ΞΑΝΘΗ

 

 

ξανθη.png

 • ξανθη_1
 • ξανθη_2
 • ξανθη_3
 • ξανθη_4
 • ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ
 • ΓΕΩΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
 • ΙΣΤΟΡΙΑ
 • ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
 • ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
 • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
 • ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΖΩΗ
 • ΔΙΑΜΟΝΗ
 • ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ
 • ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
 • ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
 • ΕΠΙΣΗΜΑ LINKS
 • ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Η Ξάνθη βρίσκεται στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, στο νομό Ξάνθης. Κατά την Τουρκοκρατία λεγόταν Ίσκετσε Ιξάντε (Παλαιά Ξάνθη). Η πόλη έχει 56.122 κάτοικους και ο ευρύτερος δήμος 65.133 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Είναι κτισμένη στις παρυφές του Αχλαδόβουνου και επεκτείνεται κυρίως προς την περιοχή της Χρύσας αλλά και προς τα νότια, όπου το 1959-1960, είχε δημιουργηθεί συνοικισμός, όταν η τότε κυβέρνηση έχτισε κατοικίες με σκοπό τη διάθεσή τους σε κατοίκους της πόλης. Ο συνοικισμός, γνωστός ως «παλιές εργατικές κατοικίες», περικλείεται από τις οδούς Απόλλωνος, Θεοδοσίου Δούκα, Πιαλόγλου και Αλικαρνασσού (link)

Χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης, η Ξάνθη βρίσκεται στην Θράκη (Βόρεια Ελλάδα), το σταυροδρόμι της Μαύρης Θάλασσας και του Αιγαίου, της Ευρώπης και της Ασίας.

Μεγάλη είναι η βιοποικιλότητα που παρουσιάζει η περιοχή του Νομού Ξάνθης. Στα νότια του νομού και ιδιαίτερα στη λίμνη Βιστωνίδα και στο Πόρτο Λάγος, υπάρχει μεγάλη ποικιλία από πουλιά που φωλιάζουν και διαχειμάζουν στην περιοχή, αλλά και από άλλα, μεταναστευτικά. Η αναπαραγόμενη στις περιοχές του νομού Ξάνθης ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει πολλά είδη με σπουδαιότερα τους ερωδιούς και κύριους αντιπροσώπους τους, τον σταχτοτσικνιά, τον λευκοτσικνιά και τον κρυπτοτσικνιά. Άλλα είδη που συναντούμε είναι η υδρόβια λαγγόνα, διάφορα είδη πάπιας, μεταξύ των οποίων και το είδος βαρβάρα, πελαργούς, χουλιαρομύτες και επίσης ο καλαμοκανάς, ο αργυροπελεκάνος, το ποταμογλάρονο, ο μαυροκέφαλος γλάρος, καθώς και άλλα πολύ σπάνια είδη πουλιών που ζουν στην περιοχή. Πολλά είδη μεταναστευτικών πουλιών, όπως φλαμίνγκο, γλάροι, ερωδιοί, πελαργοί περνούν από την περιοχή και σταματούν κατά τη μεταναστευτική τους πορεία, για τροφή και κούρνιασμα. Είναι επίσης σημαντικό ότι το Δέλτα του Νέστου φιλοξενεί 260 είδη πουλιών, από τα 474 βασικά είδη, που ζουν στην Ευρώπη. Στα μεγάλα θηλαστικά που εντοπίζονται εκεί περιλαμβάνονται το αγριογούρουνο, το ζαρκάδι, η μεγάλη καφετιά αρκούδα της Ροδόπης, ο λύκος, η αλεπού, το τσακάλι, η αγριόγατα, ο λαγός, ο σκίουρος, το κουνάβι και η βίδρα. Στην ορεινή περιοχή της Χαϊντού και της Κούλας υπάρχουν σπάνια πουλιά και ενδημικά φυτικά είδη. Στα ορεινά αλλά και στα πεδινά του νομού υπάρχουν επίσης, πέρδικες ορεινές και πεδινές, ορτύκια, δρυοκολάπτες, αγριόκουρκοι, αγριόκοτες, κορακοειδή, γεράκια, αετοί, κραυγαετοί, γύπες κ.ά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ποταμός Κομψάτος, που αποτελεί καταφύγιο για πολλά αρπαχτικά πτηνά. Ο υγρότοπος αυτός μπορεί να θεωρηθεί ως ενιαία οικολογική ενότητα με τη Βιστωνίδα και προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ. Η ερπετοπανίδα θεωρείται επίσης πλούσια. Έχουν εντοπιστεί διάφορα είδη χελώνας, σαύρας και φιδιών. Στα πλούσια νερά των υγροτόπων και ποταμών του νομού, τέλος, υπάρχουν πολλά είδη ψαριών όπως ο κέφαλος, η μπριάνα, ο γοβιός , το γλίνι, το τσιρώνι κ.ά. (goo.gl)

Στη συνέχεια, νοτιότερα του νομού Ξάνθης, συναντάμε το πεδινό τμήμα το οποίο είναι ιδιαίτερα εύφορο λόγω της άρδευσης από το πλούσιο υδρογραφικό σύστημα. Εδώ βρίσκεται η κοιλάδα του Νέστου, γνωστή ως θρακιώτικα Τέμπη, η οποία προσφέρει πολλές φανερές αλλά και κρυφές φυσικές ομορφιές. Τέλος το θρακικό πέλαγος, τμήμα του βόρειου Αιγαίου είναι το φυσικό νότιο όριο του νομού. Η παράλια ζώνη αρχίζει από τις εκβολές του Νέστου δυτικά μέχρι τη λίμνη Βιστωνίδα και το Πόρτο Λάγος ανατολικά όπου κανείς συναντά μερικούς απ' τους σημαντικότερους σε βιολογική αξία υγροβιότοπους της χώρας αλλά και διεθνώς. (www.e-thraki.gr)

Στην περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στη Βιστονίδα λίμνη (ανατολικά) και το Νέστο (δυτικά), στα αρχαία χρόνια ζούσαν οι θρακικές φυλές των Βιστόνων (κοντά στη Βιστονίδα λίμνη) και οι Σαπαίοι (δυτικά των Βιστόνων και μέχρι το Νέστο ποταμό. Στα ορεινά της ίδιας περιοχής ζούσαν τα θρακικά φύλα των Τραυσών (στα βορειοανατολικά της κοιλάδας του Τραύου  ποταμού, που διαρρέει την κοιλάδα του Εχίνου και χύνεται στα βόρεια της Βιστονίδας λίμνης), των Σατρών στα βόρεια και των Δίων στην κοιλάδα του Νέστου. Κεντρική κώμη των Σατραίων ήταν ένα χωριό που βρισκόταν στο πέρασμα του ποταμού Κοσσινίτη-Κοσύνθου, ακριβώς στην είσοδο της χαράδρας προς το εσωτερικό της ορεινής περιοχής. Το χωριό αυτό στα αρχαιοθρακικά ονομαζόταν Πάρα (το) και σήμαινε το πέρασμα, διάβαση δηλ. είχε την ίδια έννοια με το νοτιοελληνικό πόρος: διάβαση. 

Με την πάροδο του χρόνου, το όνομα του χωριού αυτού ενώθηκε με το άρθρο του και έτσι μετονομάσθηκε σε Τόπαρα ή Τόπειρος με την ίδια πάντα σημασία. Με τη διέλευση της Εγνατίας οδού μέσα από το χωριό αυτό (100 π.Χ.), το Τοπάρα αναπτύχθηκε σε πλούσια πόλη και ακμαία «ελεύθερη» με δικά της νομίσματα (2ος αιώνας μ.Χ.).  

