ΠΑΤΡΑ - ΡΙΟ

 

 

πατρα.png

 • πατρα_1
 • πατρα_2
 • πατρα_3
 • πατρα_4
 • πατρα_5
 • ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ
 • ΓΕΩΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
 • ΙΣΤΟΡΙΑ
 • ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
 • ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
 • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
 • ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΖΩΗ
 • ΔΙΑΜΟΝΗ
 • ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ
 • ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
 • ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
 • ΕΠΙΣΗΜΑ LINKS
 • ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
 • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ

Η Πάτρα βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Είναι κτισμένη σε πεδινό τοπίο, το οποίο περιορίζεται από τον πατραϊκό λόφο. Χωρίζεται στην Άνω και την Κάτω Πόλη. Η Άνω Πόλη είναι κτισμένη γύρω από τον λόφο του Μεσαιωνικού κάστρου, ενώ η Κάτω Πόλη είναι κτισμένη σε πεδιάδα που στενεύει στο βόρειο μέρος και στο νότιο απλώνεται μέχρι τη θάλασσα. Επίσης, θεωρείται ότι η Κάτω Πόλη αποτελεί τον αστικό πυρήνα της πόλης και περιλαμβάνει το λιμάνι. Ο αστικός ιστός διαχέεται και εκτός των ορίων του Δήμου, καθώς η παραλιακή ζώνη από τους οικισμούς Αντιρρίου και Ναυπάκτου αποτελεί προέκταση της Πάτρας προς το Βορρά.

Το Ρίο είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός του Δήμου Πατρών. Βρίσκεται στο ακρωτήρι του Ρίου, βορειοανατολικά του κέντρου της Πάτρας. Σύμφωνα με την απογραφή που πραγματοποιήθηκε το 2011, υπάρχουν 4.664 μόνιμοι κάτοικοι.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε στους ακόλουθους συνδέσμους, ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Η Πάτρα βρίσκεται 216 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας, στα βόρεια παράλια της Πελοποννήσου, στους πρόποδες του Παναχαϊκού Ορους και βρέχεται από τον Πατραϊκό Κόλπο. Αποτελεί την πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση λόγω του λιμανιού της. Είναι διεθνές εμπορικό κέντρο και κομβικό σημείο για το εμπόριο και την επικοινωνία με την Ιταλία και την Ευρώπη.

Ο Δήμος Πατρέων μετά τη συνένωσή του με τους Πρώην Δήμους Παραλίας, Μεσσάτιδος, Βραχναιίκων και Ρίου, καταλαµβάνει µια συνολική έκταση που αγγίζει τα 334 τ.χλμ. Το αστικό συγκρότηµα της Πάτρας καταλαµβάνει το πεδινό τµήµα του Δήµου και επεκτείνεται  και  στα  ηµιορεινά, μετά τη συνένωση µε  τους  οικισµούς   που βρίσκονται στα όρια του ∆ήµου.

Στην παράκτια ζώνη, το ανάγλυφο είναι λοφώδες µέχρι και µέσα στην Πάτρα. Τα  χαρακτηριστικά  στοιχεία του οικιστικού ιστού της Πάτρας είναι το λιµάνι και ο χαµηλός  λόφος του Παναχαϊκού µε το µεσαιωνικό κάστρο, χτισµένο πάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης. O αστικός ιστός διαχέεται και εκτός των ορίων του ∆ήµου, καθώς η παραλιακή  ζώνη από τους οικισµούς Αντιρρίου και Ναυπάκτου (µετά την κατασκευή και λειτουργία της Ζεύξης) αποτελεί προέκταση του Πολεοδοµικού Συγκροτήµατος της Πάτρας προς Βορρά, ενώ νότια επεκτείνεται η οικιστική παραλιακή ζώνη µέχρι την Κάτω Αχαΐα.

Ένα κεντρικό χαρακτηριστικό της αστικής γεωγραφίας στην «καρδιά» της Πάτρας είναι η διαίρεσή της στην Άνω και Κάτω πόλη που συνδέονται μεταξύ τους με σκάλες. Η Κάτω πόλη- η οποία περιλαμβάνει τον αστικό πυρήνα του 19ου αιώνα και το λιμάνι-, βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, απλώνεται μεταξύ των εκβολών των ποταμών Γλαύκου και Χαράδρου και είναι χτισμένη πάνω σε ένα αρχικά ποταμογενές και ελώδες έδαφος, ενώ η Άνω πόλη καλύπτει την περιοχή των παλαιότερων οικισμών, γύρω από το φρούριο, πάνω στις δυτικότερες υπώρειες του Παναχαϊκού όρους (1.926 μέτρα) πριν από τον Πατραϊκό Κόλπο.

Το μεγαλύτερο ποτάμι της περιοχής είναι ο Γλαύκος στη νότια πλευρά της πόλης.  Ο Γλαύκος πηγάζει από το Παναχαϊκό και τα νερά του συγκεντρώνονται από το 1925 σε μια μικρή ορεινή υδατοδεξαμενή κοντά στο χωριό Σούλι και στη συνέχεια διοχετεύονται με αγωγούς, ώστε να παράγουν ενέργεια στον υδροηλεκτρικό σταθμό Γλαύκου, το παλαιότερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Ελλάδας.  Άλλα ποτάμια και χείμαρροι είναι ο Χάραδρος, ο Μείλιχος, ο Διακονιάρης, o Σέλεμνος, η Παναγίτσα.

Η πόλη διαθέτει το έλος της Αγυιάς ένα μικρό και παράκτιο υδατικό οικοσύστημα μόλις 30 εκταρίων που βρίσκεται στα βόρεια του κέντρου της πόλης. Κύρια χαρακτηριστικά του υγρότοπου είναι η προφανής σπανιότητα της διάσωσής του στην καρδιά ενός πυκνοκατοικημένου αστικού κέντρου, με ένα σχετικά ξηρό κλίμα και το θεωρούμενο ως υψηλό, επίπεδο της βιοποικολότητας με πάνω από 90 είδη πουλιών να έχουν παρατηρηθεί στην περιοχή ως τις αρχές της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με μια μελέτη του γραφείου Πάτρας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας.

Η Πάτρα  έχει ευχάριστο μεσογειακό κλίμα  με σχετικά δροσερά και υγρά καλοκαίρια και πολύ ήπιους χειμώνες (Διαθέσιμο στον ιστότοπο: http://www.e-patras.gr).

Όσον αφορά στη χλωρίδα της Πάτρας, μπορεί κανείς να συναντήσει πολλά και ποικίλα φυτά, λουλούδια και δένδρα. Ορισμένα από τα λουλούδια είναι:

 1. η καμπανούλα η οποία σε ομορφιά συναγωνίζεται τις ανεμώνες και τα ελληνικά κυκλάμινα,
 2. τα άγρια τριαντάφυλλα,
 3. οι τρεις ίριδες,
 4. γανδιόλος ο ιταλικός.

Επίσης, μπορεί κάνεις να βρει τις τέσσερις μορφές ορχιδέας, την άκανθο τη μαλακή (πολυετές φυτό με άσπρα άνθη), τις κουτσουπιές (είναι το δένδρο που κρεμάστηκε ο Ιούδας), τη θρησκευόμενη βάτο (γνωστό φυτό από το κεφάλαιο του Μωυσή) και υπάρχουν δέκα διαφορετικά είδη μανιταριών. Επιπλέον, στην περιοχή υπάρχουν διάφορα είδη βοτάνων όπως, το χαμομήλι, η μολόχα, η αλκέα η τριχωτή (θεραπευτικές ιδιότητες) κ.ά.

