ΠΕΙΡΑΙΑΣ

 

αθηνα.png

 • Piraeus_1
 • Piraeus_2
 • Piraeus_3
 • Piraeus_4
 • Piraeus_5
 • ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ
 • ΓΕΩΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
 • ΙΣΤΟΡΙΑ
 • ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
 • ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
 • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
 • ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΖΩΗ
 • ΔΙΑΜΟΝΗ
 • ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ
 • ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
 • ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
 • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ
 • ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
 • ΕΠΙΣΗΜΑ LINKS
 • ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Ο Πειραιάς βρίσκεται στην περιφέρεια Αττικής.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς αποτελείται από τον ομώνυμο δήμο και ακόμα τέσσερις δήμους (Δήμος Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Δήμος Κορυδαλλού, Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Δήμος Περάματος), με συνολικό πληθυσμό 448.997 κατοίκους και έκταση 50,4 τ.χμ., και καταλαμβάνει το νοτιοδυτικό τμήμα της περιφέρειας πρωτευούσης και αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Το κέντρο του Πειραιά απέχει περίπου 9 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, της οποίας αποτελεί ιστορικό επίνειο.

Πηγή: http://www.pireasnet.gr/

 

Ο Πειραιάς έχει τα ίδια γεωφυσικά χαρακτηριστικά με την Αθήνα, αφού πρόκειται για το ίδιο πολεοδομικό συγκρότημα.

Πηγή: https://www.britannica.com/place/Athens

 

Ξεφυλλίζοντας μνήμες, μαθαίνουμε πως η ιστορία του Πειραιά χάνεται στα βάθη των αιώνων. Κατά την αρχαιότητα, ο Πειραιάς ήταν μια κωμόπολη και αποτελούσε νησί, όπως δηλώνει και η ονομασία του, η οποία προήλθε από το ρήμα «περαιόω» που σημαίνει «περνώ κάποιον αντίκρυ. Αργότερα, ενώθηκε με την ξηρά από τις προσχώσεις υλικού που κατέβαζαν οι χείμαρροι.  Χάρτης του αρχαίου Πειραιά (κατά Kaupert 1882)

Έτσι, δημιουργήθηκε μια χερσόνησος, η λεγόμενη σήμερα «Πειραϊκή χερσόνησος». Η ζωή εδώ φαίνεται να χτυπά από τους Προϊστορικούς χρόνους. Τα αρχαιότερα λείψανα ανθρώπων ανακαλύφθηκαν στην περιοχή της Καστέλλας, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα ο Ναυτικός Όμιλος.

Από τα νεολιθικά ευρήματα που ήρθαν στο φως εικάζεται πως στην περιοχή αυτή είχε αναπτυχθεί κάποιος οικισμός που επιβίωσε ως την ύστερη γεωμετρική περίοδο. Το 2000 π.Χ. υποστηρίζεται ότι άρχισε να κατοικείται ο Πειραιάς. Υπάρχουν προϊστορικοί οικισμοί στην Παλαιά Κοκκινιά και στο Κερατσίνι (2600 - 2000 π.Χ.). 

Στην αρχαιότητα, στον Πειραιά, λατρευόταν ιδιαίτερα ο ήρωας Ηετίων, από τον οποίο πήρε το όνομά της η Ηετιωνία ακτή (Καστράκι Δραπετσώνας, στη δεξιά άκρη του λιμανιού). Η Πύλη της Ηετιώνειας όπως είναι σήμερα 

 

Οι πρώτοι κάτοικοι του Πειραιά, έφεραν τη λατρεία της θεάς των Θρακών Βενδίοδος (Εκάτης) και της Φεραίας Αρτέμιδος, που λατρευόταν ως «Μουνιχία Αρτεμις» στην περιοχή της Μουνιχίας. Το όνομά της το οφείλει στον ήρωα Μούνιχο, γιο του Παντακλέους ή Πεντευκλέους από το γένος των Μινύων (έναν από τους επιφανέστερους λαούς της εποχής με κέντρο τον Ορχομενό Βοιωτίας που εκπροσωπούσαν τη ναυτική εμπορική δύναμη της προϊστορικής Ελλάδας), που μετοίκισε μαζί με τους ανθρώπους του από τον Ορχομενό στην περιοχή αυτή, η οποία ήταν ακατοίκητη έπειτα από έναν καταστροφικό κατακλυσμό. Ως κατοικία των Μινύων αναφέρεται το Σηράγγειο, η γνωστή «Σπηλιά του Παρασκευά» (με πολλά υπόγεια διαμερίσματα, κατασκευασμένα με τέχνη και γνώση), που πήρε το όνομα αυτό από τον επιχειρηματία Εμμ. Παρακευά, ο οποίος είχε κέντρο διασκέδασης εκεί. 