Η Τόπειρος ήταν γνωστή καθόλη τη ρωμαϊκή και πρωτοβυζαντινή περίοδο σαν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Ν.Δ. Θράκης. Το 549 όμως την κατέλαβαν οι Σκλαβηνοί βάρβαροι (όπως και την παρακείμενη Αναστασιούπολη και την Τραϊανούπολη) και της μεν πόλεως κατέστρεψαν τα τείχη και τα οικήματα, τους δε κατοίκους της άλλους έσφαξαν επί τόπου, ενώ τους υπολοίπους τους πήραν ως αιχμαλώτους μαζί τους πέρα από το Δούναβη. Αμέσως όμως μετά (522) την ξανάκτισε ο Ιουστινιανός και την οχύρωσε με θολωτά τείχη. 

Τον 8ο μ.Χ. η πόλη ξανακαταστράφηκε, άγνωστο αν από σεισμό ή βαραβαρικές επιδρομές. Πάλι όμως ξανακτίσθηκε. Αλλά τώρα άλλαξε όνομα  και μετονομάσθηκε σε (λατινικό)  Ρούσιο (ίσως γιατί νόμισαν ότι η ονομασία Τόπερος προερχόταν από το Τόπυρος που σημαίνει το πύρινο). Αργότερα από Ρούσιο μετονομάσθηκε στο ελληνικότερο Ξάνθεια, όνομα με το οποίο πρωτομαρτυρείται το 879 μ.Χ., όταν ο επίσκοπος αυτής Γεώργιος αναφέρεται να συμμετέχει σε σύνοδο στην Κωνσταντιμούπολη. Με αυτήν την ονομασία είναι γνωστή σε όλη τη μετέπειτα ιστορία μέχρι και σήμερα. 

Κατά τα τελευταία χρόνια της βυζαντινής αυτοκρατορίας, η Ξάνθεια πολλές φορές αναφέρεται στις αλλεπάλληλες περιγραφές της ζωής και των περιπετειών της αυτοκρατορίας έως ότου τελικά το 1385 μ.Χ. κατελήφθη από τους Οθωμανούς. Έκτοτε, αρχίζει μια περίοδος πολύ δύσκολη, γεμάτη από δημεύσεις, καταπιέσεις, βασανιστήρια και φόρους προς τους χριστιανούς κατοίκους της πόλεως, οι οποίοι παρά τις πολλές καταπιέσεις και δοκιμασίες δεν έχασε την ελληνικότητά της. Αντίθετα, ανεδείχθη το μόνο ελληνικό-χριστιανικό κέντρο ανάμεσα στην Ανδριανούπολη και τη Θεσσαλονίκη και εδώ κατέφευγαν πολλοί καταδιωκόμενοι Έλληνες της ευρύτερης θρακικής και μακεδονικής γης. Χαρακτηριστικό δείγμα του ελληνικού φρονήματος των Ξανθίων είναι ότι (όπως προκύπτει από επίσημα οθωμανικά αρχεία) ποτέ δεν επέτρεψαν στους κατακτητές να κατοικήσουν μέσα σε αυτή. Πάντοτε το ελληνικό στοιχείο υπερτερούσε συντριπτικά 90-95%). 

Μετά δε τη διάδοση της καπνοκαλλιέργειας στην περιοχή, αποδείχθηκε ότι το είδος των καπνών της ήταν μοναδικό και περιζήτητο μέσα στο παλάτι του σουλτάνου. Τότε, άρχισε μια άλλη περίοδος οικονομικής άνθησης της πόλεως, καθώς ανεγέρθηκαν καπναποθήκες και συνέρρευσαν καπνεργάτες για την επεξεργασία και εμπορία των καπνών της, των οποίων η φήμη ξεπέρασε τα όρια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και έγιναν περιζήτητα από τη Ρωσία μέχρι την Αίγυπτο και την Αυστρία. 

Την οικονομική άνθηση της πόλης σταμάτησαν δύο δύσκολες περίοδοι: α) η ελληνική επανάσταση, κατά την οποία πολλοί Ξάνθιοι συνελήφθησαν και φυλακίσθηκαν (μεταξύ των οποίων και ο τότε μητροπολίτης Σεραφείμ) ή και σφαγιάσθηκαν και κρεμάστηκαν και β) δυο αλλεπάλληλοι σεισμοί το 1829, που κυριολεκτικά ισοπέδωσαν την πόλη και τα χωριά της περιοχής. 

Πολύ γρήγορα, όμως, μέσα από τις στάχτες και τους κονιορτούς των χαλασμάτων οι Ξάνθιοι θα ξανακτίσουν την πόλη τους με νέα, πιο όμορφα και πιο άνετα σπίτια, νέες εκκλησίες και νέα καπνομάγαζα, όπου σα μελίσσι θα συρρέουν οι καπνεργάτες για την επεξεργασία του φημισμένου καπνού της. 

Ο πλούτος θα συρρέει στην πόλη και την περιοχή και πολλοί καπνέμποροι θα διαθέσουν τα κέρδη τους, αλλά και τα καπνομάγαζα ή κτήματά τους για την ανέγερση σχολείων. Θα αναδειχθούν μεγάλοι ευεργέτες της παιδείας και της πόλεως, αλλά και του ελληνισμού γενικότερα. Μερικά ονόματα που αν και πέρασαν από τότε εκατόν πενήντα χρόνια, μας είναι ακόμη σεβαστά: Μιχ. Ματσίνης, Θεοδ. Ζαλάχας, Παν. Στάλιος, Παντ. Κουγιουμτζόγλου, Χατζή Σταύρου Χεκίμογλου, Λουκάς Ισσάντωρ κ.ά. Παράλληλα, και ο απλός κόσμος θα συναγωνίζεται με τους καπνεμπόρους του με εκδηλώσεις και προσφορές υπέρ των κοινών της πόλεως. Θα συσταθούν σύλλογοι, θα διενεργηθούν έρανοι, θα γίνουν χοροεσπερίδες, θα διατεθούν περιουσίες για την πνευματική καλλιέργεια και μόρφωση των παιδιών της πόλεως και περιφέρειας και χορήγηση υποτροφιών για σπουδές στην Πόλη. 

Τη λαμπρή οικονομική και στρατηγική της θέση θα φθονήσουν οι Βούλγαροι, που τότε άρχισαν να αποκτούν εθνική συνείδηση και θα θελήσουν να διεισδύσουν μέσα στην πόλη για να δημιουργήσουν βουλγαρικούς θύλακες. Οι Ξάνθιοι, όμως, με πρωτοστάτη τον τότε μητροπολίτη τους Ιωακείμ τον Σγουρό, αγρυπνούν και αποσοβούν κάθε προσπάθεια, μη διστάζοντας να κατέβουν σε απεργίες ή να καταγγείλουν τον Καϊμακάμη για φιλοβουλγαρισμό. 