 

Η Πάτρα ιδρύθηκε το 1082 π.X. από τον Λάκωνα Πατρέα. Τομή στην ιστορία της Πάτρας, αποτελεί ο σταυρικός θάνατος του Αποστόλου Ανδρέα το 66 μ.X..

Το 1460, ο Θωμάς Παλαιολόγος, φεύγοντας από την Πάτρα, μεταφέρει στη Ρώμη και παραδίδει στον Πάπα Πίο τον Β΄ την Κάρα του Αποστόλου Ανδρέα. Από το 1460 έως το 1689 η Πάτρα διανύει την πρώτη περίοδο της Τουρκοκρατίας και από το 1715 αρχίζει η δεύτερη περίοδος της Τουρκοκρατίας.

Το 1821, Ο Παναγιώτης Καρατζάς και οι επαναστατημένοι Πατρινοί πολιορκούν τους έγκλειστους στο Κάστρο Τούρκους. Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε τη Σημαία της Επανάστασης στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Το Καρναβάλι της Πάτρας, απότοκος της ανάπτυξης της πόλης και της αστικής συνείδησης των κατοίκων, εξελίσσεται από το 1870, που καθιερώνεται η παρέλαση και κατασκευή των πρώτων αρμάτων. Αποτελεί το χαρακτηριστικότερο αστικό Καρναβάλι, απόρροια της επτανησιακής και ευρωπαϊκής παιδείας, που επηρέασε την κουλτούρα των Πατρινών. Το καρναβάλι παραμένει μέχρι και σήμερα συνδεδεμένο με την Πάτρα και αποτελεί πάντα πόλο προσέλκυσης επισκεπτών και οικονομικής ανάπτυξης.

Το 1902, η Πάτρα είναι η πρώτη πόλη που αποκτά τράμ, η λειτουργία του οποίου σταμάτησε το 1917. Το 1908 θεμελιώνεται ο νέος Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέου. Την περίοδο 1925-1927, κατασκευάστηκε το πρώτο στη χώρα υδροηλεκτρικό έργο στον Γλαύκο, καθώς και άλλα έργα, τα οποία συνέβαλαν στον εκσυγχρονισμό της πόλης. Αναφορικά με τη βιομηχανία της, ξεχωρίζουμε τη λειτουργία των εργοστασίων οινοποιίας, κλωστοϋφαντουργίας "Πειραϊκή-Πατραϊκή" (1932-1992), οινοπνευμάτων & σαπουνοποιίας, αλευροβιομηχανία "Μύλοι Αγίου Γεωργίου" (1936-1990), ζυμαρικών "Μίσκο" (1953-2000) και άλλων βιοτεχνικών μονάδων και εργαστηρίων.

Το 1964, η ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών, θα αποτελέσει μια ελπιδοφόρα προοπτική για το μέλλον της πόλης. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο λειτουργεί από το 1988, ως το δεύτερο σε σημασία έργο για την πόλη. Το 1983, ιδρύθηκε το Τ.Ε.Ι. Πάτρας, με κατεύθυνση την εφαρμοσμένη Έρευνα και Τεχνολογία. Το 1992 ιδρύεται με έδρα την Πάτρα το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Τη δεκαετία του '80, το λιμάνι της Πάτρας διεκπεραιώνει σχεδόν το σύνολο των δρομολογίων για όλα τα λιμάνια της Ιταλίας και έτσι κατατάσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου.

Το έργο της ζεύξης Ρίου-Αντιρρίου, η καλωδιακή γέφυρα "Χαρίλαος Τρικούπης", εγκαινιάστηκε το 2004 και είναι το σημαντικότερο αναπτυξιακό έργο της χώρας και καθοριστικής σημασίας για την πόλη, που καθιστά την Πάτρα μητροπολιτικό κέντρο.

Τέλος, στο Ρίο, βρίσκεται το κάστρο, ενώ στα αρχαία χρόνια υπήρχε ο ναός του Ποσειδώνα. Το κάστρο χτίστηκε από τους Οθωμανούς, για να έχουν κάποιο θαλάσσιο πέρασμα. Το 1923, εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες της μικρασιατικής καταστροφής. Ο δήμος συστάθηκε το 1997 με το σχέδιο Καποδίστριας. Το 2010, με το σχέδιο Καλλικράτης, ο δήμος καταργήθηκε και έγινε μέρος του διευρυμένου Δήμου Πατρών ως δημοτική ενότητά του.

Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία της Πάτρας μπορούμε να ανλήσουμε στον ιστότοπο του Δήμου, http://www.e-patras.gr.

Η Πάτρα είναι μία πόλη με πλούσιο πολιτιστικό τοπίο το οποίο συνθέτουν:

 • Το Ρωμαϊκό Ωδείο είναι ένα κτίσμα των ρωμαϊκών χρόνων, το οποίο έχει ανακατασκευαστεί, χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις κυρίως τη θερινή περίοδο και βρίσκεται στην Άνω Πόλη. Η είσοδος είναι ελεύθερη και κάθε Δευτέρα είναι κλειστά. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610220829
 • Το Μεσαιωνικό κάστρο χτίστηκε στο δεύτερο μισό του 6ου αιώνα μ.Χ. πάνω στα ερείπια της Ακρόπολης και έως τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, το χρησιμοποιούσαν για άμυνα. Η είσοδος είναι ελεύθερη και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι: 2610623390.
 • Ο Φάρος στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα αποτελεί ένα πιστό αντίγραφο του παλαιού Φάρου που κατεδαφίστηκε και κτίστηκε με τις πέτρες του παλαιού. Είναι σύμβολο της Πάτρας και έχει καφετέρια, εστιατόριο και χώρους για εκδηλώσεις.
 • Το σπίτι του Κωστή Παλαμά είναι το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο εθνικός ποιητής και βρίσκεται στην Οδό Κορίνθου 241.
 • Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας διαθέτει εκθέματα που αφορούν στη χρονική περίοδο μεταξύ 3000 π.Χ. και 4ου αιώνα μ.Χ.. Το μουσείο βρίσκεται στη Νέα εθνική οδό Πατρών-Αθηνών 31. Είναι καθημερινά ανοιχτό 8:00-20:00. Το κανονικό εισιτήριο κοστίζει 4 ευρώ και το φοιτητικό 2 ευρώ. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2613616100.
 • Το Δημοτικό Θέατρο «ΑΠΟΛΛΩΝ» βρίσκεται στην πλατεία του Γεωργίου Α΄ και από το 1988 στεγάζει το Δημοτικό περιφερειακό θέατρο της Πάτρας. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610273613. Πληροφορίες ΕΔΩ.
 • Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου είναι η μεγαλύτερη καλωδιακή γέφυρα και τα έργα της ολοκληρώθηκαν το 2004. Έχει ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές για όσους επιθυμούν να την περπατήσουν ή να τη διασχίσουν με ποδήλατο. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2634039010-011.
 • Το Κάστρο στο Ρίο, ένα οχυρωματικό έργο του Σουλτάνου Βαγιαζήτ Β’, χτίστηκε απέναντι από το κάστρο του Αντιρρίου, για να ελέγχεται το θαλάσσιο πέρασμα, από το Ιόνιο Πέλαγος στον Κορινθιακό Κόλπο, που λεγόταν «Κιουτσούκ Τσανάκ Καλέ». Πληροφορίες ΕΔΩ.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μουσεία και τα αξιοθέατα υπάρχουν στους συνδέσμους, ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Το Πατρινό Καρναβάλι, στη σύγχρονη μορφή του, εκτείνεται δημιουργικά καθ΄ όλη την καρναβαλική περίοδο με ένα σύνολο εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν χορούς, παρελάσεις, το Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού, το Καρναβάλι των Παιδιών, τα Μπουρμπούλια, θέατρα δρόμου, εκθέσεις, συναυλίες, κ.ά. Κορυφώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο με τη νυχτερινή παρέλαση των πληρωμάτων το Σάββατο και την εντυπωσιακή μεγάλη Παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων την Κυριακή. Η αυλαία του πέφτει με τη φαντασμαγορική καύση του Καρνάβαλου στην Τελετή Λήξης στο μόλο του Αγίου Νικολάου. Πληροφορίες ΕΔΩ.