Η πρώτη περίοδος ακμής της πόλης του Πειραιά αρχίζει από τον 5ο π.Χ. αιώνα, την περίοδο του Θεμιστοκλή, καθώς οι Αθηναίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μεγάλο, φυσικό λιμάνι του Κανθάρου και έστρεψαν την προσοχή τους στη θάλασσα και την ανάπτυξη που μπορούσε να προέλθει από αυτήν. Την εποχή αυτή οχυρώθηκε και συνδέθηκε με την Αθήνα με τα ισχυρά Μακρά Τείχη. Τότε ναυπηγήθηκαν και πολλά πλοία. 

Μεγάλη ήταν η κίνηση του λιμανιού κι ακόμη μεγαλύτερη του λιμένα της Μουνιχίας (μετέπειτα Τουρκολίμανο και σήμερα Μικρολίμανο). Σχέδιο λιμένα της Μουνιχίας Ο Πειραιάς γίνεται το μεγαλύτερο ναυτεμπορικό κέντρο της Μεσογείου, του Ευξείνου Πόντου και όλου του τότε γνωστού κόσμου.

Στα μέσα του 5ου αι. π.Χ. ανοικοδομείται η πόλη του Πειραιά, για λογαριασμό του Περικλή, με σχέδια του φημισμένου στην εποχή του Ιππόδαμου του Μιλήσιου (αρχιτέκτων, πολεοδόμος, φυσικός, μαθηματικός, μετεωρολόγος και φιλόσοφος), που αποκαλείτο ως ο «πατέρας της Πολεοδομίας».

Η πολεοδομική μελέτη του απετέλεσε πρότυπο για όλες τις πόλεις της κλασικής εποχής. Την εποχή του Περικλή ιδρύεται από τον Ιππόδαμο η «Ιπποδάμειος Αγορά» Το Ιπποδάμειο ρυμοτομικό σχέδιο του αρχαίου Πειραιά (κατά τους Hoepfner και Schwandner) και η «Μακρά Στοά», καθώς και άλλων κτιρίων για τις κρατικές υπηρεσίες.

Ο Φίλωνας δημιουργεί τη «Σκευοθήκη», που έμοιαζε με μεγάλο εργοστάσιο κατασκευής ναυτικού εξοπλισμού. Η ποσότητα του εξοπλισμού του έφτανε για 400 και πάνω πλοία. Η ακμή του Πειραιά από τότε άρχισε να ισχυροποιείται (συνεχίστηκε μέχρι το 85 π.Χ., όταν ο Ρωμαίος στρατηγός Σύλλας τον ισοπέδωσε). 

Την εποχή της ακμής του υπήρχαν ακόμη δύο θέατρα, ένα στη Ζέα (που σώζεται και σήμερα, δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο) και ένα στη Μουνιχία που καταστράφηκε, λαμπροί ναοί, όπως του Μειλιχίου Διός, της Αθηνάς, του Σωτήρος Διός, της Αφροδίτης, της Αρτέμιδας στον Προφήτη Ηλία, του Ασκληπιού και άλλων εγχώριων και ξένων θεών, μνημεία ηρώων και εμπορικές στοές. Πολλά αγάλματα κοσμούσαν την πόλη, όπως αυτά που αποκαλύφθηκαν στις 18 Ιουλίου 1959 και φιλοξενούνται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά. 

Ο Κλεισθένης συμπεριέλαβε τον Πειραιά ως δήμο της «Ιπποθοωντίδος Φυλής», πραγματοποιώντας τα σχέδιά του για τη δημοκρατική οργάνωση της Αθήνας. Ωστόσο, την πρώτη συστηματική οχύρωση του Πειραιά υλοποίησε ο Κίμωνας. Στα τείχη που έχτισε (το Βόρειο και το Φαληρικό), ο Περικλής πρόσθεσε κι ένα τρίτο, το Διάμεσο ή Νότιο. Μετά τη νίκη των Σπαρτιατών εναντίον των Αθηναίων, ανάμεσα στους όρους των νικητών ήταν και η κατεδάφιση των «Μακρών Τειχών». Έπειτα από τη νίκη όμως του Κίμωνα εναντίον των Σπαρτιατών στην Κνίδο, οι Αθηναίοι τα ξαναέχτισαν.