Θα ακολουθήσουν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, όπου στις 8 Νοεμβρίου του 1912 η Ξάνθη θα καταληφθεί από τους «συμμάχους» Βουλγάρους, οι οποίοι όμως θα θελήσουν με βίαια μέτρα, καταπιέσεις και δολοφονίες να εξαναγκάσουν τους Ξάνθιους να μεταστραφούν στον εκβουλγαρισμό τους. Στις 13 Ιουλίου 1913, στο δεύτερο βαλκανικό πόλεμο, η Ξάνθη θα απελευθερωθεί από τα ελληνικά στρατεύματα, αλλά πολύ γρήγορα με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου, 28 Ιουλίου του ίδιου χρόνου θα επιδικασθεί όλη η Θράκη στην ηττημένη Βουλγαρία. Μπροστά στη δεύτερη αυτή κατοχή, οι Ξάνθιοι προτιμούν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους παρά να βρεθούν κάτω από τη βουλγαρική κατοχή. Έτσι έμειναν αυτοεξόριστοι μέχρι το 1919, οπότε στις 4 Οκτωβρίου του έτους εκείνου, μετά την ήττα των Γερμανών και των συμμάχων της ΑΝΤΑΝΤ εισέρχονται στην Ξάνθη και απελευθερώνουν την πόλη, ενώ τα υπόλοιπα συμμαχικά στρατεύματα προωθούνται πέραν του Ιάσμου. Η πλήρης ενσωμάτωση της Ξάνθης και όλης της Δ. Θράκης στην Ελλάδα θα λάβει χώρα με την συνθήκη των Σεβρών στις 28 Ιουλίου 1920

Έκτοτε η Ξάνθη, ζώντας μέσα στην αγκαλιά της μητέρας Ελλάδας, προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της και να ξανακτίσει την οικονομία της. Πολύ γρήγορα (1922-23) θα δεχθεί νέους ξεριζωμένους αδελφούς από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου, της Μ. Ασίας και της Αν. Θράκης. Θα τους αγκαλιάσει και όλοι μαζί θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τη νέα Ξάνθη. Το έργο δύσκολο και οι αγώνες πολύ σκληροί. Ευτυχώς το πολύτιμο αγαθό της γης αυτής, ο καπνός, θα στηρίξει τις πρώτες αυτές προσπάθειες, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν και οι προσφυγικοί συνοικισμοί της πόλης για την εγκατάσταση των προσφύγων. 

Δεν θα προλάβει, όμως, να συνέλθει η πόλη και δέχεται νέο πλήγμα τόσο με το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όσο και με τη νέα βουλγαρική κατοχή για νέο εκβουλγαρισμό των κατοίκων της. Γρήγορα, όμως (σχετικά) θα φύγουν και πάλι τα νέφη των κατακτητών για να επανέλθει η ελευθερία στην πόλη (14 Σεπτεμβρίου1944). Το μόνο που αφήνουν πίσω τους οι κατακτητές ήταν στάχτες και αποκαΐδια. 

Θα αρχίσει ένας νέος τιτάνιος αγώνας για οικονομική ανόρθωση και κοινωνική-πνευματική ανάπτυξη. Μπορεί το εγχείρημα να είναι δύσκολο αλλά η επιμονή των Ξανθίων τεράστια. Μέσα στα εξήντα χρόνια που πέρασαν από την εποχή εκείνη, η Ξάνθη έγινε ήδη αγνώριστη. Με το Πανεπιστήμιο, το Δ΄ Σώμα Στρατού, την εγκατάσταση των νεοπροσφύγων από τις ανατολικές χώρες και τη φυσική δυναμική των κατοίκων της, καθώς και τη δημιουργία νέων βιομηχανικών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή της, η πόλη ατενίζει με αισιοδοξία και πίστη το μέλλον. Χαρακτηριστικό δείγμα της νέας αυτής δυναμικής προοπτικής της πόλεως είναι ότι ο πληθυσμός αυτής έχει υπερβεί ήδη τις 60.000 κατοίκους, η δε έκτασή της από την ανατολική (Κιμμέρια) έως τη δυτική (εργοστάσιο Ζαχάρεως) παρυφή της εγγίζει τα 20 χιλιόμετρα. Ελπίζουμε ότι τα σύννεφα του κακού να πέρασαν από την Ξάνθη και το αύριο της πόλεως και της Θράκης ολόκληρης να είναι ειρηνικό και ανθηρό. 

 Γεωργαντζής, Π., Ξάνθη, Η κυρά και η αρχόντισσα της Θράκης. Διαθέσιμο στον ιστότοπο: https://www.cityofxanthi.gr

Η Ξάνθη φημιζόταν για τον εξαιρετικό καπνό που παρήγε, πράγμα που την έκανε πλούσια. Παρά τους σεισμούς που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της πόλης, η Ξάνθη έχει μεγάλο αριθμό από καπναποθήκες, οι οποίες σήμερα στεγάζουν σημαντικές διοικητικές υπηρεσίες, ενώ άλλες χρησιμοποιούνται ως μουσεία και ως πολιτιστικά κέντρα. Την πόλη διασχίζει ο ποταμός Κόσυνθος, όπου παραπλεύρως του υπάρχουν καφετέριες. Στο βοριότερο τμήμα του βρίσκεται το δάσος της Ξάνθης, που αποτελείται από πεύκα. Η Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου και κυρίως το ρολόι που βρίσκεται εκεί, αποτελούν το σήμα κατατεθέν της πόλης. Το σημαντικότερο σημείο της πόλης είναι η Παλιά της Πόλη. Αρχοντικά σπίτια και σπίτια εργατών διασώζονται χάρη σε νόμο που ψηφίστηκε το 1994 και απαγόρευε οποιαδήποτε εξωτερική αλλαγή των κατοικιών. Στην Παλιά Πόλη βρίσκεται και το παλιό δημαρχείο της πόλης, που ανήκε στον καπνέμπορο Μωυσή, και αποτελεί ίσως το ωραιότερο κτήριο στον οικισμό. Ακόμη, ένα φρούριο Ρωμαϊκών - Υστερορωμαϊκών χρόνων βρίσκεται βορειοδυτικά, στην κορυφή Αυγό ή Σταύρος Τσακίρης. Οι λιγοστές πληροφορίες για αυτό, προήλθαν από αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιηθηκε το Σεπτέμβριο του 2014 για την αδειοδότηση και την τοποθέτηση ελληνικής σημαίας.

(https://goo.gl/yc7Cv6)

Η πόλη έχει πλούσια ιστορία, παραδόσεις και έθιμα και είναι πνευματικό-πολιτιστικό κέντρο στην περιοχή. Θεωρείται επίσης πόλη πολυπολιτισμική και έχει χαρακτηριστεί ως "Ξάνθη, η πόλη με τα χίλια χρώματα". Διάσημο στην πόλη είναι το Ξανθιώτικο Καρναβάλι (κάθε Φεβρουάριο), το οποίο είναι από τα πιο γνωστά καρναβάλια της Ελλάδας, ενώ εξίσου γνωστές είναι και οι Γιορτές Παλιάς Πόλης (αρχές του Σεπτεμβρίου). Επίσης γνωστό είναι το Παζάρι της Ξάνθης, που γίνεται κάθε Σάββατο στην πλατεία Εμπορίου, καθώς και το Φεστιβάλ Μάνος Χατζιδάκις που προσελκύει παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Ακόμα, η πόλη της Ξάνθης έχει μια πληθώρα μουσείων, ορισμένα από τα οποία είναι το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, το Εκκλησιαστικό Μουσείο Μητροπόλεως Ξάνθης, η Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το μοναστήρι Ταξιαρχών, το Μουσείο Παιδικής Τέχνης, το Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, το Μουσείο Καπνού, το Μουσείο Παλιάς Πόλης και το Μουσείο Μάνου Χατζιδάκι. (goo.gl/yc7Cv6)

Ο θεσμός με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής είναι αυτός του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού – Θρακικών Λαογραφικών Εορτών που ξεκίνησε το 1966. Γεννημένο σε μια εποχή αστικοποίησης και εκβιομηχάνισης – μια εποχή κρίσιμη σε θέματα οικονομικά αλλά και ζητήματα ταυτότητας-, έχει διαγράψει μια πορεία σαράντα και πλέον ετών, που πέρασε ποικίλες φάσεις εξέλιξης και μετάλλαξης φθάνοντας έως τις μέρες μας. Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι έχει να επιδείξει μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από τη μουσική, το χορό και το θέατρο, εκθέσεις με εικαστικό ή άλλο περιεχόμενο, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές ταινιών. Στη διάρκεια των δύο αυτών εβδομάδων εκδηλώσεων στην πόλη της Ξάνθης, πολύ σημαντική θέση κατέχει και μια άλλη μορφή κοινωνικής επιτέλεσης, το γλέντι, το οποίο συναντά κανείς σε πολλούς διαφορετικούς χώρους και μορφές. Ο θεσμός κλείνει με την καρναβαλική παρέλαση και το έθιμο της καύσης του ομοιώματος του Τζάρου.