Επίσης, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η πόλη διαθέτει αρκετά πολιτιστικά κέντρα και συλλόγους. Ορισμένα είναι:

 • Το δημοτικό πολιτιστικό κέντρο, μέγαρο λόγου και τέχνης, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Γεωργίου Α΄. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610274035
 • Ο Παμμενησιακός Σύλλογος Πατρών, που βρίσκεται στην Οδό Αγίου Ανδρέα 55. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610622807
 • Ο Σύλλογος Κρητών Πάτρας «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ», στην Οδό Αγίας Σοφίας και Δοϊράνης 11. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610427932
 • Το Σωματείο Φάρος Ποντίων, που βρίσκεται στην Οδό Βενιζέλου Ελευθερίου, Περιβόλα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610337313

Για περισσότερους συλλόγους και πολιτιστικά κέντρα ΕΔΩ.

Τέλος, μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που πραγματοποιείται στην Πάτρα είναι η γιορτή του Αγίου Ανδρέα που είναι και ο πολιούχος της πόλης. Την ημέρα εκείνη, όλα τα σχολεία είναι κλειστά και πλήθος κόσμου καταφθάνει στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία και να προσευχηθούν. Γύρω από την εκκλησία έχει στηθεί ένα μεγάλο πανηγύρι.

Ο ∆ήµος της Πάτρας είναι ο ισχυρότερος Δήµος της Ενότητας Αχαΐας αλλά και της Περιφέρειας ∆υτικής Ελλάδας. Αποτελεί την πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση λόγω του λιμανιού της και διεθνές εμπορικό κέντρο και κομβικό σημείο για το εμπόριο και την επικοινωνία με την Ιταλία και την Ευρώπη. Επιπλέον, η κεντροβαρής θέση του στο οικιστικό δίκτυο της χώρας, ενισχύει τον παραγωγικό, διοικητικό και κοινωνικό του ρόλο.

Ο ∆ήµος  της Πάτρας  αποτελεί  το κέντρο  της επιχειρηµατικότητας, των λειτουργιών, των υπηρεσιών και των εξυπηρετήσεων για ολόκληρη την Ενότητα Αχαΐας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της ∆υτικής Ελλάδας και των νησιών του Ιονίου.
Επιπρόσθετα, ο «µητροπολιτικός»  ρόλος της Πάτρας, της τρίτης σε µέγεθος αστικής συγκέντρωσης της χώρας, µετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ολοένα  µεγεθύνεται  και αυτό, µεταξύ άλλων, µαρτυρά  τη συνεχή  ενίσχυση  της δυναµικής της πόλης, καθώς αναπτύσσει ισχυρές σχέσεις  και  αλληλεξαρτήσεις  σε  διαπεριφερειακό  και  διανοµαρχιακό  επίπεδο  στους τοµείς των µεταφορών, του εµπορίου, του τουρισµού, του πολιτισµού, της έρευνας & τεχνολογίας, της υγείας και όλων των υπηρεσιών.

Το λιμάνι ανέκαθεν έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της πόλης. Κατά τον προηγούμενο αιώνα γνώρισε μία περίοδο μεγάλης άνθησης ως κέντρο σταφιδεμπορίου. Τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής θέσης του προσέφεραν μια εκτεταμένη περίοδο ακμής, που σημάδεψε τη ζωή της Πάτρας και διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά της τοπικής οικονομίας.

Η  ανάπτυξη των πορθμειακών μεταφορών, οδήγησε σε μία νέα περίοδο ακμής, που άρχισε τη δεκαετία του1960 χρονολογία ορόσημο, γιατί είναι η χρονιά εκείνη που δρομολογείται το πρώτο οχηματαγωγό πλοίο στη γραμμή Ελλάδας – Ιταλίας, το πλοίο "Εγνατία".

Η θέση της Πάτρας ως πλησιέστερου σημαντικού ηπειρωτικού λιμένος προς τη Δυτική Ευρώπη, ως αστικού κέντρου υπερτοπικής κλίμακας και συγκοινωνιακού κόμβου, ευνόησε τη χρησιμοποίησή της από τους τουρίστες, είτε ως σημείο εισόδου - εξόδου, είτε ως σημείο διέλευσης.

Σήμερα, το λιμάνι αποτελεί τη σημαντικότερη τερματική εγκατάσταση θαλάσσιων μεταφορών της Δυτικής Ελλάδας και το σημαντικότερο σημείο πορθμειακής σύνδεσης της χώρας με την Ιταλία, ενώ σημαντικός είναι ο ρόλος του στο δίκτυο των εσωτερικών ακτοπλοϊκών συνδέσεων με τα νησιά του Ιονίου.

Οι τομείς στους οποίους διακρίνεται η αχαϊκή οικονομία είναι: 

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

Η περιοχή του ∆ήµου Πατρέων παρουσιάζει χαµηλή αγροτική δραστηριότητα, αν και μετά την συνένωση της Πάτρας με τους Δήμους Ρίου, Παραλίας, Βραχναιίκων και Μεσσάτιδας, ο πληθυσμός της πόλης που ασχολείται με αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες αυξήθηκε σημαντικά. Τα κυριότερα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή είναι µε σειρά παραχθείσης  ποσότητας  οι  ελιές,  τα λαχανοκοµικά,  οι  τοµάτες  κ.ά.

ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

Η πόλη της Πάτρας έχει μακρά βιομηχανική παράδοση. Κοιτάζοντας προς το παρελθόν βλέπουμε ότι το πρώτο Ελληνικό εργοστάσιο ιδρύθηκε το 1846. Η Αχαΐα τον 19ο αιώνα αποτελούσε μια οικονομική περιοχή με εξωστρεφή προσανατολισμό.
Η τοπική οικονομία συνέδεσε τις τύχες της με την Ευρωπαϊκή αγορά, μέσω της καλλιέργειας και της εξαγωγής της σταφίδας.
Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου η Αχαΐα αποτελούσε ένα από τα πρώτα σε σημασία βιομηχανικά κέντρα.
Οι ριζικές ανακατατάξεις που έλαβαν χώρα μετά τη δεκαετία του 1980 στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν σημαντικές βιομηχανικές επιχειρήσεις και να οδηγηθεί στην ανεργία ένα μεγάλο ποσοστό έμπειρου εργατικού δυναμικού, ιδίως αυτού που απασχολείτο στους κλάδους της κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης και χαρτοβιομηχανίας.

Από την εξέταση των δεδομένων προκύπτει μια διαφοροποίηση του μεταποιητικού τομέα, καθόσον παρατηρείται μια συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας. Εντούτοις διαπιστώνεται ότι μέσα στους ίδιους κλάδους άλλες επιχειρήσεις προοδεύουν και άλλες φθίνουν. 

