ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ - ΑΝΤΙΡΡΙΟ

 

 

ναυπακτος - αντιρριο.png

 • ναυπακτος_1
 • ναυπακτος_2
 • ναυπακτος_3
 • ναυπακτος_4
 • ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ
 • ΓΕΩΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
 • ΙΣΤΟΡΙΑ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
 • ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
 • ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
 • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
 • ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΖΩΗ
 • ΔΙΑΜΟΝΗ
 • ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ
 • ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
 • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ
 • ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
 • ΕΠΙΣΗΜΑ LINKS
 • ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Η Ναύπακτος βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ως παραθαλάσσια πόλη βρέχεται στον Κορινθιακό κόλπο. Συνδυάζει με μοναδικό τρόπο βουνό και θάλασσα σε μια ανεπανάληπτη εικόνα με κεντρικό στολίδι το μοναδικό ενετικό κάστρο που καταλήγει σε μια οπτασία, το λιμάνι της Ναυπάκτου.

Χτισμένη ανάμεσα στο Αντίρριο και στις εκβολές του ποταμού Μόρνου, αποτελεί μία από τις αρχαιότερες ελληνικές πόλεις που γνώρισε περιόδους μεγάλης ακμής και συνδέθηκε με σημαντικά ιστορικά γεγονότα.Επίσης, έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων (της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με συνολικό πληθυσμό 679.796 κατοίκους) σύμφωνα με την απογραφή του 2011, οι τρεις μεγαλύτεροι Δήμοι σε πληθυσμό της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας (συνολικό πληθυσμό 210.802 κατοίκους), είναι ο Δήμος Αγρινίου (με έδρα το Αγρίνιο και πληθυσμό 94.181 κατοίκους), έπειτα ο Δήμος της Ι. Π. Μεσολογγίου (με έδρα το Μεσολόγγι και πληθυσμό 34.416 κατοίκους) και τέλος ο Δήμος Ναυπάκτου (με έδρα τη Ναύπακτο και πληθυσμό 27.800).

Ο Δήμος Ναυπακτίας συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από τη συνένωση των προϋπαρχόντων Δήμων Αποδοτίας, Ναυπάκτου, Πλατάνου, Πυλλήνης, Αντιρρίου και Χαλκείας. Τα όριά του συμπίπτουν με την ιστορική περιοχή της Ναυπακτίας, όπως αυτή ορίζεται με δυτικό σύνορο τον ποταμό Εύηνο. Η έκταση του νέου Δήμου ανέρχεται σε 870,38 τ.χλμ. και ο πληθυσμός σε 28.124 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Έδρα του Δήμου είναι η Ναύπακτος.

Το Αντίρριο είναι χωριό της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας. Χωροθετείται νοτιοανατολικά από το Μεσολόγγι και απέναντι από το Ρίο. Το όνομά του προήλθε από το ομώνυμο ακρωτήριο Ρίον. Διοικητικά, ανήκει στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας. Η απογραφή που πραγματοποιήθηκε το 2011, έδειξε ότι ζουν 1.018 μόνιμοι κάτοικοι.

Όσον αφορά στην πανίδα της περιοχής, μπορούν να μετρηθούν 124 είδη στον ημιορεινό και ορεινό χώρο, ενώ αν συνεκτιμηθούν και οι υγρότοποι, ο αριθμός ξεπερνά τα 250 είδη. Περιγράφονται, επίσης, 10 είδη αμφιβίων, 29 είδη ερπετών, ενώ σημαντική είναι η παρουσία στην περιοχή ειδών όπως το τσακάλι, ο λύκος, η αγριόγατα, το ζαρκάδι, ο σκίουρος, ασβός, η νυφίτσα, το κουνάβι, η αλεπού, ο λαγός και περιστασιακά η αρκούδα.

Η καταγραφή της χλωρίδας μιας περιοχής αφορά στη συστηματική βοτανική κι έχει να κάνει με το σύνολο των ειδών φυτών που απαντούν εκεί. Πρόκειται για επώδυνη, μακρόχρονη και εξειδικευμένη εργασία η οποία σε ελάχιστες περιοχές της χώρας έχει γίνει ολοκληρωμένα. Στη μεγάλη φυσικότητα και αντιπροσωπευτικότητα που χαρακτηρίζουν σημαντικές εκτάσεις δασών κεφαλληνιακής ελάτης και πλατύφυλλης βελανιδιάς στα ορεινά της περιοχής.

Τα όρη Βαράσοβα και Ταφιασσό στα δυτικά και τα όρη της Ναυπακτίας ή αλλιώς γνωστά και ως Κράβαρα, στα ανατολικά είναι δύσβατα. 