Ο δεύτερος εορταστικός θεσμός στην Ξάνθη είναι οι γιορτές Παλιάς Πόλης, οι οποίες αδιάλειπτα από το 1991 λαμβάνουν χώρα με την έλευση του Φθινοπώρου. Το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων αυτών πραγματοποιείται στον παραδοσιακό διατηρητέο οικισμό της Ξάνθης, τη λεγόμενη «Παλιά Πόλη», στα σοκάκια της οποίας στήνονται τα στέκια των πολιτιστικών και καρναβαλικών συλλόγων για να προσφέρουν φαγητό και ποτό. Στα στέκια των συλλόγων στήνονται γλέντια, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις αντίστοιχες με αυτές του καρναβαλιού.

Η οικονομία του νομού Ξάνθης εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την καλλιέργεια της εκλεκτής ποικιλίας και ποιότητας ανατολικών καπνών. Εκτός από τα καπνά, το αγροτικό εισόδημα του νομού βασίζεται στα δημητριακά και στη ζωοκομία, προς την οποία σημειώθηκε αξιόλογη στροφή τα τελευταία χρόνια, με αύξηση του αριθμού των εγχώριων βελτιωμένων και ξενικών μεγάλων ζώων. Άλλη πηγή του αγροτικού εισοδήματος είναι τα δάση.

Η βιομηχανία, που βασιζόταν αποκλειστικά σχεδόν στην επεξεργασία των καπνών και σε μικρή σιγαρετοβιομηχανία, ενισχύθηκε με μονάδες επεξεργασίας γαλακτομικών και άλλων αγροτικών προϊόντων, ενώ η λειτουργία εργοστασίου παραγωγής ζάχαρης συμβάλει στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και στην ανάπτυξη της ζωοκομίας. Τέλος, καταβάλλονται προσπάθειες για την ανάπτυξη του τουρισμού.

(diocles.civil.duth.gr)

Στην πόλη της Ξάνθης μπορεί κανείς να επισκεφθεί εμπορικά καταστήματα όπως το Flamingo και το Cosmos Center. Το Flamingo είναι ένα πρότυπο εμπορικό κέντρο, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή. Σε ένα χώρο υψηλής λειτουργικότητας και αισθητικής, άνετο και φωτεινό, οι επισκέπτες μπορούν να πραγματοποιούν τις αγορές τους εύκολα και γρήγορα, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να χαλαρώσουν σε εστιατόρια ή καφέ, μαζί με την οικογένεια ή τους φίλους τους, απολαμβάνοντας τη θέα προς την πόλη της Ξάνθης και βρίσκεται 4ο χλμ. Ξάνθης - Πόρτο Λάγος στην Ξάνθη. (www.flamingoretailpark.gr)

Το Cosmos Center βρίσκεται στην οδό Καραολή & Ελπίδος 6 στην Ξάνθη. Περιλαμβάνει τις αλυσίδες ενδυμάτων ZARA KIDS, CELIO, INTERSPORT κ.ά. Επίσης, στεγάζει κατάστημα με βιολογικά προϊόντα, καφετέριες, bar-restaurant, 4 κινηματογραφικές αίθουσες ODEON και το πολυκατάστημα PUBLIC. Στους πάνω ορόφους στεγάζονται γραφεία, ραδιοφωνικά στούντιος και οικείες, ενώ υπάρχει και υπόγειος χώρος στάθμευσης οχημάτων. Στο κτίριο Α’, στον 3ο όροφο στεγάζονται τα Σύγχρονα Ιατρεία Μαιευιτκής-Γυναικολογίας & Ενδοκρινολογίας FeminOrm.

(goo.gl/mPbs50)

Πολυτεχνικές Σχολές Ξάνθης

 • Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης)
 • Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης)
 • Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης)
 • Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης)
 • Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης)

 

Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Σκοπός του Τμήματος είναι η καλλιέργεια και πρoαγωγή της Αρχιτεκτovικής και της Πoλεoδoμίας τόσo ως Επιστημώv, όσo και ως βασικώv παραμέτρωv της Τέχvης και τoυ Πoλιτισμoύ, καθώς και η κατάρτιση επιστημόvωv μηχαvικώv ικαvώv vα μελετoύv και vα ερευvoύv με συστηματικές και oρθoλoγικές μεθόδoυς κάθε θέμα, σύvηθες ή εξειδικευμέvo - σχετικό με τηv Αρχιτεκτovική Σύvθεση τηv Τεχvoλoγία και τov Πoλεoδoμικό και Χωρoταξικό Σχεδιασμό - τo oπoίo αvαφέρεται στη σύλληψη, τo σχεδιασμό, τηv κατασκευή και τη διαχείριση τoυ κτισμέvoυ περιβάλλovτoς από επιστημovική και τεχvoλoγική άπoψη, αλλά και από άπoψη καλλιέργειας, πρoστασίας και διατήρησης τωv πoλιτιστικώv και καλλιτεχvικώv αρχώv και παραδόσεωv

Σήμερα το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών αποτελείται από τέσσερις Τομείς. Αυτοί είναι:

 • Τομέας Δομικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
 • Τομέας Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών
 • Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Κατασκευών
 • Τομέας Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού.

Οι προπτυχιακές σπουδές διαρκούν πέντε (5) χρόνια και χωρίζονται σε δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Απο τα υποχρεωτικά μαθήματα που χρειάζονται για το πτυχείο, τα 57 είναι υποχρεωτικά και τα 7 επιλογής. Επίσης οι φοιτητές πρέπει να έχουν καλύψει 4.329 ωρες διδασκαλίας για την λήψη πτυχίου.

 

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Tα μαθήματα του προγράμματος σπουδών κατανέμονται σε 9 διδακτικά εξάμηνα, ενώ το τελευταίο, το 10ο εξάμηνο είναι αφιερωμένο στην εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας. Tο πρόγραμμα σπουδών των πρώτων 5 εξαμήνων είναι κοινό για όλους τους φοιτητές και αναφέρεται ως Πρόγραμμα Κορμού ή Bασικός Kύκλος Σπουδών. Aπό το 7ο εξάμηνο οι φοιτητές κατατάσοονται στις Κατευθύνσεις Σπουδών Εξειδίκευσης δηλαδή επιλέγουν την Κατεύθυνση Σπουδών που θα ακολουθήσουν. Ως "κατευθύνσεις" νοούνται Ομάδες μαθημάτων Επιλογής τα οποία παρουσιάζουν επιστημονική συνάφεια και προσανατολίζουν τις γνώσεις του αποφοίτου Μηχανικού προς μια από τις βασικές κατευθύνσεις της επιστήμης του ΗΜΜΥ. Σημειώνεται ότι το χορηγούμενο Δίπλωμα είναι ενιαίο, αυτό του «Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών» και τονίζεται ότι τα υποχρεωτικά μαθήματα κορμού, που είναι κοινά για όλους τους αποφοίτους, εξασφαλίζουν τις απαιτούμενες γνώσεις για τη χορήγηση του ενιαίου Διπλώματος.