Αρκετές επιχειρήσεις έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό προς καταναλωτές Ευρωπαϊκών χωρών γεγονός που υποδηλώνει ότι η ποιότητα των προϊόντων τους είναι ανταγωνιστική έναντι των ξένων επιχειρήσεων.
Στο Νομό Αχαΐας παράγεται όλη η γκάμα των προϊόντων, ήτοι κλωστοϋφαντουργικά, έτοιμα ενδύματα, τρόφιμα, ποτά, εμφιαλωμένα νερά, ελαστικά-πλαστικά, προϊόντα από μη μεταλλικά ορυκτά, μεταλλικά και μεταλλουργικά προϊόντα, μηχανές, δέρματα, δερμάτινα είδη, προϊόντα κεραμικής υψηλών προδιαγραφών κλπ. 

Η ύπαρξη Βιομηχανικής Ζώνης σε ειδικά οργανωμένο χώρο εκτάσεως 4.050 στρεμμάτων, το Βιοτεχνικό Πάρκο  (ΒΙΟΠΑ) για την εγκατάσταση- με ευνοϊκούς όρους- βιοτεχνιών της περιοχής, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, η λειτουργία των Ερευνητικών Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, η ολοκλήρωση των αναπτυξιακών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, δημιουργούν βάσιμη ελπίδα ότι θα τονωθεί το επενδυτικό κλίμα. Υπάρχουν τομείς και κλάδοι που μπορούν να αναπτυχθούν. 

Οι κατευθύνσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος, οι οποίες διαφαίνονται ελκυστικές, αφορούν παραγωγή τυποποιημένων προϊόντων π.χ. παραγωγή προτηγανισμένης πατάτας, τεμαχισμός - τυποποίηση - συσκευασία χοιρινού κρέατος, τυποποίηση φρούτων, παραγωγή κατεψυγμένων ή τυποποιημένων αλιευμάτων, παραγωγή ιχθυοπαρασκευασμάτων, παραγωγή ετοίμων φαγητών, παραγωγή βιολογικών προϊόντων, τυποποίηση ελαιολάδου, παραγωγή προϊόντων από πολυαιθυλένιο, κατασκευή προϊόντων συσκευασίας, κατασκευή συστημάτων πληροφορικής και Η/Υ, δραστηριότητες που να καλύπτουν τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας συνεργαζόμενες προς τούτο με το Πανεπιστήμιο Πάτρας, το οποίο έχει σαφή τεχνολογικό προσανατολισμό κλπ.

ΤΡΙΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

Η οικονοµία της περιοχής όπως και της πλειονότητας των µεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, βασίζεται κυρίως στον τριτογενή τοµέα. Η τριτογενοποίηση της οικονοµίας οφείλεται µεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη των τεχνολογιών και των δικτύων, την σαφή βελτίωση του εκπαιδευτικού  επιπέδου   του  ανθρώπινου   δυναµικού,   την   ανάπτυξη   των µεταφορών και τη βελτίωση της λειτουργίας των γραφειοκρατικών διαδικασιών, µέσω της χωρικής συγκέντρωσης των υπηρεσιών. Η Πάτρα αποτελεί έναν από τους κυριότερους πόλους ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Είναι η έδρα σημαντικών ερευνητικών οργανισμών. 

Στην Πάτρα εδρεύει επίσης το Επιστημονικό Πάρκο το οποίο αποτελεί τη θερμοκοιτίδα ανάπτυξης νέων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και επιχειρήσεων έντασης γνώσης (spin-off) καθώς και ο Περιφερειακός Πόλος Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας που στοχεύει στην προώθηση της καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή. Οι παραπάνω φορείς και οργανισμοί συμβάλουν στη δημιουργία ένα ευνοϊκού περιβάλλοντος για επιχειρήσεις που αναπτύσσουν πρωτότυπα εργαστηριακά και βιομηχανικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας με εξαγωγικό προσανατολισμό, αναδεικνύοντας την Πάτρα σε σημείο αναφοράς για θέματα επιχειρηματικότητας υψηλής τεχνολογίας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ένας σηµαντικότατος κλάδος για τη τοπική οικονοµία, αναφορικά µε τα αποτελέσµατά του στην κοινωνία, αποτελεί αυτός της εκπαίδευσης. Η λειτουργία των ανώτατων και ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυµάτων τριτοβάθµιας εκπαίδευσης, δηλαδή του Πανεπιστηµίου και του Α.Τ.Ε.Ι. Πατρών, τα οποία είναι υπερτοπικού χαρακτήρα, προσδίδουν   πολλαπλές   ωφέλειες  στην  οικονοµική   ζωή  του  τόπου.  Η παρουσία υψηλού   αριθµού   φοιτητών   στην  πόλη   της  Πάτρας   επιφέρει   οικονοµικά  οφέλη. Επιπλέον, η λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυµάτων έχει και άµεσες ωφέλειες για την περιοχή,  λόγω  του  υψηλού  αριθµού  θέσεων απασχόλησης   στον  κλάδο  και  των υψηλών δυνατοτήτων  παραγωγής  ερευνητικού  έργου.  Ωστόσο  θα πρέπει  να επισηµανθεί πως η διάχυση των επιστηµονικών επιτευγµάτων και το παραγόµενο ερευνητικό έργο στην κοινωνία και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή υστερεί ακόμη σηµαντικά.

(Διαθέσιμο στον ιστότοπο: http://www.e-patras.gr)

Η Πάτρα διαθέτει πολλά εμπορικά καταστήματα σε πολλά σημεία της πόλης. Ορισμένα από αυτά είναι:

 • Η Οδός Ρήγα Φεραίου 
 • Η Οδός Αγίου Νικολάου

Η μορφή των καταστημάτων σε αυτές τις οδούς είναι τύπου"open mall".

Διαθέσιμα πολυκαταστήματα: ΕΔΩ.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί ένα πανελληνίως και διεθνώς διακεκριμένο και καταξιωμένο Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης, χάρη στην πολυσχιδή και καινοτόμα δράση του σε τομείς τόσο των θετικών επιστημών και των επιστημών υγείας όσο και των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. Η γεωγραφική του θέση στα όρια της πόλης της Πάτρας, στο Ρίο, επιτρέπει την επαφή του με έναν πλούσιο φυσικό περίγυρο και την πολύπλευρη συμβολή του στην άνθηση της ευρύτερης περιοχής.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών συγκεντρώνει 5 Σχολές, 24 Τμήματα, 24 Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, 47 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, 2284 Ψηφιακά μαθήματα και 251 Ανοικτά μαθήματα. Ειδικότερα:

 

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου διαθέτει 3 τμήματα στην Πάτρα. Τα τμήματα αυτά είναι :

 • Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
 • Μηχανολόγων Μηχανικών
 • Πολιτικών Μηχανικών


Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) είναι δημόσιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα το οποίο ανήκει στον πανεπιστημιακό τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης. Το εν λόγω ίδρυμα ιδρύεται το 1992 και εδρεύει στην Πάτρα. Σημαντικές ιδιαιτερότητες του πανεπιστημίου είναι η συμμετοχή των φοιτητών στις δαπάνες σπουδών τους και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο έχει κανείς τη δυνατότητα να επισκεφτεί ηλεκτρονικά τη Βιβλιοθήκη και να έχει πρόσβαση σε άρθρα, βιβλία κ.ά. (Περισσότερα  ΕΔΩ). Επίσης, εκτός από Προπτυχιακές Σπουδές διαθέτει Μεταπτυχιακές Σπουδές και Διδακτορικά Διπλώματα. Πέραν των Σπουδών, διαθέτει και ερευνητικό αντικείμενο το οποίο έχει σχέση με την εκπαίδευση των προσφύγων. Περισσότερες Πληροφορίες και πιο αναλυτική ενημέρωση υπάρχει ΕΔΩ.