Σημαντικής δυναμικότητας είναι ο ποταμός Εύηνος ή Φίδαρης, ο οποίος πηγάζει από τον Κόρακα της Ευρυτανίας και καταλήγει στον Πατραϊκό Κόλπο (μήκος 113 km). Το όνομα Εύηνος, το οφείλει στο όνομα του βασιλιά των Αιτωλών Εύηνο που πνίγηκε στα νερά του, ενώ το όνομα Φίδαρης λόγω των πολλαπλών σχηματισμών του κατά τη ροή του. Η μεγαλύτερη ποσότητα υδάτων του Εύηνου, μεταφέρεται μέσω υπόγειας σήραγγας (μήκους περίπου 30 km) στον ταμιευτήρα του Μόρνου και από εκεί στην Αττική. Ο ποταμός Μόρνος (μήκος 77 km), που εκβάλει στα όρια με την ΠΕ Φωκίδας, υποστηρίζοντας τον εκεί, υγρότοπό του, είναι σημαντικά αποδυναμωμένος όμως πλέον, λόγω της εκτροπής του προς την Αττική.

Στα τρισήμισι χιλιάδες χρόνια της ιστορίας της, από την κάθοδο των Δωριέων μέχρι σήμερα η Ναύπακτος και η ευρύτερη περιοχή της βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα και του πολιτισμού. Η ίδρυση της πανάρχαιας καστροπολιτείας χάνεται στα βάθη των αιώνων, όπου είναι δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ της Μυθολογίας και της Ιστορίας.

Το άγαλμα της Νίκης, έργο του Παιωνίου από τη Μένδη της Χαλκιδικής, ήταν ανάθημα των Ναυπακτίων και των Μεσσηνίων μετά τη νίκη τους επί των Λακεδαιμονίων στη Σφακτηρία το 421 π.Χ. Είναι ένα από τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής γλυπτικής που δίνεται η ψευδαίσθηση της πτήσης. Έτσι η παραθαλάσσια αυτή πολιτεία συνδέθηκε με τις μεγάλες μετακινήσεις των Ηρακλειδών (Δωριέων) στα τέλη του ΙΒ΄π.Χ. αιώνα. Εδώ ναυπήγησαν τα πλοία τους οι Ηρακλείδες για να μπορέσουν να περάσουν αντίπερα στην Πελοπόννησο.

Η επίζηλη στρατηγική της θέση στο στόμιο του κλειστού τότε Κορινθιακού κόλπου ήταν η αιτία να γίνει η Ναύπακτος στη μακραίωνη ιστορική της πορεία το μήλο της έριδας ανάμεσα στους δυνατούς της κάθε εποχής. Από αποσπάσματα αρχαίων συγγραφέων γίνεται αντιληπτό ότι δεν είναι σχήμα λόγου όταν λέμε ότι η Ναύπακτος βρισκόταν στο κέντρο των διενέξεων της Αρχαίας Ελλάδας και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Αιτωλική Συμπολιτεία. Λοκροί, Αθηναίοι, Μεσσήνιοι, Αχαιοί, Θηβαίοι, Μακεδόνες, Αιτωλοί εναλλάσσονται στη διαχείριση των τυχών της στη μακραίωνη πορεία της.

Την περίοδο της ρωμαϊκής εξουσίας, η Αιτωλία μπήκε σε τροχιά παρακμής και η Ναύπακτος για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν απαντιέται στις γραπτές πηγές της εποχής. Αντίθετα, οι αρχαιολογικές ανασκαφές αποκάλυψαν και συνεχίζουν να αποκαλύπτουν μία πλήρως οργανωμένη πόλη με δρόμους και κτήρια ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα της Ρωμαϊκής εποχής γύρω από την περιοχή που βρίσκεται σήμερα το πρώτο Δημοτικό Σχολείο της πόλης.

Στους μεταχριστιανικούς αιώνες, εξ αιτίας βαρβαρικών επιδρομών (Βησιγότθοι, Ούννοι, Νορμανδοί, Σλάβοι, Σαρακηνοί, Βούλγαροι κ.ά.), θεομηνιών, σεισμών και άλλων καταστροφών, η Ναύπακτος για πολλούς αιώνες πέρασε σε ιστορική αφάνεια.

Επανήλθε δυναμικά στο ιστορικό προσκήνιο μετά το 1204, όταν αποτέλεσε τμήμα του λεγόμενου Δεσποτάτου της Ηπείρου. Την περίοδο αυτή ο Επίσκοπος Ναυπάκτου και αργότερα Άρτας Ιωάννης Απόκαυκος (1204-1232) διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην εκκλησιαστική και πολιτική ιστορία του Δεσποτάτου. Το 1407, η Ναύπακτος κυριεύθηκε από τους Ενετούς, γνώρισε περίοδο εξωραϊσμού και ακμής και μεταβλήθηκε σε εμπορικό κέντρο που συναγωνίσθηκε την εμπορική κίνηση της Πάτρας. Την περίοδο αυτή, το κάστρο συντηρήθηκε και πήρε τη μορφή με την οποία το γνωρίζουμε σήμερα.