Στο Tμήμα HΜΜΥ του Δ.Π.Θ. οι Κατευθύνσεις Σπουδών Εξειδίκευσης είναι τρεις, η Κατεύθυνση Σπουδών του Ενεργειακού Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, η Κατεύθυνση Σπουδών του Hλεκτρονικού Hλεκτρολόγου Mηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών, και η Κατεύθυνση Σπουδών του Τηλεπικοινωνιακού Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Στην αρχή του 9ου εξαμήνου γίνεται και η επιλογή της Διπλωματικής Eργασίας, η εκπόνηση της οποίας είναι υποχρεωτική για τη λήψη του διπλώματος. O Κανονισμός εκπόνησης της Διπλωματικής Eργασίας παρουσιάζεται στον Οδηγό Σπουδών και μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα του τμήματος.

Για τη λήψη του Διπλώματος του Hλεκτρολόγου Mηχανικού και Mηχανικού Yπολογιστών, απαιτούνται:

παρακολούθηση και λήψη προβιβάσιμου βαθμού σε 65 εξαμηνιαία μαθήματα: 51 υποχρεωτικά και 14 μαθήματα επιλογής. Ο τελικός βαθμός κάθε μαθήματος βασίζεται στην απόδοση του φοιτητή σε διάφορες δραστηριότητες, όπως ενδιάμεσες και τελικές εξετάσεις, εργασίες για το σπίτι και εργαστηριακές αναφορές, ανάλογα με το μάθημα. Τα υποχρεωτικά μαθήματα πιστώνονται με 5 ή 4 μονάδες ECTS, και τα επιλογής με 3 μονάδες ECTS. Η Διπλωματική εργασία ισοδυναμεί με το φόρτο των μαθημάτων ενός διδακτικού εξαμήνου και πιστώνεται με 30 μονάδες ECTS.

 

Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης

Το τμήμα έχει ως αποστολή την καλλιέργεια και προαγωγή της επιστήμης του Μηχανικού Παραγωγής και Διοίκησης, με την ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη έρευνα και αναζήτηση και την παροχή στους φοιτητές των απαραίτητων εφοδίων που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη. Ειδικότερα, το Τμήμα ΜΠ&Δ εξυπηρετεί την αποστολή του με τη διδασκαλία, έρευνα και εφαρμογή συστηματικών τρόπων βελτίωσης της παραγωγικότητας (αύξηση της ποιότητας και της ποσότητας της παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση των διατιθέμενων πόρων) και την κατάρτιση επιστημόνων μηχανικών ικανών να μελετούν, ερευνούν και ασχολούνται με το σχεδιασμό της δομής και της λειτουργίας σύγχρονων τεχνολογικών και διοικητικών συστημάτων. Ο διπλωματούχος μηχανικός του Τμήματος ΜΠ&Δ μπορεί να στελεχώσει τμήματα οργάνωσης, διοίκησης, μεθόδων προγραμματισμού και σχεδιασμού επιχειρήσεων. Επίσης, μπορεί να αναπτύξει κριτικές ικανότητες απαραίτητες για να οργανώνει ανθρώπινους, υλικούς και οικονομικούς πόρους. Μέσα από τις σπουδές του θα αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις για να διοικεί και να επικοινωνεί με τους συνεργάτες του. Η τάση εμβάθυνσης και εξειδίκευσης των μηχανικών παραδοσιακών ειδικοτήτων σε ολοένα και στενότερα γνωστικά αντικείμενα, λόγω της ραγδαίας αύξησης της γνώσης, απαιτεί να υπάρχουν μηχανικοί που συνδυάζουν γνώσεις, οι οποίες τους καθιστούν ικανούς να συντονίζουν την όλη παραγωγική διαδικασία, να σχεδιάζουν το όλο σύστημα, να διοικούν και να λαμβάνουν αποφάσεις. Οι διπλωματούχοι Μηχανικοί Παραγωγής και Διοίκησης μπορούν να απασχολούνται ως σύμβουλοι επιχειρήσεων για θέματα επενδύσεων εισαγωγής νέων τεχνολογιών, διασφάλισης ποιότητας (ISO), εργονομικού σχεδιασμού και ασφάλειας της εργασίας, καθώς και διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος, σε τμήματα έρευνας και ανάπτυξης προγραμματισμού και σχεδιασμού επιχειρήσεων του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα.

Οι προπτυχιακές σπουδές διαρκούν πέντε (5) χρόνια και χωρίζονται σε δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

 

Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δ.Π.Θ., διπλωματούχος μηχανικός καθίσταται ο φοιτητής, όταν έχει:

α) παρακολουθήσει με επιτυχία όλα τα μαθήματα (56) του Προγράμματος Σπουδών,

β) ολοκληρώσει και παρουσιάσει τη Διπλωματική Διατριβή, και

γ) συγκεντρώσει 300 Πιστωτικές Μονάδες (Π.Μ.-ECTS).

 

Η δομή του Π.Σ. περιλαμβάνει 36 μαθήματα βασικού κορμού, τα οποία κατανέμονται στα έξι (6) πρώτα εξάμηνα, ενώ στα επόμενα τρία (3) εξάμηνα, με τη διδασκαλία 18 μαθημάτων, ακολουθεί η εξειδίκευση σε δυο διακριτές κατευθύνσεις:

α) Μηχανική Περιβάλλοντος με κατεύθυνση Ατμόσφαιρα - Ενέργεια και Κλιματικές Αλλαγές

β) Μηχανική Περιβάλλοντος με κατεύθυνση Τεχνολογίες Προστασίας Νερού και Εδάφους - Βιώσιμο Αστικό Περιβάλλον.

Στα μαθήματα κατεύθυνσης των τριών ανωτέρων εξαμήνων συμπεριλαμβάνονται και μαθήματα επιλογής. Τέλος, δυο (2) μαθήματα αναφέρονται στη διδασκαλία μιας ξένης γλώσσας, που επιλέγεται μεταξύ της Αγγλικής, της Γαλλικής και της Γερμανικής.

 

Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

Σκοπός του ΠΣ είναι ή δημιουργία άριστων εκπαιδευομένων επιστημόνων, οι οποίοι θα στηρίξουν τη χώρα στις διεθνείς εξελίξεις και θα διεισδύσουν σε νέους κλάδους της επιστήμης που καλύπτονται από το ΠΣ. Αναλυτικότερα σκοπός του ΠΣ είναι:

 1. Η μεταφορά γνώσης και η απόκτηση δεξιοτήτων:
 • στη χρήση και εφαρμογή νέων τεχνολογιών για τον έλεγχο των υφισταμένων κατασκευών με ή χωρίς
 • βλάβες, στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων των ελέγχων,
 • στο σχεδιασμό των αναγκαίων επεμβάσεων και
 • στην αποκατάσταση βλαβών που προκύπτουν από σεισμικές ή περιβαλλοντικές δράσεις στα τεχνικά έργα με χρήση νέων υλικών και τεχνολογιών.
 1. Η εμβάθυνση στις σύγχρονες αντιλήψεις σχεδιασμού κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα, η εφαρμογή των νέων κανονισμών σκυροδέματος και αντισεισμικού καθώς και των προδιαγραφών και διατάξεων σχετικών με τις νέες τεχνολογίες και τη διάβρωση.
 2. Η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας που διεξάγεται διεθνώς στο πεδίο της επιστήμης του Πολιτικού Μηχανικού.
 3. Η μεγιστοποίηση της χρήσης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία της πληροφορικής για την επίτευξη του παραπάνω στόχου.
 4. Η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των αναγκών και προβλημάτων μεγάλων τεχνικών έργων της χώρας τα οποία έχουν σχέση με τη χρήση νέων, ειδικών τεχνολογιών στο σχεδιασμό κατασκευών οπλισμένου σκυροδέματος.
 5. Η εμβάθυνση και η απόκτηση εξειδικευμένης γνώσης στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό και την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον.