Διαμονή

Η φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Πατρών βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη της Πόλης. Οι φοιτητές, προκειμένου να αποκτήσουν μία θέση στη φοιτητική εστία, πρέπει να υποβάλουν αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί από τη Φοιτητική Μέριμνα. Η φοιτητική εστία διαθέτει περισσότερα από 680 δωμάτια, στα οποία μπορούν να διαμείνουν περισσότεροι από 700 φοιτητές και περίπου 100 διαμένουν σε ξενοδοχείο, του οποίου τα δωμάτια μισθώνει η εστία. Επίσης, η εστία εκτός από σίτιση παρέχει στους φοιτητές κολυμβητήριο, σάουνα, θέατρο, χώρους άθλησης και free Wi-fi.

Η φοιτητική εστία του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πατρών βρίσκεται δίπλα από τις εγκαταστάσεις της Σχολής. Για την απόκτηση θέσης στην εστία, οι φοιτητές πρέπει να υποβάλουν κάποια δικαιολογητικά, τα οποία θα ελεγχθούν από το Γραφείο Στέγασης-Σίτισης. Η φοιτητική εστία παρέχει δωρεάν διαμονή σε 250 φοιτητές με επιπλωμένα μονά ή διπλά δωμάτια. Επιπλέον, επειδή η φοιτητική εστία δεν καλύπτει τις ανάγκες των φοιτητών, έχει υπογράψει συμφωνίες με μεγάλα ξενοδοχεία της Πόλης, ώστε να παρέχει στέγαση σε άλλους 200 φοιτητές με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα. Όσοι φοιτητές διαμένουν στην εστία σιτίζονται τρεις φορές μέσα στην ημέρα, δεν επωμίζονται λογαριασμούς.

 

Σύλλογοι

Οι φοιτητές, μετά από την εγγραφή τους στο Πανεπιστήμιο Πατρών, έχουν τη δυνατότητα να εκφράζονται είτε ατομικά είτε συλλογικά μέσα από τους συλλόγους που διαθέτουν οι Σχολές και τα Τμήματα. Οι εκπρόσωποί τους μετέχουν στα συλλογικά όργανα του κάθε Τμήματος και του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι σύλλογοι αυτοί είναι:

 • IEEE Student Branch of University of Patras: Υπάρχουν 1.150 σύλλογοι σε όλο τον κόσμο. Οι δραστηριότητές του λαμβάνουν χώρα κάθε μήνα στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι μεγάλος. Πληροφορίες ΕΔΩ.
 • AEGEE (Association des Etats Generaux des Etudiants de L’ Europe): Αυτός ο σύλλογος διοργανώνει συχνά εκδρομές και εκδηλώσεις με στόχο τη γνωριμία με το σύλλογο. Περισσότερα υπάρχουν ΕΔΩ.
 • AIESEC:  Αποτελείται από 128 μέλη που διοικούνται από νέους σε όλο τον κόσμο. Κάθε επιτροπή εξασφαλίζει και διαχειρίζεται τη λειτουργία της AIESEC σε παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.
 • BEST (Board of European Students of Technology): Είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός, πολιτικός και κυβερνητικός οργανισμός φοιτητών. Βοηθάει τους φοιτητές των τεχνολογικών σχολών να διευρύνουν διεθνώς τους ορίζοντές τους και να αναπτύξουν την ικανότητά τους να εργαστούν σε παγκόσμιο περιβάλλον. Περισσότερα ΕΔΩ.
 • Σύλλογος ERASMUS ESN UOPA: Είναι ένας μη κερδοσκοπικός εθελοντικός σύλλογος που στόχο έχει να παράγει την κινητικότητα των φοιτητών και να προσφέρει ευκαιρίες για πολιτιστική κατανόηση. Περισσότερα ΕΔΩ.
 • Co.Mv.o.S (Cooperation & Motivation of Students):  θεμελιώνουν ως κύριο στόχο της ομάδας τη μαζική δραστηριοποίηση των φοιτητών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της καλλιέργειας της νοοτροπίας της φοιτητικής δραστηριοποίησης, της επίτευξης συνεργασίας των ήδη υπαρχόντων φοιτητικών ομάδων και της υποστήριξης δημιουργίας νέων, που θα επιχειρήσει, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε πανεπιστημίου, να γεφυρώσει τα παραπάνω χάσματα και να καλύψει με δράσεις τα κενά των υπολοίπων. Περισσότερες Πληροφορίες ΕΔΩ.
 • Student Guru: είναι ένας σύλλογος που βοηθάει τους φοιτητές να δημιουργήσουν διάφορα προγράμματα υπολογιστών και αυτό γίνεται μέσα από εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται και από τα μαθήματα που υπάρχουν στην ιστοσελίδα. Περισσότερα ΕΔΩ.
 • Οι Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών (ΠΟΦΠΠ), ένας σύλλογος με πλούσια παραγωγή και μακρά ιστορία, και υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Στις ΠΟΦΠΠ λειτουργούν τα εξής τμήματα: Θεατρικό, Εικαστικό, Φωτογραφικό, Κινηματογραφικό, Ζογκλερικό, Λογοτεχνικό, Ρητορικό και Χορευτικό. Συνήθως πηγαίνουν φοιτητές με ανάλογα ενδιαφέροντα. Πληροφορίες ΕΔΩ.

Όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι που αναφέρθηκαν αλλά και ακόμη δύο υπάρχουν ΕΔΩ.

Όσον αφορά στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Πατρών, διαθέτει τρεις φοιτητικούς συλλόγους. Αυτοί είναι:

 • Πανελλήνιος Φοιτητικός Σύλλογος του Π.Σ. «Ευρωπαϊκός Πολιτισμός» του Ε.Α.Π.: Πληροφορίες ΕΔΩ.
 • Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Ε.Α.Π.: Πληροφορίες ΕΔΩ.
 • Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών του ΠΣ “ Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες”: Πληροφορίες ΕΔΩ .

Στην Ιστοσελίδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου υπάρχουν συνολικά 18 φοιτητικοί σύλλογοι από όλα τα παραρτήματα του πανεπιστημίου (Διαθέσιμο στον ιστότοπο: https://www.eap.gr/el/syndesmoi/sullogoi/foititikoi-syllogoi )

 

Υπηρεσίες

Το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα) προσφέρουν στους φοιτητές κάποιες υπηρεσίες προκειμένου να τους βοηθήσουν στην ακαδημαϊκή τους πορεία όπως είναι: η ακαδημαϊκή ταυτότητα των φοιτητών, η Βιβλιοθήκη με αίθουσες αναγνωστηρίων, βιβλία που μπορούν να δανειστούν οι φοιτητές, υπολογιστές που εξυπηρετούν τους φοιτητές στην εκπόνηση των εργασιών τους κ.ά.. Επιπρόσθετα, οι σχολές παρέχουν δωρεάν σίτιση σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται και δωρεάν στέγαση στους φοιτητές που προέρχονται από χαμηλότερα οικονομικά στρώματα. Τέλος, έχουν την υπηρεσία ΔΑΣΤΑ, το "Open E-class" και το "Web Mail", όπου οι φοιτητές μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και με τους καθηγητές, να ενημερώνονται για τις ανακοινώσεις από τη Γραμματεία σχετικά με τα μαθήματα και τις εγγραφές κ.ά.