Μετά από τους Ενετούς, ήρθε η σειρά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας να κυριαρχήσει στο βαλκανικό χώρο. Ύστερα από αλλεπάλληλες επιθέσεις των Τούρκων, το 1499 η πόλη παραδόθηκε στον Σουλτάνο Βαγιαζήτ Β΄.

Για την προστασία της Ναυπάκτου οι Τούρκοι κατασκευάζουν τα «Μικρά Δαρδανέλλια», δύο φρούρια στην είσοδο του Κορινθιακού κόλπου, στο Ρίο και στο Αντίρριο. Ο συνεχής επεκτατισμός των Οθωμανών και ο ορατός πια κίνδυνος για τη Δύση ανάγκασε τους ηγεμόνες των κρατών της Ευρώπης να συνασπιστούν για την αντιμετώπιση του κίνδυνου. Έτσι μετά από επίμονες, επίπονες και πολύμηνες προσπάθειες ο Πάπας Πίος Ε΄ κατόρθωσε να δημιουργήσει τον Ιερό Συνασπισμό. Η Ισπανία, η Βενετία, η Ρώμη, η Σαβοΐα, η Μάλτα, και μερικά ακόμα Ιταλικά κρατίδια συνασπίζονται και αναλαμβάνουν ιερή Σταυροφορία να ανακόψουν την προέλαση των Οθωμανών.

Ο χριστιανικός στόλος με αρχιναύαρχο τον Ισπανό πρίγκιπα Δον Χουάν, αδελφό του βασιλιά της Ισπανίας και ο οθωμανικός στόλος με αρχιναύαρχο τον Μουεζίν Ζαντέ Αλή πασά έδωσαν στις 7 Οκτωβρίου 1571 μία φοβερή ναυμαχία στις εκβολές του Αχελώου κοντά στις Εχινάδες που έμεινε στην Ιστορία ως ναυμαχία της Ναυπάκτου. Η νίκη του Χριστιανικού στόλου ήταν σταθμός για την περαιτέρω πορεία του Δυτικού πολιτισμού.

Μετά τη ναυμαχία αυτή στην Ναύπακτο συγκεντρώθηκαν πολλοί πειρατές από τη Μεσόγειο, μετατρέποντάς την σε «Μικρό Αλγέρι». Το 1687, ο Βενετός Μοροζίνι μαζί με Αυστριακούς συμμάχους απέσπασε τη Ναύπακτο από τους Τούρκους και την παραχώρησε στους Ενετούς. Ακολούθησε μια δεύτερη μικρή περίοδος Ενετοκρατίας (1687- 1701). Το 1701 η Ναύπακτος παραδόθηκε στους Τούρκους, σύμφωνα με τη συνθήκη του Κάρλοβιτς, και έμεινε σκλαβωμένη μέχρι τον Απρίλιο του 1829.

Όταν, το 1821, ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση, η Ναύπακτος χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους ως στρατιωτική βάση λόγω των ισχυρών οχυρώσεών της. Αυτή ήταν η αιτία που απελευθερώθηκε τον τελευταίο χρόνο του Αγώνα. Στις 18 Απριλίου 1829 μη μπορώντας ν’ αντέξουν οι Τούρκοι και οι Αλβανοί την πολιορκία των ελληνικών δυνάμεων, παρέδωσαν τη Ναύπακτο στον Έλληνα κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.

Μετά την απελευθέρωσή της, ο πληρεξούσιος τοποτηρητής και αδελφός του κυβερνήτη Αυγουστίνος Καποδίστριας και οι διοικητικές, στρατιωτικές και πολιτικές αρχές της επαρχίας και της πόλης ανάπτυξαν σημαντικές δραστηριότητες και διευθέτησαν τη διοικητική και στρατιωτική οργάνωση. Με ψήφισμα της Ε΄ Εθνοσυνέλευσης του 1832 αποφασίσθηκε η εγκατάσταση και παραχώρηση κατοικιών και εθνικής γης σε 500 περίπου Σουλιώτες και άλλους Ηπειρώτες.

Με αυτές τις βάσεις, η Ναύπακτος και η περιοχή της άρχισε τη νέα περίοδο της ελεύθερης ζωής της μέσα στο νεοελληνικό κρατίδιο προσφέροντας τις υπηρεσίες της στους μεταγενέστερους εθνικο-απελευθερωτικούς και κοινωνικούς αγώνες του Νεότερου Ελληνικού Κράτους. Με το Διάταγμα της 31-8-1949 (ΦΕΚ 202 τ. Α΄ ) η Ναύπακτος χαρακτηρίσθηκε τουριστική πόλη. Επίσης, με την Φ. 31\5434\3888 από 18-2-1973 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού χαρακτηρίσθηκε ως τόπος ιστορικός και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (Διαθέσιμο στον ιστότοπο: http://www.nafpaktos.gr).