Η διάρκεια φοίτησης στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών είναι πέντε (5) έτη χωρισμένα σε δέκα εξάμηνα.

Στα πρώτα 9 εξάμηνα οι φοιτητές του τμήματος καλούνται να περάσουν έναν αριθμό υποχρεωτικών μαθημάτων και μαθημάτων επιλογής που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες διδακτικές μονάδες.

Οι εξεταστικές περίοδοι είναι τρεις (3) σε κάθε ακαδημαϊκό έτος. Μία στο τέλος κάθε εξαμήνου (Χειμερινή Εξεταστική Φεβρουάριου & Εαρινή Εξεταστική Ιούνιου), και μία επαναληπτική εξεταστική τον μήνα Σεπτέμβριο. Στη χειμερινή εξεταστική οι φοιτητές έχουν δικαίωμα να δώσουν μαθήματα μόνο των μονών εξαμήνων (1ο, 3ο, 5ο, 7ο, 9ο) που έχουν παρακολουθήσει ενώ στην Εαρινή εξεταστική αντίστοιχα, οι φοιτητές δίνουν μαθήματα των ζυγών εξαμήνων που έχουν παρακολουθήσει. Στην εξεταστική Σεπτεμβρίου οι Φοιτητές μπορούν να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα που έχουν διδαχθεί ανεξαιρέτως εξαμήνου.

Το 10ο εξάμηνο είναι αφιερωμένο στην εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας και δεν διδάσκονται μαθήματα.

Η Φοιτητική Εστία (Φ.Ε.) Ξάνθης διαθέτει μεγάλο αριθμό δωματίων που είναι κατανεμημένα σε κτίρια εντός της Πανεπιστημιούπολης και στο κέντρο της πόλης. Διαθέτει επίσης εστιατόριο με δυνατότητα εξυπηρέτησης 1.000 ατόμων. Στην Πανεπιστημιούπολη υπάρχει αμφιθέατρο 700 περίπου ατόμων, τη διαχείριση του οποίου έχει το Πανεπιστήμιο.

Κριτήρια εισαγωγής στη Φοιτητική εστία (Φ.Ε.) είναι η οικονομική κατάσταση σε συνάρτηση με τον αριθμό των μελών της οικογένειας του φοιτητή και άλλα που ορίζονται από την Σύγκλητο του Δ.Π.Θ. στον κανονισμό λειτουργίας των Φ.Ε. Αιτήσεις με τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται για τους νεο-εισαγόμενους μέσα στη χρονική περίοδο που διαρκούν οι εγγραφές στις αντίστοιχες Σχολές. Πέραν της προθεσμίας αυτής ουδεμία αίτηση γίνεται δεκτή.

(Link: www.ee.duth.gr)

Οι φοιτητές στη Ξάνθη έχουν δημιουργήσει διάφορους συλλόγους ώστε να ασχολούνται με αρκετές δραστηριότητες εκτός των σχολών. Τέτοιοι ειναι οι σύλλογοι Κρητών και Ποντίων όπου διοργανώνουν κατά καιρούς εκδηλώσεις παραδοσιακών χορών και τραγουδιών. Επίσης οι δύο φοιτητικοί σύλλογοι "Γέφυρα" και "Οικότροφων Φοιτητικής Εστίας Ξάνθης" διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις φωτογραφίας, κινηματογράφου κ.ά..

(Link: www.ee.duth.gr)

 

Οι φοιτητές του πανεπιστημίου της Ξάνθης ασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες μέσω της  Γέφυρας στην Ξάνθη όπου είναι ο πολιτιστικός σύλλογος φοιτητών Ξάνθης. Ιδρύθηκε το 1994 για να δώσει στους φοιτητές την ευκαιρία να ασχοληθούν με κάποια πράγματα πέρα από την κύρια ενασχόληση τους στο Πανεπιστήμιο. Στο σύλλογο αυτό συναντάμε τις παρακάτω ομάδες:

Ομάδα Χορού: Ιδρύθηκε το 1996, στοχεύοντας στην άμεση γνωριμία των φοιτητών με τον παραδοσιακό χορό και τα λαογραφικά στοιχεία της Ξάνθης. Η ομάδα κατέχει δικές της παραδοσιακές στολές που αγοράστηκαν από το σύλλογο και χρησιμοποιούνται σε διάφορες εκδηλώσεις. Κατά διαστήματα οργανώνονται και εκδρομές σε λαογραφικά μουσεία αλλά και παραδοσιακούς οικισμούς της Θράκης και των γύρω νομών, ώστε να γνωρίσουν οι φοιτητές με εντονότερο πόθο το παραδοσιακό στοιχείο της πόλης.

Ομάδα Μουσικής: Η ομάδα διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό (ντράμς, ενισχυτή κιθάρας, κονσόλα ήχου και ηχεία) τον οποίο χρησιμοποιούν όλα τα μέλη της. Από την ομάδα διοργανώνονται συναυλίες και η ίδια πλαισιώνει με τη μουσική τις διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται στον πανεπιστημιακό χώρο κατά καιρούς. Μία απ΄ αυτές τις ομάδες μάλιστα έκανε και δισκογραφία με μεγάλη επιτυχία, οι «Ψόφιοι κοιριοί».

Ομάδα Θεάτρου: Ιδρύθηκε το 1999. Σκοπεύει να πλησιάσει τον υποκριτικό κόσμο μέσω θεατρικών παιχνιδιών και αυτοσχεδιασμών. Τα ίδια τα μέλη ετοιμάζουν τα θεατρικά έργα και φροντίζουν για τις λεπτομέρειες των παραστάσεων όπως είναι τα κουστούμια, τα σκηνικά, η μουσική, ο φωτισμός. Η ομάδα έχει ανεβάσει στο δημοτικό αμφιθέατρο Ξάνθης τα μονόπρακτα «’Ει, εσείς οι απ΄ έξω», «Ένα ηλιόλουστο πρωινό», «Ο Φαντάρος» καθώς και την παράσταση «Μήδεια» του Μποστ.

Ομάδα Κινηματογράφου: Η ομάδα μέσα από συναντήσεις των μελών της επιλέγει ταινίες από τη διεθνή και την ελληνική φιλμογραφία, οι οποίες προβάλλονται στο χώρο του αμφιθεάτρου του Πολυτεχνείου. Παράλληλα με την προβολή των ταινιών επιδιώκεται και η φιλοξενία των συντελεστών τους.

Ομάδα Φωτογραφίας: Οι φοιτητές καλούνται να γνωρίσουν τη μαγεία της φωτογραφίας τόσο στη λήψη της, όσο και στην επεξεργασία και εμφάνισή της. Ακόμη, πραγματοποιούνται και εκθέσεις σε χώρους του Πολυτεχνείου. Η ομάδα εκδίδει κάθε χρόνο ημερολόγιο με φωτογραφίες των μελών της, επίσης οργανώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα αιμοληψίες στο χώρο του Πολυτεχνείου. Οι αιμοδοσίες αυτές γίνονται πάντα με όλα τα μέτρα ασφαλείας, με τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού και στοχεύουν στη δραστηριοποίηση των φοιτητών σχετικά με ένα τόσο βαρυσήμαντο θέμα, όπως αυτό της προσφοράς αίματος, της προσφοράς ζωής.