 

Φοιτητικές ομάδες

Στο Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα) στο Τμήμα Νοσηλευτικής, όσοι φοιτητές επιθυμούν μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε μία από τις πολιτισμικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο θεατρικό χώρο, στο χώρο της φωτογραφίας, στην εκμάθηση και παρουσίαση παραδοσιακών χορών και στη συγγραφή. Επίσης, το Τμήμα είναι διατεθειμένο να διευρύνει τον κύκλο των δραστηριοτήτων, εφόσον δεν ικανοποιούν κάποιον φοιτητή οι ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες. Πληροφορίες ΕΔΩ

Στο Πανεπιστήμιο λειτουργούν:

Ραδιοφωνικός Σταθμός UPfm(link is external) 

Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών - Π.Ο.Φ.Π.Π.(link is external) 

Χορωδία(link is external) 

Χορευτικός Όμιλος Προσωπικού 

Θεατρική Ομάδα Εργαζομένων - ΘΟΕΠΠ

 

Η ζωή στην πόλη

Οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα χορού στις σχολές που υπάρχουν στην πόλη της Πάτρας. Τον ελεύθερό τους χρόνο μπορούν, επίσης, να παρακολουθήσουν μαθήματα υπολογιστών και ξένων γλωσσών. Ακόμη, έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν σε ένα από τα γυμναστήρια που διαθέτει η πόλη και να επωφεληθούν από τις ειδικές τιμές που υπάρχουν για τους φοιτητες.

Οι φοιτητές μπορούν να επισκεφτούν κάποιον από τους κινηματογράφους ή τα θερινά σινεμά που διαθέτει η πόλη και να παρακολουθήσουν μία ταινία. Επιπλέον, η Πάτρα διαθέτει πάρα πολλές καφετέριες, καθώς σε κάθε στενό υπάρχει και από μία καφετέρια. Το κέντρο της προσφέρει δεκάδες επιλογές μαγαζιών για διασκέδαση μέχρι το πρωί, όπως και στα σκαλάκια της Γεροκωστοπούλου, που είναι γεμάτα φοιτητές μέχρι και το ξημέρωμα. Ο πεζόδρομος της Ηφαίστου διαθέτει αρκετά ταβερνάκια αλλά και μαγαζιά με πιο εναλλακτική διασκέδαση.

Η Πάτρα είναι μία από τις πόλεις που διαθέτουν δημόσια πλυντήρια, στα οποία μπορούν να εξυπηρετηθούν οι φοιτητές που δε διαθέτουν πλυντήριο στο σπίτι τους. Εκτός από το πλύσιμο των ρούχων, διαθέτει και άλλες υπηρεσίες, όπως το στεγνό καθάρισμα και το σιδέρωμα. Οι φοιτητές δεν είναι αναγκασμένοι να κάνουν οι ίδιοι αυτή τη διαδικασία, καθώς μπορούν να επιλέξουν τις υπηρεσίες παραλαβής και παράδοσης. Περισσότερες πληροφορίες για το κόστος και τη διεύθυνση υπάρχουν  ΕΔΩ.

Προσωρινή διαμονή

Ορισμένα από τα ξενοδοχεία που μπορεί να μείνει ένας φοιτητής τις πρώτες μέρες στην Πάτρα είναι τα εξής:

 • Hotel El Greco: βρίσκεται στην οδό Αγ. Ανδρέου 145, Πάτρα, τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610272931. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.
 • Hotel Atlanta: βρίσκεται στην οδό Ζαΐμη 10, Πάτρα, τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610278627. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.
 • Hotel Delfini: βρίσκεται στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου 102, Πάτρα, τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610421001 - 5. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.
 • Hotel Mediterranee: βρίσκεται στην οδό Αγ. Νικολάου 18, Πάτρα, τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610279602. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

 

Φοιτητική διαμονή

Οι συνήθεις περιοχές που ζουν οι φοιτητές είναι κοντά στο κέντρο της πόλης, για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στη διασκέδαση, καφετέριες, εμπορικά κέντρα, μαγαζιά με φαγητό κ.ά. Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε τις οδούς Αγίου Νικολάου, Κολοκοτρώνη, Ερμού και Γερμανού. Όσοι φοιτητές δεν έχουν κάποιο μεταφορικό μέσο καλό είναι να μείνουν στο κέντρο της πόλης, όπου μπορούν να μεταφερθούν πιο εύκολα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Πάτρας. Περιοχές κοντά στο Πανεπιστήμιο κατάλληλες για να μείνουν οι φοιτητές είναι οι: Ανθούπολη, Αγία Σοφία κ.ά., ενώ για εκείνους που θέλουν να μείνουν κοντά στο Τ.Ε.Ι. είναι ο Άγιος Ανδρέας και τα Ζαρουχλέικα.

 

Οι φοιτητές που επιθυμούν να μείνουν στην Πάτρα μπορούν να μισθώσουν διαμερίσματα είτε κοντά στη σχολή τους είτε στο κέντρο. Στο κέντρο οι τιμές κυμαίνονται από 200 έως 250 ευρώ και συνήθως αυτά τα σπίτια είναι παλιά. Υπάρχουν, όμως, διαμερίσματα, τα οποία είναι καινούργια αλλά βρίσκονται σε άλλες περιοχές της Πάτρας. Οι τιμές τους κυμαίνονται μεταξύ 250 και 320 ευρώ. Βέβαια, πριν μπει κάποιος στη διαδικασία να βρει σπίτι, μπορεί να κοιτάξει τις αιτήσεις και τις προϋποθέσεις για τη φοιτητική εστία.

Στην Πάτρα, υπάρχουν δύο ζώνες αστικών συγκοινωνιών που εξυπηρετούν τους φοιτητές είτε για το Τ.Ε.Ι. είτε για το Πανεπιστήμιο. Το κόστος των εισιτηρίων της αστικής συγκοινωνίας για τους φοιτητές είναι 0,60 ευρώ στην Α ζώνη και 0,80 ευρώ στη Β ζώνη. Βέβαια, οι φοιτητές μπορούν να εκδώσουν μηνιαίες κάρτες όπου στη Α ζώνη κοστίζει 32 ευρώ και στη Β ζώνη 40 ευρώ. Όσοι κινούνται εντός των ορίων της Β ζώνης, μπορούν να χρησιμοποιήσουν είτε το εισιτήριο είτε τη μηνιαία κάρτα. Το ίδιο και στην Α ζώνη. Ακόμη, πολλοί είναι εκείνοι που για τη μετακίνησή τους σε διάφορα σημεία της πόλης επιλέγουν τον Προαστιακό. Η τιμή του εισιτηρίου του Προαστιακού είναι 1,40 ευρώ, ενώ για τους φοιτητές και κάποιες άλλες ομάδες ανθρώπων είναι 1,00 ευρώ. Ταυτόχρονα, οι μηνιαίες κάρτες και ετήσιες κάρτες για τους φοιτητές κοστίζουν 15,00 και 120,00 ευρώ αντιστοίχως.

Τα εισιτήρια των ΚΤΕΛ για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι 9,40 και 22,60 αντίστοιχα.

Ένας φοιτητής που αποφασίζει να μείνει στην Πάτρα θα ξοδεύει κάθε μήνα το λιγότερο 600 ευρώ. Υπάρχουν πολλά φοιτητικά εστιατόρια με σπιτικό φαγητό που δίνουν την ευκαιρία στους φοιτητές είτε να γευματίσουν εκεί είτε να πάρουν πακέτο το φαγητό τους οικονομικά. Η Πάτρα διαθέτει κινηματογράφο με ποικίλες προσφορές για τους φοιτητές.