Το Μεσαίωνα οι Φράγκοι του έδωσαν την ονομασία «Πόρτο Λεόνε», καθώς στην περίοδο 98 - 165 μ.Χ. ένα μεγάλο μαρμάρινο λιοντάρι Ο Λέων του Πειραιά (αντίγραφο) στην είσοδο του λιμανιού στόλιζε την είσοδο του λιμανιού του, το οποίο προερχόταν από αρχαίο τάφο και έμοιαζε με το λιοντάρι της Χαιρώνειας ή της Αμφίπολης. Το αποκαλούσαν και «Πόρτο Ντράκο», ενώ οι Έλληνες το αποκαλούσαν «Λιμάνι του Δράκου» ή σκέτο Δράκο.

 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι ονόμαζαν τον Πειραιά «Ασλάν Λιμάν», δηλαδή, «Λιμάνι των Λιονταριών». 

Το εντυπωσιακό αυτό λιοντάρι αργότερα το 1687-1688 έγινε λεία αρχαίου έργου, από τον Ενετό ναύαρχο Μοροζίνι, και μεταφέρθηκε στη Βενετία. Ο Λέων του Πειραιά στη Βενετία Κατά τον πρώτο χρόνο της Επανάστασης η παρακμή είναι έντονη, καθώς οι κάτοικοί του είναι ελάχιστοι αλλά και το 1832 δεν υπήρχαν εδώ παρά ελάχιστες καλύβες. Οι μετακινήσεις από την Αθήνα ως το λιμάνι γίνονταν με άλογα για τους ταξιδιώτες και με καμήλες για τις αποσκευές τους. 

 

Με τα χρόνια αλλάζει «πρόσωπο»

Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους και τη μεταφορά της πρωτεύουσας της Ελλάδας από το Ναύπλιο στην Αθήνα, επί βασιλείας Όθωνος, το 1835, αρχίζει η ανάπτυξη του λιμανιού που εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και παίρνει ξανά το αρχαίο του όνομα, εγκαταλείποντας το «Πόρτο Λεόνε». Ο Πειραιάς γίνεται το πρώτο λιμάνι της χώρας, ανοικοδομείται και γίνονται αρκετές εγκαταστάσεις που βοήθησαν τόσο την εμπορική όσο και την πολεμική ναυτιλία.

Στις 15 Φεβρουαρίου του 1854, το λιμάνι αποκλείστηκε από Άγγλους και Γάλλους και ο αποκλεισμός συνοδεύτηκε από την κατοχή της Αθήνας έως τις 20 Φεβρουαρίου 1857, λόγω της επιμονής του βασιλιά Όθωνα να αναλάβει εκστρατεία για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας. Το 1895 οι κάτοικοι του Πειραιά έφθαναν τις 50.000 και το λιμάνι του θεωρείτο το πρώτο λιμάνι της χώρας, που η φήμη του ξεπερνούσε τα σύνορά της. Κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο βομβαρδίστηκε πολλές φορές από τους Γερμανούς αλλά και από τους συμμάχους, τόσο η πόλη όσο και το λιμάνι.

Μετά τον πόλεμο, παρατηρείται μια σταθερή εξέλιξη του Πειραιά. Στις αρχές του 20ού αιώνα το λιμάνι του Πειραιά αναδείχθηκε το πρώτο σε σπουδαιότητα λιμάνι της Ελλάδας και έκτο στη Μεσόγειο. Η πόλη του έγινε η δεύτερη σε πληθυσμό της χώρας. 

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 1922, ο πληθυσμός του Πειραιά αυξάνεται ταχύτητα, καθώς φθάνουν εδώ 100.000 περίπου πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, που εγκαταστάθηκαν στις άλλοτε εξοχικές περιοχές του. 

Στην Κοκκινιά (σημερινή Νίκαια), έγινε ο μεγαλύτερος προσφυγικός συνοικισμός. Ο πληθυσμός της πόλης διπλασιάστηκε μέσα σε λίγα χρόνια και το προσφυγικό στοιχείο με τις ικανότητές του κατάφερε με σκληρή δουλειά και μέσα από δύσκολες συνθήκες στην αρχή να εξελιχθεί σε πηγή προόδου και δύναμης για την οικονομία του Πειραιά. 