Α. Μουσεία

Ανηφορίζοντας στα πλακόστρωτα δρομάκια, βόρεια της πλατείας του Λιμανιού, θα βρεθείτε μπροστά από ένα κτιριακό συγκρότημα με επιβλητική μορφή, το οποίο προκαλεί την προσοχή και το ενδιαφέρον του καθένα που το βλέπει για πρώτη φορά. Είναι ο “Πύργος Μπότσαρη“. Το κτίριο αυτό, κτισμένο σε δύο φάσεις τον 15ο και 16ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές για τη στέγαση των εκάστοτε ηγεμόνων της πόλης αυτής. Μετά από την απελευθέρωση της Ναυπάκτου, το 1829, το κτίριο αυτό ήρθε στην κατοχή του σουλιώτη στρατηγού Νότη Μπότσαρη. Σήμερα, ο πύργος ανήκει στο «Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη» και φιλοξενείται διαρκής έκθεση αντιγράφων από πίνακες, χάρτες και σχεδιάσματα που έχουν σχέση με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571 μ.Χ.).

Στην πλατεία Δήμου Φαρμάκη, στο κέντρο της πόλης, θα βρείτε παραδοσιακά καφενεία και εστιατόρια. Δίπλα από την πλατεία βρίσκεται ένα αξιόλογο ιδιωτικό μουσείο, το «Μουσείο κειμηλίων 1821-Φαρμάκη» με πολύτιμα εκθέματα του απελευθερωτικού αγώνα της οικογένειας Φαρμάκη.

Τo 1976 ο Πλατανιώτης γιατρός Νίκος Παπανικολάου είχε την έμπνευση να συγκεντρώσει μερικά αντικείμενα λαϊκής τέχνης, παλιά βιβλία, φωτογραφίες και ότι άλλο έκρινε πως άξιζε για έκθεση, αγόρασε μια κούκλα πού την έντυσε Πλατανιώτισσα για να τη βάλει στη βιτρίνα, έγραψε μια ταμπέλα με τις λέξεις “Λαϊκή Τέχνη” κι έστησε στην πλατεία τού χωριού ένα μικρό “Μουσείο”. Τότε ο φίλος και συνάδελφός του Αριστείδης Δημητρακόπουλος δωρίζει το μαγαζί του πατέρα του στον Τουριστικό και Εξωραϊστικό Όμιλο του χωριού, για να στεγαστεί το σημερινό Λαογραφικό Μουσείο που αποτελεί κόσμημα του Πλατάνου (Διαθέσιμο στον ιστότοπο: http://www.nafpaktos.gr).

 

Β. Βιβλιοθήκη

Από την πρώτη στιγμή λειτουργίας της, το 1960, η Βιβλιοθήκη αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία και κύρια από τη σπουδάζουσα νεολαία, η οποία βοηθήθηκε τα μέγιστα την εποχή εκείνη που δεν είχε ακόμη καθιερωθεί η δωρεάν παιδεία.

Η συλλογή της Βιβλιοθήκης σήμερα περιλαμβάνει περί τους 60.000 τόμους, καταλογραφημένους με το Δεκαδικό ταξινομικό σύστημα Dewey, με αλφαβητικούς καταλόγους συγγραφέων και θεμάτων σε ψηφιακή μορφή, αρχείο τοπικού Τύπου και περιοδικά με φιλολογικό, κοινωνικό, ιστορικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Το αναγνωστήριο απλώνεται άνετο και πολιτισμένο περιβάλλον, το οποίο συμπληρώνει η προθυμία του προσωπικού της Βιβλιοθήκης.

Από το 2003 λειτουργεί στο ισόγειο της Βιβλιοθήκης Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης με προωθημένες υποδομές τεχνολογίας. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα χώρο με εννέα θέσεις Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στον οποίο μπορούν όλοι οι κάτοικοι και επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο και να λαμβάνουν όσες πληροφορίες αναζητούν.

Επίσης, η Βιβλιοθήκη συχνά διοργανώνει ή συνδιοργανώνει με άλλους φορείς της πόλης πνευματικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις τοπικού βιβλίου και Τύπου και προβαίνει σε εκδόσεις εργασιών με τοπικό περιεχόμενο και γενικά προβαίνει αρωγός σε κάθε πολιτιστική εκδήλωση της περιοχής (Διαθέσιμο στον ιστότοπο: http://www.nafpaktos.gr).

 

Γ. Παράδοση της Ναυπάκτου

Στη Ναύπακτο, λαμβάνουν χώρα πολλές παραδοσιακές γιορτές. Ορισμένες από αυτές είναι:

 1. Γιορτή καστάνου & τσίπουρου
 2. Γιορτή καστάνου στον Αγ. Δημήτριο
 3. Γιορτή της Τράτας
 4. Γιορτή Μανιταριών στην Κεντρική
 5. Γιορτή των Βλάχων

Επίσης, στη Ναύπακτο, πραγματοποιούνται διάφορες εμποροπανηγύρεις. Τα «παζάρια», όπως αλλιώς ονομάζονται, είναι ένας οικονομικός και κοινωνικός θεσμός, που έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των ντόπιων αλλά και χιλιάδων επισκεπτών. Τα «παζάρια» αυτά διαρκούν μια βδομάδα και δέχονται πλήθος επισκεπτών που σπεύδουν να αγοράσουν τις προμήθειές τους. 