Ομάδα Καρναβαλιού: Η ομάδα αυτή είναι υπεύθυνη για την οργάνωση της συμμετοχής του φοιτητικού συλλόγου στο καρναβάλι. Επιλέγει το θέμα της παρέλασης εμπνευσμένο από επίκαιρα, κωμικά και καυστικά γεγονότα. Επιπροσθέτως, η ίδια ομάδα είναι αυτή που διοργανώνει κάθε χρόνο το μεγάλο πάρτι μασκέ του Πολυτεχνείου στο χώρο της λέσχης.

Ομάδα Στρατηγικής και Φαντασίας: Σκοπός της ομάδας αυτής είναι να οδηγήσει τους φοιτητές σε φανταστικά μονοπάτια, γεμάτα δράση και μαγεία, οξύνοντας έτσι τον τρόπο σκέψης τους και την εφευρετικότητά τους. Η ομάδα χωρίζεται σε δύο τμήματα, την RPG (Role Playing Games) και την ομάδα στρατηγικής. Οι παίκτες υποδύονται έναν χαρακτήρα προσπαθώντας να ανατρέψουν την ιστορία και να βάλουν την προσωπική τους σφραγίδα σε αυτήν.

Ομάδα Βιβλίου: Η ομάδα αυτή διοργανώνει έκθεση βιβλίου, στην οποία προσκαλούνται όλα τα βιβλιοπωλεία της πόλης αλλά και εκδοτικοί οίκοι από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Ακόμη, συνεργάζεται και με τα τοπικά βιβλιοπωλεία, προκειμένου να προσκαλέσει συγγραφείς και να οργανωθούν λογοτεχνικές βραδιές παρουσίασης των βιβλίων τους. (goo.gl/)

 

Εκτός της δωρεάν φοιτητικής εστίασης, το πανεπιστήμιο της Ξάνθης προσφέρει στους φοιτητές δωρεάν σίτιση, δωρεάν ιατρική, νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη. Επιπλέον το πανεπιστήμιο έχει φροντίσει για τη δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών από και προς αυτό. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές εξυπηρετούνται (για τη μετακίνησή τους στη Πανεπιστημιούπολη όπου βρίσκονται τα δωμάτια της Φοιτητικής Εστίας και το εστιατόριο της Φοιτητικής Λέσχης), με μεταφορικά μέσα που επιλέγει το Πανεπιστήμιο, καθώς επίσης και με έκτακτα δρομολόγια Πανεπιστήμιο - Φοιτητική Λέσχη κατά τις ώρες φαγητού με αφετηρία το χώρο του Δημοτικού Κολυμβητηρίου.

PARIS HOTEL

Οδός: Δημοκρίτου 12 , Ξάνθη, 67100, Ελλάδα

Τηλ.: 2541020531

 

DEMOCRITUS HOTEL

Οδός: 28ης Οκτωβρίου 41, 671 00 Ξάνθη

Τηλ.: 2541025111

 

ELISSO HOTEL

Οδός: Βασιλίσσης Σοφίας 9, 671 00 Ξάνθη

Τηλ.: 2541084400

 

ΟΡΦΕΑΣ

Οδός: Μ.Καραολή 40,67100 Ξάνθη

Τηλ: 2541020121

 

ΕΛΕΝΑ

Οδός: Λεωφ.Στρατού 2,67100 Ξάνθη

Τηλ: 2541063901

 

Σε ό,τι αφορά την Ξάνθη, οι κατοικίες που έχουν ζήτηση είναι κυρίως στο κέντρο, καθώς εκεί μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των μετακινήσεων, της αγοράς και της διασκέδασης. Η Ξάνθη αυτή τη στιγμή διαθέτει πληθώρα ακινήτων με τα φθηνότερα να βρίσκονται εκτός των κεντρικών της σημείων.

Ακόμα μια περιοχή που προτιμάται από τους φοιτητές για διαμονή είναι ο αστικός συνοικισμός, υπάρχουν γκαρσονιέρες παλαιότητας δέκα έως δεκαπέντε ετών από 35 έως 45 τετραγωνικά μέτρα, ενώ υπάρχουν και στούντιο στην ίδια περιοχή. Από την άλλη πλευρά της πόλης, υπάρχει και ο συνοικισμός «Κωνσταντίνου και Ελένης» όπου μπορεί κανείς να νοικιάσει κάποιο στούντιο.

www.newsbeast.gr

 

Οι φοιτητές που αναζητούν διαμονή στη Φοιτητική Εστία (Φ.Ε.), η Φ.Ε. διαθέτει μεγάλο αριθμό δωματίων που είναι κατανεμημένα σε κτίρια εντός της Πανεπιστημιούπολης και στο κέντρο της πόλης. Διαθέτει επίσης εστιατόριο με δυνατότητα εξυπηρέτησης 1.000 ατόμων. Κριτήρια εισαγωγής στη Φ.Ε. είναι η οικονομική κατάσταση σε συνάρτηση με τον αριθμό των μελών της οικογένειας του φοιτητή και άλλα που ορίζονται από τη Σύγκλητο του Δ.Π.Θ. στον κανονισμό λειτουργίας των Φ.Ε. Αιτήσεις με τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται για τους νεο-εισαγόμενους μέσα στη χρονική περίοδο που διαρκούν οι εγγραφές στις αντίστοιχες Σχολές. Πέραν της προθεσμίας αυτής, ουδεμία αίτηση γίνεται δεκτή.

Λόγω του ότι η Ξάνθη είναι μια μικρή φοιτητούπολη, η ενοικίαση κατοικιών ιδανικών για φοιτητές είναι πολύ φθηνή και προσιτή στους περισσότερους φοιτητές. Γενικά, στο κέντρο της πόλης, οι γκαρσονιέρες αν και όχι καινούριες, θα κοστίσουν περίπου 150-200 ευρώ, τιμές υπερβολικά χαμηλές σε σχέση με άλλες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας.

Το εισιτήριο για Αστικές Συγκοινωνίες κοστίζει 0,60 ευρώ για διαδρομές εντός της πόλης και 0,80 ευρώ για διαδρομές εκτός της πόλης (σε κοινότητες γύρω από τη Ξάνθη). Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι οι διαδρομές από και προς το Πανεπιστήμιο για τους φοιτητές είναι δωρεάν.

 

Όσον αφορά στα είδη πρώτης ανάγκης, η Ξάνθη είναι και πάλι πολύ οικονομική σε σχέση με άλλες πόλεις. Τα εστιατόρια της πόλης ειναι πάμφθηνα, κάτι το οποίο τα κάνει να είναι πάντα γεμάτα από φοιτητές, ενώ τα σούπερ μάρκετ έχουν τα προϊόντα τους στις ίδιες τιμές όπως θα τα βρείτε και σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα. Θα περίμενε κανείς πως λόγω του ότι η Ξάνθη βρίσκεται μακριά από κάποιο λιμάνι ή βιομηχανική περιοχή, οι τιμές των προϊόντων θα ήταν στα ύψη, όμως δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τέλος, τα φοιτητικά στέκια προσφέρουν ποτά και σνακ σε καλές τιμές και προσιτές για τον καθένα.

(Link: www.neolaia.gr)

 

Ο κινηματογράφος Odeon που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, είναι και αυτός αρκετά φθηνός με το κόστος του εισιτηρίου για τους φοιτητές να είναι στα 3,5 ευρώ.