Πέρα από αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που ενίσχυσε τις βιομηχανίες του Πειραιά και έστρεψε πολλούς επιχειρηματίες στην ανάπτυξη κι άλλων επενδύσεων, όπως την ταπητουργία. Επίσης, πολλοί Μικρασιάτες που γνώριζαν καλά το εμπόριο, κατάφεραν να δημιουργήσουν επιχειρήσεις και να ενταχθούν στην οικονομική δύναμη του τόπου. 

Παράλληλα, ο Πειραιάς παρουσιάζει ανάπτυξη τόσο ως εμπορικό λιμάνι όσο και ως βιομηχανικό κέντρο. Στις περιοχές γύρω από την οδό Πειραιώς που ξεκινάει από την πλατεία Ομονοίας και καταλήγει στο λιμάνι δημιουργήθηκαν πολλά εργοστάσια καπνών, βυρσοδεψίας, κλωστοϋφαντουργεία, ελαιουργεία και αλευρόμυλοι. Μέχρι σήμερα διακρίνουμε κάποιες καμινάδες που διατηρούνται από εκείνη την περίοδο. Πέρα από όλα αυτά, όμως, εξελίσσεται και σε αξιόλογο πνευματικό κέντρο. 

Πηγή: https://www.britannica.com/place/Piraeus

 

 • Σηράγγιο ή Σηραγγείο ή Σπηλιά του Παρασκευά
 • Σπηλιά της Αρετούσας, στο λόφο της Καστέλλας.
 • Νησίδα Κουμουνδούρου, μεταξύ Μικρολίμανου (πρώην Τουρκολίμανου) και λιμένα Ζέας (πρώην Πασαλιμάνι) της Καστέλλας.

Πηγή:  http://www.pireasnet.gr/

 • Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος
 • Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
 • Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων 
 • Μουσείο Ζωγραφικής και Σκηνογραφίας
 • Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
 • Δημοτικό θέατρο Πειραιά

Πηγή:  http://www.pireasnet.gr/

Στην πόλη του Πειραια πέρα ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις συνδέονται με την θάλασσα, http://www.protothema.gr/greece/article/579630/o-peiraias-giortazei-tis-imeres-thalassas-2016-/

με αφορμή παραδοσιακές και θρησκευτικές  Ελληνικές γιορτές όπως τα Χριστούγεννα , η Πρωτοχρονιά, οι Απόκριες το Πάσχα πραγματοποιούνται στην πόλη της Αθήνας τοπικά πανηγύρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το Μέγαρο Μουσικής , το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο πολυχώρος Τεχνόπολης στο Γκάζι και το βιβλιοπωλείο Ιανός πραγμαποποιούν πολιτιστικές δράσεις όπως συναυλίες , μουσικές βραδιές , εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής , προβολή ταινιών, θεατρικές παραστάσεις , εκθέσεις βιβλίων και διαλέξεις. Ανακοινώνουν στα ΜΜΕ και στο internetπρόγραμμα εκδηλώσεων.

Η οικονομική δραστηριότητα της πόλης του Πειραιά συγκεντρώνεται γύρω από το λιμάνι, που είναι το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα στα Βαλκάνια και αποτελεί αναπτυξιακό μοχλό του διεθνούς εμπορίου και της εθνικής και τοπικής οικονομίας.

Ο Πειραιάς μετατρέπεται σταδιακά σε βιομηχανική πόλη, αναπτύσσοντας παράλληλα εμπορικές και ναυτιλιακές δραστηριότητες. Είναι το μεγαλύτερο εισαγωγικό κέντρο της χώρας και σημαντικότατο ναυτιλιακό κέντρο της ανατολικής Μεσογείου. Από τη δεκαετία του 1960 αρχίζει η διαδικασία αποβιομηχάνισής του και μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των απασχολούμενων στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των απασχολούμενων στον τριτογενή τομέα, ο οποίο ς γίνεται η κυρίαρχη οικονομική δραστηριότητα έως και σήμερα.

Πηγή: http://www.ogeeka-dimitra.org.gr/

http://www.pireasnet.gr/LinkClick.aspx?fileticket=RG5IguM75UY%3D&tabid=1199

Έσοδα του Λιμένος Πειραιά

 • Έσοδα Παραχωρήσεων: 31%
 • Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων: 24%
 • Αυτοκίνητα: 12%
 • Κρουαζιερόπλοια: 14%
 • Επιβατικό Λιμάνι: 9%
 • Λοιποί τομείς: 10%

Στις κεντρικές λεωφόρους, τις Ηρώων Πολυτεχνείου, Βασιλέως Γεωργίου και Γρηγορίου Λαμπράκη θα βρείτε πολλά μαγαζιά με επώνυμες φίρμες αλλά και καταστήματα με καλόγουστα είδη σε πολύ οικονομικές τιμές.

