνει το έθιμο του ξεφλουδίσματος των καλαμποκιών. Ακολουθεί γλέντι και χορός.
 • Η γιορτή Μανιταριών στην Κεντρική: Ο εορτασμός της γιορτής των μανιταριών λαμβάνει χώρα στα μέσα του Οκτώβρη. Οργανώνεται έκθεση μανιταροτέχνης και παράλληλα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Κεντρικιωτών Ναυπακτίας προσφέρει πίτες, λουκάνικα, φασολάδα, κρασί και πολύ κέφι.

Υπάρχουν και άλλες γιορτές και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη Ναύπακτο και μπορεί να τις δει κανείς στον ακόλουθο σύνδεσμο, ΕΔΩ.

Όποιος θελήσει να επισκεφθεί τη Ναύπακτο, μπορεί να κινηθεί οδικώς με λεωφορείο του ΚΤΕΛ ή ιδιωτικό αυτοκίνητο. Η πρόσβαση από την Αθήνα μπορεί να γίνει είτε μέσω της Κορίνθου και της Γέφυρας είτε του πορθμείου Ρίου-Αντιρρίου, καθώς και μέσω Λιβαδειάς και Ιτέας. Η πρόσβαση από τη Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει είτε μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας (Θεσσαλονίκη-Λαμία-Μπράλος-Άμφισσα-Ναύπακτος), είτε μέσω της Εγνατίας Οδού (Θεσσαλονίκη-Ιωάννινα-Άρτα-Μεσολόγγι-Ναύπακτος).

Για τα δρομολόγια των συγκοινωνιών, σας προτείνουμε τα αρμόδια γραφεία των ΚΤΕΛ:

 • ΚΤΕΛ Νομού Αιτωλοακαρνανίας: 26410 22068/28808
 • Αθήνα 210 5129293
 • Ναύπακτος 26340 27224
 • Θεσσαλονίκης 2310 595491

Πληροφορίες και χάρτες διαδρομών ΕΔΩ.

Πληροφορίες για τα δρομολόγια και τις τιμές των εισιτηρίων των ΚΤΕΛ ΕΔΩ.

Όσον αφορά στις μετακινήσεις εντός της πόλης, οι αστικές συγκοινωνίες της Ναυπάκτου εξυπηρετούν τους φοιτητές με δρομολόγια προς το ΤΕΙ που βρίσκεται στο Αντίρριο. Ώρες δρομολογίων βρίσκουμε στους ακόλουθους σύνδεσμους, ΕΔΩ και ΕΔΩ. Οι γραμμές που εξυπηρετούν τους φοιτητές είναι: η 1η, η 2 η και η 3η. Εάν κάποιος επιθυμεί να πάει κάπου με ταξί, μπορεί να καλέσει στο τηλέφωνο 263405111.

Στην περιοχή της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, εντοπίζεται μεγάλος αριθμός μνημείων αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Ειδικότερα, στη Ναύπακτο και στο Αντίρριο εντοπίζουμε τα κατωτέρω:

(Διαθέσιμο στον ιστότοπο: http://www.nafpaktos.gr).

Α. Μουσεία

Ανηφορίζοντας στα πλακόστρωτα δρομάκια, βόρεια της πλατείας του Λιμανιού, θα βρεθείτε μπροστά από ένα κτιριακό συγκρότημα με επιβλητική μορφή, το οποίο προκαλεί την προσοχή και το ενδιαφέρον του καθένα που το βλέπει για πρώτη φορά. Είναι ο “Πύργος Μπότσαρη“. Το κτίριο αυτό, κτισμένο σε δύο φάσεις τον 15ο και 16ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές για τη στέγαση των εκάστοτε ηγεμόνων της πόλης αυτής. Μετά από την απελευθέρωση της Ναυπάκτου, το 1829, το κτίριο αυτό ήρθε στην κατοχή του σουλιώτη στρατηγού Νότη Μπότσαρη. Σήμερα, ο πύργος ανήκει στο «Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη» και φιλοξενείται διαρκής έκθεση αντιγράφων από πίνακες, χάρτες και σχεδιάσματα που έχουν σχέση με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571 μ.Χ.).

Στην πλατεία Δήμου Φαρμάκη, στο κέντρο της πόλης, θα βρείτε παραδοσιακά καφενεία και εστιατόρια. Δίπλα από την πλατεία βρίσκεται ένα αξιόλογο ιδιωτικό μουσείο, το «Μουσείο κειμηλίων 1821-Φαρμάκη» με πολύτιμα εκθέματα του απελευθερωτικού αγώνα της οικογένειας Φαρμάκη.

Τo 1976 ο Πλατανιώτης γιατρός Νίκος Παπανικολάου είχε την έμπνευση να συγκεντρώσει μερικά αντικείμενα λαϊκής τέχνης, παλιά βιβλία, φωτογραφίες και ότι άλλο έκρινε πως άξιζε για έκθεση, αγόρασε μια κούκλα πού την έντυσε Πλατανιώτισσα για να τη βάλει στη βιτρίνα, έγραψε μια ταμπέλα με τις λέξεις “Λαϊκή Τέχνη” κι έστησε στην πλατεία τού χωριού ένα μικρό “Μουσείο”. Τότε ο φίλος και συνάδελφός του Αριστείδης Δημητρακόπουλος δωρίζει το μαγαζί του πατέρα του στον Τουριστικό και Εξωραϊστικό Όμιλο του χωριού, για να στεγαστεί το σημερινό Λαογραφικό Μουσείο που αποτελεί κόσμημα του Πλατάνου (Διαθέσιμο στον ιστότοπο: http://www.nafpaktos.gr).