Ως προς τα έθιμα, ένα εντυπωσιακό έθιμο είναι αυτό της Μεγάλης Παρασκευής. Οι πιστοί ακολουθούν τον Επιτάφιο μέχρι το λιμάνι, που στο μέσον του υπάρχουν δάδες που σχηματίζουν σταυρό. Επίσης, τη Μεγάλη Πέμπτη κρεμούσαν ένα κόκκινο πανί στο παράθυρο που συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Όσο το κόκκινο πανί ήταν κρεμασμένο στο μπαλκόνι ή το παράθυρο, οι γυναίκες δεν έπλεναν ούτε και άπλωναν ρούχα, γιατί το θεωρούσαν κακό σημάδι, ενώ τα πρώτα αβγά που έβαφαν τα έστελναν μαζί με τσουρέκια στα πεθερικά τους. 

 

Δ. Σύλλογοι

Οι κάτοικοι της Ναυπάκτου έχουν ενεργή συμμετοχή σε πολλές δράσεις. Μάλιστα, στο Δήμο Ναυπακτίας, ξεχωρίζουμε τους κατωτέρω συλλόγους:

Στην περιοχή της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, εντοπίζεται μεγάλος αριθμός μνημείων αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Ειδικότερα, στη Ναύπακτο και στο Αντίρριο εντοπίζουμε τα κατωτέρω:

(Διαθέσιμο στον ιστότοπο: http://www.nafpaktos.gr).

Η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα του Δήμου Ναυπακτίας αντιστοιχεί στο 15% των απασχολούμενων. Κύριες δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Η γεωργία ως δραστηριότητα στην πιο εντατική της μορφή εφαρμόζεται στα πεδινά τμήματα. Η κτηνοτροφία ως δραστηριότητα, εντατικά εφαρμόζεται στα ορεινότερα διαμερίσματα των δημοτικών ενοτήτων, σχεδόν πάντα με ταυτόχρονη γεωργική δραστηριότητα. Ο πρωτογενής τομέας χαρακτηρίζεται από χαμηλή ανταγωνιστικότητα λόγω υψηλού κόστους παραγωγής και λόγω δυσκολιών στη διακίνηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων. Όσον αφορά στη γεωργία, ο ορεινός κυρίως χαρακτήρας του Δήμου, δεν ευνοεί την εντατική γεωργική παραγωγή. Στα ορεινά χωριά, η γεωργία λειτουργεί κυρίως συμπληρωματικά της κτηνοτροφίας με την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων. Η πεδιάδα του Ευήνου, με τις εντατικές της καλλιέργειες βοηθήθηκε από την εκμηχάνιση με ευεργετικά αποτελέσματα στην παραγωγικότητα. Ουσιώδης για την περιοχή είναι η ελαιοκομία, με επιπρόσθετα οφέλη για τον παραγωγό. Παράλληλα, η κτηνοτροφική παραγωγή δε βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, γεγονός που οφείλεται στην πληθυσμιακή αποδυνάμωση των ορεινών χωριών του Δήμου. Ταυτόχρονα, οι δυνατότητες οικονομικής εκμετάλλευσης των δασών για παραγωγή ξυλείας είναι περιορισμένες. Η αναζωογόνηση μιας περιφέρειας ή περιοχής είναι μια ολοκληρωμένη διαδικασία, η οποία εξασφαλίζει πέρα από την αγροτική δραστηριότητα και μια σειρά από άλλες συμπληρωματικές δραστηριότητες ικανές να προσφέρουν στον αγροτικό πληθυσμό απασχόληση και εισόδημα.

Το ορεινό τμήμα του Δήμου παρουσιάζει μικρή δραστηριότητα στο δευτερογενή τομέα, ενώ στο παράκτιο και πεδινό τμήμα η σχετική δραστηριότητα είναι σαφέστατα εντονότερη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, στο Δήμο Ναυπακτίας δραστηριοποιούνται 199 βιοτεχνικές, μεταποιητικές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις.

Ο τριτογενής τομέας παραγωγής, στο Δήμο Ναυπακτίας, αποτελεί τον βασικό τομέα δραστηριότητας των κατοίκων του Δήμου. Παρουσιάζει ανάπτυξη και μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Μητρώου Επιχειρήσεων και του Επιμελητηρίου, με σαφείς ενδείξεις ότι υπάρχουν δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον. Τα κύρια χαρακτηριστικά του τριτογενή τομέα είναι: η λειτουργία μικρών τουριστικών μονάδων στις ορεινές περιοχές, η ανάπτυξη της εμπορικής δραστηριότητας, κυρίως στις πεδινές περιοχές και η λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών.