Η Πάτρα είναι μια ζωντανή πόλη. Διαθέτει ποικίλα καφέ, "bar", "club" και εστιατόρια, κυρίως στο κέντρο, στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου, στην πλατεία Γεωργίου, στον πεζόδρομο της Γεροκωστοπούλου και στην πλατεία Υψηλών Αλωνιών. Μία από τις ομορφότερες και πολυσύχναστες περιοχές είναι η Μαρίνα Πατρών, με αρκετές καφετέριες και μπαρ δίπλα στη θάλασσα με θέα τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, η νυχτερινή ζωή είναι στο Ρίο και στα Βραχνέικα, τα οποία κυριολεκτικά μεταμορφώνονται σε πολυσύχναστα στέκια των φοιτητών. Το Ρίο διαθέτει και θέα προς τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, η οποία το βράδυ είναι φωταγωγημένη.

Η Πάτρα, λοιπόν, είναι μία πόλη που φημίζεται για τη νυχτερινή της διασκέδαση και αυτή οφείλεται στους φοιτητές σε σημαντικό βαθμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Πάτρα να θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες πόλεις που σπουδάζουν φοιτητές στην Ελλάδα. Συνεπώς, είναι λογικό να υπάρχουν στην πόλη περιοχές και στέκια για φοιτητές. Ορισμένες από τις περιοχές αυτές είναι η πλατεία Όλγας, που θα βρει κανείς πολλούς φοιτητές να πίνουν καφέ και να παίζουν τάβλι στις καφετέριες. Ο πεζόδρομος Ραδινού είναι ένας πολυσύχναστος δρόμος με πολλά τραπεζάκια στο δρόμο, αρκετό κόσμο και δυνατή μουσική. Οι σκάλες Γεροκωστοπούλου συνδέουν την Άνω Πόλη με το κέντρο και στα γύρω στενά υπάρχουν ποιοτικά εστιατόρια, γραφικά μεζεδοπωλεία, "club", κλασικά μαγαζιά που παίζουν ροκ και "internet" καφέ. Το Κάστρο αποτελεί έναν προορισμό για φαγητό και νυχτερινή διασκέδαση των φοιτητών. Το υπέροχα φωτισμένο Kάστρο σχηματίζει ένα σκηνικό από παραδοσιακά μαγαζιά με ρεμπέτικα τραγούδια και από μεζεδοπωλεία με ξεχωριστή άποψη.

Στην Άνω Πόλη βρίσκεται, επίσης, το Δασύλλιο, το οποίο βλέπει την πόλη από ψηλά και προσφέρεται για όλες τις ώρες της ημέρας. Η πλατεία Υψηλών Αλωνιών είναι μία τις πιο γνωστές πλατείες και αποτελεί μέρος συνάντησης όλο το χρόνο. Διαθέτει  το άγαλμα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, την Προτομή του Κωστή Παλαμά και το ηλιακό ρολόι. Η πλατεία Τριών Ναυάρχων είναι ένας πεζόδρομος με θεατρικό σκηνικό που οδηγεί σε στέκια που σερβίρουν πιάτα για όλες τις προτιμήσεις. Διασχίζοντας τον πεζόδρομο καταλήγει στην περιοχή του νέου Φάρου. Στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου πηγαίνουν για ούζο, μεζέδες και θαλασσινά. Το Ρίο έχει πολλά "club' που τον χειμώνα μετατρέπονται σε κλειστούς χώρους, για να υποδεχθούν το πλήθος των φοιτητών. Στο κέντρο του θα βρει κανείς πολλά γραφικά εστιατόρια και ψησταριές. Τα Βραχνέικα αποτελεί ακόμη ένα στέκι των φοιτητών με ταβέρνες και μεζεδοπωλεία και η θέα της θάλασσας είναι υπέροχη.

Έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα αποκτά η νυχτερινή ζωή της Πάτρας την περίοδο του Καρναβαλιού, όπου οι ρυθμοί της γίνονται ξέφρενοι. Ξεκινώντας από την Τσικνοπέμπτη η πόλη αποκτά ιδιαίτερο χρώμα, καθώς την ημέρα εκείνη εκατοντάδες Πατρινοί στήνουν ψησταριές σε κάθε σημείο της πόλης. Το επίκεντρο των εκδηλώσεων αποτελεί η Άνω Πόλη. Την τελευταία εβδομάδα του καρναβαλιού οι συμμετέχοντες διοργανώνουν πάρτι στα νυχτερινά μαγαζιά αλλά και σε άλλους χώρους, όπου ο καθένας μπορεί να ξεφαντώσει μέχρι το πρωί.

Η Πάτρα είναι μια πόλη με αρκετά τοπικά προϊόντα. Ένα από αυτά είναι το λικέρ Τεντούρα, το οποίο συνήθως σερβίρεται μετά από το γεύμα. Ένα άλλο τοπικό προϊόν είναι τα λουκούμια, ένα γλύκισμα που παράγεται από φυσικά υλικά τα οποία δίνουν ξεχωριστή γεύση και άρωμα. Επίσης, στην Πάτρα παράγεται η περίφημη Μαυροδάφνη, την οποία προτιμούν κυρίως φοιτητές. Τέλος, στην περιοχή της Πάτρας παράγεται και η σταφίδα, μία από τις πιο γνωστές ποικιλίες της Ελλάδας.

Η Πάτρα είναι μία πόλη με πολλά ήθη, έθιμα και παραδόσεις. Βέβαια, για αυτό που φημίζεται είναι το Καρναβάλι το οποίο είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις διαρκούν από τις 17 Ιανουαρίου μέχρι την Καθαρά Δευτέρα. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο πραγματοποιείται η νυχτερινή παρέλαση. Την Κυριακή γίνεται η παρέλαση των αρμάτων και στο τέλος πραγματοποιείται το έθιμο της καύσης του βασιλιά καρνάβαλου στο λιμάνι της Πάτρας. Πέρα από την παρέλαση, το Καρναβάλι διοργανώνει παιχνίδια θησαυρού. Οι συμμετέχοντες πρέπει  να απαντήσουν σε γρίφους, να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους απαντώντας σε διάφορες ερωτήσεις. Επίσης,  πρέπει να ανταπεξέλθουν σε ασκήσεις πλοήγησης μέσα από ορισμένα στοιχεία διασκορπισμένα στην πόλη, διαγωνισμούς ζωγραφικής, παντομίμας κι ό,τι άλλο βάλουν στο μυαλό τους οι διοργανωτές του παιχνιδιού. Τέλος, υπάρχουν πολλές και ποικίλες δραστηριότητες που μπορούν να συμμετάσχουν οι καρναβαλιστές.

Πρόσβαση στην πόλη της Πάτρας

Η Πάτρα βρίσκεται στην τομή δύο μεγάλων οδικών αξόνων, οι οποίοι βρίσκονται υπό κατασκευή και αποτελούν και μέρος των διευρωπαϊκών δικτύων:

 • Της Ολυμπίας οδού που συνδέει την Αθήνα με την Πάτρα την Αρχαία Ολυμπία. Το μεγαλύτερο μέρος της Ολυμπίας οδού κατασκευάζεται.
 • Της Ιονίας Οδού (Αυτοκινητόδρομος 5, Α5) που είναι ένας σχεδιασμένος και υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομος στο ίχνος της εθνικής οδού Πάτρας -Ιωαννίνων. Ξεκινάει από την Πάτρα, και διέρχεται από ΜεσολόγγιΑγρίνιοΑμφιλοχίαΆρτα και θα καταλήγει στα Ιωάννινα όπου θα συνδέεται με την Εγνατία.