(Link: http://odeon.gr/gr)

 

Άλλες μορφές ψυχαγωγίας που μπορεί κανείς να επιλέξει είναι τα διάφορα θεατρικά έργα που ανεβαίνουν κατά καιρούς στο δημοτικό θέατρο και του οποίου οι παραστάσεις είναι δωρεάν για φοιτητές. Επιπλέον, οι φοιτητές μπορούν να επισκεφτούν και τα Escape Rooms στο κέντρο της πόλης, όπου αν είσαι φοιτητής η τιμή ανέρχεται στα 7 ευρώ το άτομο. Αρκετά οικονομικό, αν αναλογιστούμε ότι τέτοιες προσφορές δε βρίσκει καποιος σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα.

Η Ξάνθη είναι μία πόλη η οποία θα ικανοποιήσει και το πιο δύσκολο γούστο σε διασκέδαση.
Στον πεζόδρομο, στο κέντρο της πόλης, μπορεί κανείς να βρεί αρκετά μπαράκια για να πιεί ένα ποτό.

Επίσης η πόλη διαθέτει και μπουζούκια τα οποία φημίζονται για το κέφι και τα οποία σφύζουν από φοιτητές, ενώ δε λείπουν και τα Club τα οποία δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τα μεγάλα club της Αθήνας. Τέλος στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης μπορεί κανείς να βρει διάφορα μαγαζάκια όπως το φημισμένο «Αερικό» με καλή μουσική σε ένα χώρο που συνδυάζει το παραδοσιακό με το μοντέρνο, Αξίζει να δοκιμάσετε ρακίτο, ρακί με διάφορες γεύσεις μεταξύ των οποίων αγριοκέρασο, τσιχλόφουσκα ή ξινόμηλο. Επιπλέον, στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες, καθώς και μεζεδοπωλεία και ουζερί για να δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις και εδέσματα.

(Link: room5.trivago.gr )

 

Η τοπική κουζίνα αντανακλά το πολιτισμικό μωσαϊκό της Ξάνθης. Κεμπάπ όλων των ειδών, ρεβίθια με κολοκύθα και μπαχαρικά, αρνάκι με γιουφκάδες (μακρόστενες χυλοπίτε ), παστουρμαδόπιτες κ.ά.

Ενώ από γλυκά, πρέπει κάποιος να δοκιμάσει τις σοκολατένιες καριόκες, νουγκά και σαραγλί μέχρι αυθεντικά ανατολίτικα γλυκίσματα όπως, σιροπιαστό γκελίν μποχτσά, σεκέρ παρέ από σιμιγδάλι και φρέσκο βούτυρο και σουτζούκ λουκούμ. Φυσικά, τα παραπάνω θα πρέπει να τα δοκιμάσετε σε ένα από τα πιο φημισμένα ζαχαροπλαστεία της πόλης, τον «Παπαπαρασκευά».

(Link: http://www.athinorama.gr )

Τα φοιτητικά στέκια στη Ξάνθη βρίσκονται κυρίως στην Παλιά Πόλη, όπου η κίνηση αυξάνεται κατακόρυφα τις νυχτερινές ώρες. Τα πρωινά οι φοιτητές θα πιουν τον καφέ τους στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, η οποία είναι απέναντι από το πανεπιστήμιο και είναι γεμάτη με καφετέριες. Εναλλακτική λύση είναι η κεντρική Πλατεία της Ξάνθης όπου βρίσκεται το χαρακτηριστικό Ρολόι της πόλης, το σήμα κατατεθέν της. Εκεί μπορείτε να καθίσετε για καφέ στις καφετέριες γύρω από την πλατεία και να ευχαριστηθείτε την παραδοσιακή αίγλη της πόλης.

(Link: https://www.neolaia.gr)

 

Η Ξάνθη διοργανώνει κάθε χρόνο αρκετές εκδηλώσεις και προσελκύει αρκετούς τουρίστες από γειτονικές πόλεις. Κάθε χρόνο, διοργανώνεται το καλοκαίρι η Γιορτή της Μουσικής και γίνονται Συναυλίες σε διάφορα σημεία της πόλης και μάλιστα δωρεάν. Επίσης η Παλιά Πόλη της Ξάνθης γεμίζει από φοιτητές κάθε Σεπτέμβρη με τις Γιορτές της Παλιάς Πόλης. Τα τελευταία 8 χρόνια διοργανώνεται κάθε Οκτώβρη το Φεστιβάλ Μάνου Χατζηδάκη με πολυήμερες εκδηλώσεις και μουσικές παραστάσεις. Τέλος, δε μπορούμε να μην αναφέρουμε το γνωστό καρναβάλι της Ξάνθης, ένα απο τα μεγαλύτερα της Ελλάδας και σίγουρα το μεγαλύτερο της Βορείου Ελλάδας όπου κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες φοιτητές και οχι μόνο. Η πόλη γιορτάζει εκείνη την περίοδο επι μία βδομάδα και η διασκέδαση κρατάει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!

(Link: https://www.cityofxanthi.gr)

Στην Ξάνθη μπορεί κανείς να φτάσει είτε αεροπορικώς, είτε με τις αστικές συγκοινωνίες, είτε οδικώς καθώς η πόλη απέχει 727 χλμ. από την Αθήνα, 219 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, 122 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη και 57 χλμ. από την Κομοτηνή.

Το Αεροδρόμιο που εξυπηρετεί το νομό Ξάνθης ονομάζεται "Μέγας Αλέξανδρος" και βρίσκεται στη Χρυσούπολη Καβάλας, Νοτιοδυτικά της Ξάνθης, σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από την πόλη.

Τηλ.: 25910-23601

Ένα από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα λιμάνια της Περιφέρειας είναι αυτό της Ξάνθης.

Δέχεται εμπορικά, αλιευτικά και θαλαμηγά σκάφη

Αρμόδια Λιμενική Αρχή: Υπολιμεναρχείο Λάγους

Τηλ.: 25410-96666

Fax.: 25410-96757

Τελωνείο Ξάνθης: Τηλ και Fax: 25410-96709

Η δυναμικότητα σε αριθμό σκαφών είναι κυμαινόμενη ανάλογα με το μέγεθος. Πάντως υπάρχει ευχέρεια. Στο λιμάνι μπορούν να πραγματοποιηθούν αφίξεις εξωτερικού. Υπάρχουν παροχές νερού, καυσίμων και εφοδίων. Υπάρχουν συνεργεία επισκευής σκαφών

Το ΚΤΕΛ Ξάνθης έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει με άνεση μεγάλο αριθμό επιβατών. Υπάρχουν υπεραστικά δρομολόγια για όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης και για τα περίχωρα και τα χωριά της πόλης.

Τηλ.: 25410-22684

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Ξάνθης βρίσκεται στο τέρμα της οδού "Σιδηροδρομικού Σταθμού". Καθημερινά υπάρχουν δρομολόγια για Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Αλεξανδρούπολη. Μπορείτε να μάθετε τα δρομολόγια με επικοινωνία με το σταθμό ή μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Τηλ.: 25410-22581

Για γρήγορη, ευχάριστη και με ασφάλεια μετακίνηση μέσα στην πόλη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο στόλος του Ραδιοταξί EuroΤaxi Ξάνθης, προς οποιονδήποτε προορισμό.

Τηλ.: 25410-72801

(https://goo.gl/9xKaAa)

Δήμος Ξάνθης: https://www.cityofxanthi.gr/contact/telephones

Γραφείο Δημάρχου

Τηλ.: 25413-50810, 25410-75555

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων & Διοικητικής Βοήθειας

Τηλ.: 25413-50801, 25410-73707

Νομική Υπηρεσία

Τηλ.: 25410-83241

Photos by Freepik