Κάποιες από τις περιοχές της Ναυπάκτου με καταστήματα είναι η Λεωφόρος Αθηνών, η Μπότσαρη Νότη και η Ιντζέ Νικόλαου. Περισσότερα καταστήματα μπορείτε να δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο ΕΔΩ.

Καταστήματα, μαγαζιά για φαγητό, Μπαρ, φαρμακεία κ.ά. μπορεί κανείς να βρει στην περιοχή του Αντιρρίου. Περισσότερες πληροφορίες και καταστήματα μπορείτε να αντλήσετε στο σύνδεσμο που ακολουθεί, ΕΔΩ.

Μέχρι το ακαδ. έτος 2018-2019 στη Ναύπακτο λειτουργούσε το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Από το ακαδ.έτος 2019-2020 το Τμήμα εντάσσεται στη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα την Πάτρα.

 

Στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. Ναυπάκτου, λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη που αποτελείται από περίπου 3.500 τίτλους βιβλίων σε πολλαπλά αντίτυπα διαθέσιμα στους σπουδαστές για την συμπλήρωση των γνώσεων τους. Ακόμη, παρέχονται πέντε εργαστήρια για την πρακτική εκπαίδευση σπουδαστών και ασύρματη πρόσβαση για όλους τους σπουδαστές που καλύπτει όλο τον χώρο του Τμήματος.

Δεν υπάρχει φοιτητική εστία για τους πρωτοετείς φοιτητές. Υπάρχει, όμως, κάρτα σίτισης για τους δικαιούχους. Το Τμήμα διαθέτει έναν φοτητικό σύλλογο, στον οποίο δικαιούνται να εγγράφονται ως μέλη του οι σπουδαστές του τμήματος. Εκπρόσωποι των σπουδαστών μετέχουν συλλογικά όργανα των τομέων, του τμήματος τους και του Τ.Ε.Ι. Για την εκπροσώπηση τμήματος, η εκλογή των εκπροσώπων του τμήματος γίνεται μεταξύ των σπουδαστών του τμήματος.

Επίσης, διαθέτει μια Παγκόσμια Οργάνωση Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών που έχει ως στόχο τη προώθηση των επιστημών του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, Ηλεκτρονικού Μηχανικού και γενικότερα του Μηχανικού Υπολογιστών με κύριο σκοπό την κοινωνική προσφορά.

Οι βασικότερες δραστηριότητες των φοιτητικών ομάδων είναι η διοργάνωση σεμιναρίων και ομιλιών από επιστήμονες με σκοπό την επιμόρφωση και ενημέρωση των φοιτητών σε θέματα που άπτονται των ενδιαφερόντων της ΠΟΗΗΜ, τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών και επισκέψεων σε εταιρείες και τη συμμετοχή σε φοιτητικούς διαγωνισμούς και συνέδρια υπό την αιγίδα της ΠΟΗΗΜ. 

Επιπλέον, υπάρχει μια κοινότητα που ονομάζεται ΕΛ/ΛΑΚ και είναι μια ομάδα  χρηστών ελεύθερου λογισμικού με κοινή σύνδεση το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας αλλά και το ενδιαφέρον για την τεχνολογία, την μάθηση και το ανοιχτό λογισμικό. Στόχος είναι:

 • Η απόκτηση νέας γνώσης, εμπειρίας, ιδεών, απόψεων και κώδικα.
 • Συμμετοχή σε κοινές δράσεις.
 • Παροχή τεχνικής υποστήριξης σε χρήστες ελεύθερου λογισμικού, όταν και όποτε χρειάζεται.
 • Συνεισφορά σε projects ανοιχτού κώδικα.
 • Συμβολή στην προώθηση του ΕΛ/ΛΑΚ εντός και εκτός του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Στην περιοχή του Αντιρρίου και στην πόλη της Ναυπάκτου, υπάρχουν αρκετές σχολές χορού, που μπορούν να επιλέξουν και να εγγραφούν οι φοιτητές, εάν το επιθυμούν. Μια ακόμη επιλογή είναι το γυμναστήριο, καθώς  υπάρχουν αρκετά. Επίσης, μπορούν να κάνουν φροντιστήριο για εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Και φυσικά, ας μην παραλέιψουμε, ότι φοιτητές μπορούν να διασκεδάσουν σε καφετέριες και σε μπαρ της Ναυπάκτου.

Κλείνοντας, η πόλη της Ναυπάκτου διαθέτει βιβλιοθήκη χρήσιμη για τους φοιτητές, όπου μπορούν να διαβάζουν, να δανείζονται βιβλία, να ψάχνουν πληροφορίες στους υπολογιστές που διαθέτει.  