 

Β. Βιβλιοθήκη

Από την πρώτη στιγμή λειτουργίας της, το 1960, η Βιβλιοθήκη αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία και κύρια από τη σπουδάζουσα νεολαία, η οποία βοηθήθηκε τα μέγιστα την εποχή εκείνη που δεν είχε ακόμη καθιερωθεί η δωρεάν παιδεία.

Η συλλογή της Βιβλιοθήκης σήμερα περιλαμβάνει περί τους 60.000 τόμους, καταλογραφημένους με το Δεκαδικό ταξινομικό σύστημα Dewey, με αλφαβητικούς καταλόγους συγγραφέων και θεμάτων σε ψηφιακή μορφή, αρχείο τοπικού Τύπου και περιοδικά με φιλολογικό, κοινωνικό, ιστορικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Το αναγνωστήριο απλώνεται άνετο και πολιτισμένο περιβάλλον, το οποίο συμπληρώνει η προθυμία του προσωπικού της Βιβλιοθήκης.

Από το 2003 λειτουργεί στο ισόγειο της Βιβλιοθήκης Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης με προωθημένες υποδομές τεχνολογίας. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα χώρο με εννέα θέσεις Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στον οποίο μπορούν όλοι οι κάτοικοι και επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο και να λαμβάνουν όσες πληροφορίες αναζητούν.

Επίσης, η Βιβλιοθήκη συχνά διοργανώνει ή συνδιοργανώνει με άλλους φορείς της πόλης πνευματικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις τοπικού βιβλίου και Τύπου και προβαίνει σε εκδόσεις εργασιών με τοπικό περιεχόμενο και γενικά προβαίνει αρωγός σε κάθε πολιτιστική εκδήλωση της περιοχής (Διαθέσιμο στον ιστότοπο: http://www.nafpaktos.gr).

 

Γ. Παράδοση της Ναυπάκτου

Στη Ναύπακτο, λαμβάνουν χώρα πολλές παραδοσιακές γιορτές. Ορισμένες από αυτές είναι:

 1. Γιορτή καστάνου & τσίπουρου
 2. Γιορτή καστάνου στον Αγ. Δημήτριο
 3. Γιορτή της Τράτας
 4. Γιορτή Μανιταριών στην Κεντρική
 5. Γιορτή των Βλάχων

Επίσης, στη Ναύπακτο, πραγματοποιούνται διάφορες εμποροπανηγύρεις. Τα «παζάρια», όπως αλλιώς ονομάζονται, είναι ένας οικονομικός και κοινωνικός θεσμός, που έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των ντόπιων αλλά και χιλιάδων επισκεπτών. Τα «παζάρια» αυτά διαρκούν μια βδομάδα και δέχονται πλήθος επισκεπτών που σπεύδουν να αγοράσουν τις προμήθειές τους. 

Ως προς τα έθιμα, ένα εντυπωσιακό έθιμο είναι αυτό της Μεγάλης Παρασκευής. Οι πιστοί ακολουθούν τον Επιτάφιο μέχρι το λιμάνι, που στο μέσον του υπάρχουν δάδες που σχηματίζουν σταυρό. Επίσης, τη Μεγάλη Πέμπτη κρεμούσαν ένα κόκκινο πανί στο παράθυρο που συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Όσο το κόκκινο πανί ήταν κρεμασμένο στο μπαλκόνι ή το παράθυρο, οι γυναίκες δεν έπλεναν ούτε και άπλωναν ρούχα, γιατί το θεωρούσαν κακό σημάδι, ενώ τα πρώτα αβγά που έβαφαν τα έστελναν μαζί με τσουρέκια στα πεθερικά τους. 

 

Δ. Σύλλογοι

Οι κάτοικοι της Ναυπάκτου έχουν ενεργή συμμετοχή σε πολλές δράσεις. Μάλιστα, στο Δήμο Ναυπακτίας, ξεχωρίζουμε τους κατωτέρω συλλόγους:

Χρήσιμα τηλέφωνα

 • Περιφερειακό Ιατρείο Αντιρρίου: 2634032332
 • Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου: 2634360000
 • Τοπικό Υποκ/μα ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Ναυπάκτου – 112: 2634038477
 • Αστυνομικός Σταθμός: 2634031205
 • Λιμενικός Σταθμός: 2634031296
 • Αστυνομικό Τμήμα Ναυπάκτου: 2634027258
 • Τμήμα Τροχαίας Ναυπάκτου: 2634027453
 • Λιμενικός Σταθμός Ναυπάκτου: 2634027909
 • Πυροσβεστική Υπηρεσία: 2634022199
 • Δήμος Αντιρρίου: 2634360401
 • ΚΕΠ Αντιρρίου: 2634031200
 • Δήμος Ναυπάκτου: 2634024150
 • ΚΕΠ Ναυπάκτου: 2634038255
 • ΕΛΤΑ Αντιρρίου: 2634031390
 • ΕΛΤΑ Ναυπάκτου: 2634027232
 • Ταξί Αντιρρίου: 2634031282
 • Ραδιοταξί Ναυπάκτου: 2634025111
 • ΔΕΗ Βλάβες: 2634027248
 • ΔΕΗ Τεχνικές Υπηρεσίες: 2634027544
 • ΟΤΕ: 2634028399
 • ΚΤΕΛ Ναυπάκτου: 2634028351
 • ΚΤΕΛ Αντιρρίου: 2634031500

 

Photos by Freepik