 

Στην Πάτρα μπορείτε να έρθετε:

Οδικώς:

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι χιλιομετρικές αποστάσεις της Πάτρας με 36 πόλεις της Ελλάδος.

αα

ΠΟΛΗ

ΧΛΜ

αα

ΠΟΛΗ

ΧΛΜ

1

Αθήνα

216

19

Κιλκίς

546

2

Αλεξανδρούπολη

828

20

Κοζάνη

 447

3

Άμφισσα

 118

21

Κομοτινή

773

4

Άρτα

170

22

Κόρινθος 

141

5

Βέροια

436

23

Λαμία

196

6

Βόλος

 313

24

Λάρισα

338

7

Γρεβενά

423

25

Λειβαδιά

186

8

Δράμα

 629

26

Ναύπλιο

49

9

Έδεσσα

462

27

Ξάνθη

717

10

Ηγουμενίτσα

349

28

Πολύγυρος

565

11

Θεσσαλονίκη

459

29

Πρέβεζα

186

12

Ιωάννινα

245

30

Πύργος

97

13

Καβάλα

624

31

Σέρρες

581

14

Καλαμάτα

215

32

Σπάρτη

231

15

Καρδίτσα

 272

33

Τρίκαλα

314

16

Καρπενήσι

204

34

Τρίπολη

171

17

Καστοριά

516

35

Φλώρινα

530

18

Κατερίνη

426

36

Χαλκίδα

283

 

Με Λεωφορείο:

Η Πάτρα συνδέεται με υπεραστικά Λεωφορεία (ΚΤΕΛ) με καθημερινά δρομολόγια σχεδόν με όλη την Ελλάδα. Από Αθήνα τα λεωφορεία αναχωρούν από το Σταθμό Λεωφορείων στον Κηφισό. Από εκεί, θα πρέπει να πάρετε το λεωφορείο που αναχωρεί κατευθείαν για Πάτρα, κάθε μισή ώρα.

Περισσότερες πληροφορίες:
ΚΤΕΛ Αχαΐας : 2610 623887

ΚΤΕΛ Πελοποννήσου: Κηφισού 100, Αθήνα. Τηλ.: 210 5124911

ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης: 2310 595425

http://www.ktel.org/

 

Σιδηροδρομικά:

Η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας-Πάτρας βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής. Παρόλα αυτά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι υπηρεσίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η οποία εκτελεί καθημερινά δρομολόγια του προαστιακού Αθήνα – Κιάτο. Υπάρχει λεωφορειακή ανταπόκριση μέχρι την Πάτρα λόγω των έργων που πραγματοποιούνται για την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής υποδομής.

Περισσότερες πληροφορίες:

ΟΣΕ Πάτρας: 2610 277441

http://www.trainose.gr

 

Με Πλοίο:

Το λιμάνι της Πάτρας συνδέεται με πολλά καθημερινά δρομολόγια με τις εξής πόλεις:

Αγκόνα, Μπάρι, Μπρίντιζι, Τεργέστη, Βενετία, Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη

Περισσότερες πληροφορίες:

Λιμεναρχείο Πάτρας: 2610 341002

http://www.patrasport.gr/

 

Με Αεροπλάνο:

Η Πάτρα συνδέεται αεροπορικά με πτήσεις εξωτερικού μέσω του αεροδρομίου του Αράξου που βρίσκεται σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την Πάτρα. Εκτελούνται πτήσεις τσάρτερ από και προς το εξωτερικό (κυρίως την άνοιξη και τους καλοκαιρινούς μήνες), για Μιλάνο, Πάφο, Μόσχα. Ζυρίχη, Βιέννη, Μόναχο. Ντίσελντορφ, Φραγκφούρτη, Μπρατισλάβα και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. 

Περισσότερες πληροφορίες:

Κρατικός αερολιμένας Αράξου:  2693054000

http://www.hcaa.gr

 

Μετακινήσεις εντός της πόλης

Οι μετακινήσεις μέσα στην πόλη είναι εύκολες, αφού μπορούν να χρησιμοποιούν τις αστικές συγκοινωνίες, καθώς επίσης και τον προαστιακό που συνδέει την Πάτρα με το Ρίο, τις παραλίες και το Πανεπιστήμιο. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση και για οικονομία, μπορούν να εκδώσουν μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών. Για περισσότερες πληροφορίες για τον προαστιακό ΕΔΩ.

Τα αστικά λεωφορεία της Πάτρας διαθέτουν συνολικά 11 γραμμές για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Τα λεωφορεία αυτά εξυπηρετούν καθημερινά πολλούς φοιτητές που πηγαίνουν στο Πανεπιστήμιο ή στο ΤΕΙ. Υπάρχουν δύο ζώνες η Α΄ και η Β΄. Η κάθε ζώνη έχει διαφορετική τιμή εισιτηρίου και διαφορετικό χρώμα. Όπως στον προαστιακό, έτσι και στα λεωφορεία υπάρχουν διαθέσιμες μηνιαίες κάρτες. Εάν ένας επιβάτης δεν έχει εισιτήριο μπορεί να προμηθευτεί από τον οδηγό, αλλά η τιμή του εισιτηρίου ανέρχεται στα 2 ευρώ, ενώ αυτά που αγοράζουν από τα σημεία πώλησης είναι πιο φθηνά. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2610273936 Για περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Τέλος, μπορεί να ενημερωθεί κάποιος αναλυτικά όλες τις γραμμές, τις στάσεις, τα δρομολόγια και τα σημεία έκδοσης εισιτηρίων στους συνδέσμους, ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Η ιστοσελίδα του Δήμου Πάτρας: ΕΔΩ.

 

Χρήσιμα τηλέφωνα

 • Αστυνομικό Τμήμα Πάτρας: 2610695000
 • Δημοτική Αστυνομία Πάτρας: 2610334893
 • Τμήμα Τροχαίας Πάτρας: 2613615434
 • ΚΕΠ Ρίο: 2610526818
 • ΚΕΠ Πάτρας: 2610243400
 • Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας: 2613601000
 • Νοσοκομείο Ρίου: 2613 603000
 • Δημοτικό Ιατρείο Πάτρας: 2610339638
 • ΠΕΔΥ: 2610225281, 2610466229, 2610367218, 2610466583, 2610332426
 • Δήμος Πάτρας: 2613610200
 • ΕΛΤΑ Πάτρας: 2610277050, 2610427202, 2610997192
 • ΕΛΤΑ Ρίου: 2610999765
 • Ραδιοταξί Πάτρας: 2610326000, κιν. 6944758455
 • Ραδιοταξί express Πάτρας: 2610450000, κιν. 6942450000
 • ΔΕΗ Πάτρας: 2610366411-18
 • ΔΕΗ Πάτρας Βλάβες: 2610961090-2
 • ΟΤΕ Πάτρας: 2610311999
 • ΚΤΕΛ Πάτρας: 2610623886
 • Αστική Συγκοινωνία Πάτρας: 2610 273936
 • Σταθμαρχείο Νοσοκομείο Ρίο : 2610 994849 
 • Σταθμαρχείο Γραμμής Νο 2 : 2610 323930 
 • Σταθμαρχείο Γραμμής Νο 3 : 2610 323991 

Σταθμαρχείο Γραμμής Νο 1-5-6-7-8-9 : 2610 453930      

Τέλος,  έχετε τη δυνατότητα να κατεβάσετε τον Τηλεφωνικό Κατάλογο των Υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων.        

 

Photos by Freepik