Προσωρινή διαμονή

Ορισμένα ξενοδοχεία που μπορεί να μείνει ένα φοιτητής κατά τις πρώτες μέρες στη Ναύπακτο και στο Αντίρριο είναι:

Ξενοδοχείο Αντίρριο 

Βρίσκεται στην Παραλία του Αντιρρίου. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2634031450. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Hotel Star

Βρίσκεται στην περιοχή Πλατανίτης Ναυπάκτου. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2634031396. Περισσότερες πληροφορίες  ΕΔΩ.

Venetiko Vilas 

Βρίσκεται κοντά στην περιοχή  Πλατανίτη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2634032159. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

 

Φοιτητική διαμονή

Οι φοιτητές δεν έχουν κάποιες συγκεκριμένες περιοχές που νοικιάζουν σπίτια, γιατί η Ναύπακτος είναι μικρή πόλη. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι είτε σπουδάζουν στο Τ.Ε.Ι που βρίσκεται στο Αντίρριο είτε σε αυτό που βρίσκεται στη Ναύπακτο, οι περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν να μείνουν στη Ναύπακτο, διότι έχει περισσότερους τρόπους διασκέδασης 

Επίσης, οι φοιτητές στη μετακίνησή τους για τις σχολές επιλέγουν την αστική συγκοινωνία.

Τέλος, η αναζήτηση της φοιτητικής στέγης μπορεί να γίνει μέσα από διάφορες ιστοσελίδες για ενοικίαση κατοικιών όπως:

Επίσης, μπορεί κανείς να κοιτάξει στις αγγελίες των τοπικών εφημερίδων για μεγαλύτερη ασφάλεια. Μία άλλη επιλογή βρίσκεται στον ιστότοπο του τμήματος, όπου υπάρχει μία ιστοσελίδα με διαθέσιμες κατοικίες μέσω ενός μεσιτικού γραφείου. Δεν αποκλείουμε, όμως, και τη δυνατότητα να ψάξει κάποιος μόνος του στην πόλη.

Ένας φοιτητής που σπουδάζει στη Ναύπακτο μπορεί να βρει σπίτι προς ενοικίαση από 120 έως 220 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος και την παλαιότητα της πολυκατοικίας. 

Οι φοιτητές που χρησιμοποιούν τις γραμμές των αστικών λεωφορείων, για να μεταβούν στο Τ.Ε.Ι. από τη Ναύπακτο στο Αντίρριο εκδίδουν μηνιαία κάρτα, η οποία κοστίζει 14,00 ευρώ για εκείνους, ενώ το κανονικό κόστος της ανέρχεται στα 23,00 ευρώ.

Η Ναύπακτος διαθέτει καταστήματα λιανικής πώλησης, καφετέριες, εστιατόρια και διάφορα μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης. Δε χρειάζεται να ξοδέψει πολλά χρήματα ένας φοιτητής, για περάσει όμορφα. Οι τιμές των προϊόντων δεν είναι αυξημένες σε σχέση με άλλες πόλεις και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι φοιτητές να μην ξοδεύουν πολλά χρήματα.

Η πόλη της Ναυπάκτου δε διαθέτει κινηματογράφο που να λειτουργεί όλο το χρόνο. Διαθέτει, όμως θερινό δημοτικό κινηματογράφο ο οποίος άρχισε να λειτουργεί το 2011.

Συνοψίζοντας, ένας φοιτητής που σπουδάζει στη Ναύπακτο δε χρειάζεται περισσότερα από 600 ευρώ το μήνα για τα έξοδά του συνολικά.

Πόλη με έντονη νυχτερινή ζωή, ικανοποιεί και τον πλέον απαιτητικό επισκέπτη και καλύπτει όλες της μορφές διασκέδασης. Η νυχτερινή ζωή της  βρίσκεται, κατά κύριο λόγο, στην περιοχή του λιμανιού και στους παραλιακούς της δρόμους. Το ίδιο ισχύει για τα εστιατόρια και για τις καφετέριες. Στους παραλιακούς δρόμους, βρίσκονται και στο Αντίρριο οι χώροι διασκέδασης.

Όποιος επιθυμεί να δοκιμάσει τα παραδοσιακά προϊόντα και τρόφιμα της Ναυπάκτου, πρέπει να κατευθυνθεί προς την ορεινή Ναυπακτία. Εκεί, θα βρει παραδοσιακές ταβέρνες με ντόπια κρέατα, λαχανόπιτες, τράγο, γίδα και άφθονο κυνήγι.

Ο Δήμος Ναυπάκτου διοργανώνει φεστιβάλ, πολιτιστικές εκδηλώσεις και παραδοσιακές γιορτές. Ορισμένες από αυτές είναι:

 • Η γιορτή του κάστανου στον Αγ. Δημήτριο: Πραγματοποιείται τις πρώτες δέκα μέρες του Οκτωβρίου. Ψήνονται κάστανα και σερβίρονται παραδοσιακά γλυκά και τοπικά προϊόντα.
 • Η γιορτή του Αϊ Γιάννη του Ριγανά: Τον Ιούνιο ανάβουν φωτιές, περνούν πηδώντας και ακολουθεί γλέντι.
 • Η γιορτή των Βλάχων: Διοργανώνεται από τον εκπολιτιστικό σύλλογο «ΝΕΟΚΑΣΤΡΟ» και πραγματοποιείται ανήμερα της Αναλήψεως.
 • Η γιορτή Ξεφλουδίσια: Στα μέσα Αυγούστου, διοργανώνεται η γιορτή και αναβιώνει το έθιμο του ξεφλουδίσματος των καλαμποκιών. Ακολουθεί γλέντι και χορός.
 • Η γιορτή Μανιταριών στην Κεντρική: Ο εορτασμός της γιορτής των μανιταριών λαμβάνει χώρα στα μέσα του Οκτώβρη. Οργανώνεται έκθεση μανιταροτέχνης και παράλληλα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Κεντρικιωτών Ναυπακτίας προσφέρει πίτες, λουκάνικα, φασολάδα, κρασί και πολύ κέφι.

Υπάρχουν και άλλες γιορτές και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη Ναύπακτο και μπορεί να τις δει κανείς στον ακόλουθο σύνδεσμο, ΕΔΩ.

Όποιος θελήσει να επισκεφθεί τη Ναύπακτο, μπορεί να κινηθεί οδικώς με λεωφορείο του ΚΤΕΛ ή ιδιωτικό αυτοκίνητο. Η πρόσβαση από την Αθήνα μπορεί να γίνει είτε μέσω της Κορίνθου και της Γέφυρας είτε του πορθμείου Ρίου-Αντιρρίου, καθώς και μέσω Λιβαδειάς και Ιτέας. Η πρόσβαση από τη Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει είτε μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας (Θεσσαλονίκη-Λαμία-Μπράλος-Άμφισσα-Ναύπακτος), είτε μέσω της Εγνατίας Οδού (Θεσσαλονίκη-Ιωάννινα-Άρτα-Μεσολόγγι-Ναύπακτος).

Για τα δρομολόγια των συγκοινωνιών, σας προτείνουμε τα αρμόδια γραφεία των ΚΤΕΛ:

 • ΚΤΕΛ Νομού Αιτωλοακαρνανίας: 26410 22068/28808
 • Αθήνα 210 5129293
 • Ναύπακτος 26340 27224
 • Θεσσαλονίκης 2310 595491

Πληροφορίες και χάρτες διαδρομών ΕΔΩ.

Πληροφορίες για τα δρομολόγια και τις τιμές των εισιτηρίων των ΚΤΕΛ ΕΔΩ.

Όσον αφορά στις μετακινήσεις εντός της πόλης, οι αστικές συγκοινωνίες της Ναυπάκτου εξυπηρετούν τους φοιτητές με δρομολόγια προς το ΤΕΙ που βρίσκεται στο Αντίρριο. Ώρες δρομολογίων βρίσκουμε στους ακόλουθους σύνδεσμους, ΕΔΩ και ΕΔΩ. Οι γραμμές που εξυπηρετούν τους φοιτητές είναι: η 1η, η 2 η και η 3η. Εάν κάποιος επιθυμεί να πάει κάπου με ταξί, μπορεί να καλέσει στο τηλέφωνο 263405111.

 • Δήμος Ναυπάκτου ΕΔΩ

Χρήσιμα τηλέφωνα

 • Περιφερειακό Ιατρείο Αντιρρίου: 2634032332
 • Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου: 2634360000
 • Τοπικό Υποκ/μα ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Ναυπάκτου – 112: 2634038477
 • Αστυνομικός Σταθμός: 2634031205
 • Λιμενικός Σταθμός: 2634031296
 • Αστυνομικό Τμήμα Ναυπάκτου: 2634027258
 • Τμήμα Τροχαίας Ναυπάκτου: 2634027453
 • Λιμενικός Σταθμός Ναυπάκτου: 2634027909
 • Πυροσβεστική Υπηρεσία: 2634022199
 • Δήμος Αντιρρίου: 2634360401
 • ΚΕΠ Αντιρρίου: 2634031200
 • Δήμος Ναυπάκτου: 2634024150
 • ΚΕΠ Ναυπάκτου: 2634038255
 • ΕΛΤΑ Αντιρρίου: 2634031390
 • ΕΛΤΑ Ναυπάκτου: 2634027232
 • Ταξί Αντιρρίου: 2634031282
 • Ραδιοταξί Ναυπάκτου: 2634025111
 • ΔΕΗ Βλάβες: 2634027248
 • ΔΕΗ Τεχνικές Υπηρεσίες: 2634027544
 • ΟΤΕ: 2634028399
 • ΚΤΕΛ Ναυπάκτου: 2634028351
 • ΚΤΕΛ Αντιρρίου: 2634031500

 

Photos by Freepik