Ο πιο κεντρικός δρόμος είναι η Ηρώων Πολυτεχνείου. Διασχίζει τον Πειραιά και περνάει μπροστά από το εντυπωσιακό Δημοτικό Θέατρο και τελειώνει στην πλατεία Τερψιθέας.

Ωστόσο, ο πιο πολυσύχναστος δρόμος στο κέντρο του Πειραιά, είναι ο πεζόδρομος Σωτήρος Διός, που ξεκινά από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα και φτάνει ως το Πασαλιμάνι.

Λίστα εμπορικών καταστημάτων Πειραιά: http://www.espireas.gr/Portals/0/katalogos/files/eborikos%20low.pdf

http://www.pireasnet.gr

http://www.patt.gov.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=4698&Itemid=288

 

Πανεπιστήμιο Πειραιώς http://www.unipi.gr/unipi/el/

Πληροφορίες παρέχονται στους φοιτητές για τις σπουδές τους από τα ίδια τα sites των πανεπιστημίων τους αλλά και από τον ιστότοπο https://www.eduguide.gr/.

Χρήσιμα tips από τη σκοπιά των φοιτητών: 

 • Τα site των πανεπιστημίων διαθέτουν και forum για ανταλλαγή σημειώσεων των μαθημάτων, θεμάτων και γενικά βοήθειας από φοιτητή σε φοιτητή.
 • Κάνε like, εγγραφή, πάτα save κλπ. σε όλες τις σελίδες που θα σε βοηθήσουν να είσαι μες στα πράγματα.
 • Εκμεταλλεύσου τα πλεονεκτήματα που σου προσφέρει η φοιτητική σου ιδιότητα (μειωμένα εισιτήρια παντού).

Οι φοιτητικές εστίες αποτελούν ακόμα μια λύση διαμονής για πολλούς νέους φοιτητές. Για να διεκδικήσει ένας πρωτοετής φοιτητής ένα δωμάτιο στις εστίες θα πρέπει να υποβάλλει σε ημερομηνία που γνωστοποιείται στον τύπο ηλεκτρονική αίτηση και ακολούθως να καταθέσει μια σειρά δικαιολογητικών στη γραμματεία της σχολής. Κατάλογο με όλες τις φοιτητικές εστίες καθώς και τηλέφωνα επικοινωνίας μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στον δικτυακό τόπο http://www.ein.gr/index.php?rm=2&pm=1

Για την επιλογή των υποψηφίων σημαντικό ρόλο παίζουν κοινωνικά κριτήρια καθώς και το εισόδημα. Παραθέτουμε σχετικό απόσπασμα για τα κριτήρια επιλογής:

 

Α. Κατά προτεραιότητα στεγάζονται στις Φ.Ε-Σ.Ε. οι υποψήφιοι οικότροφοι που εντάσσονται στις

παρακάτω ειδικές κατηγορίες µε σειρά πρότασης ως εξής:

1. Υποψήφιοι που προέρχονται από άπορες οικογένειες µε µηδενικό εισόδηµα.

2. Υποψήφιοι ορφανοί, από τους δύο γονείς.

3. Υποψήφιοι φοιτητές- τριες που οι ίδιοι είναι άτομα µε ειδικές ανάγκες

4. Υποψήφιοι παιδιά µισθωτών – πολύτεκνων οικογενειών, των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδηµα προέρχεται από αγροτικά επαγγέλµατα ή από µισθωτές υπηρεσίες.

Οι υπόλοιπες θέσεις καλύπτονται με βάση το εισόδημα στο οποίο επέρχονται ορισμένες μειώσεις ανάλογα με την περίπτωση του κάθε υποψηφίου. Πιο αναλυτικά:

 

Για την κατάταξη των αιτήσεων στέγασης θα λαμβάνεται υπόψη το κατά κεφαλήν εισόδημα κάθε οικογένειας. Αυτό θα προκύπτει από τη διαίρεση του συνολικού οικογενειακού δηλωθέντος εισοδήματος με τον αριθμό των μελών της οικογένειας.

Όταν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες ή συντάξεις, αυτό θα λαμβάνεται υπόψη μειωμένο κατά 25%.

Όταν στην οικογένεια σπουδάζει ή σπουδάζουν περισσότερα του ενός παιδιού, τότε το εισόδημα θα μειώνεται κατά 10% για κάθε επιπλέον αδελφό φοιτητή.

Όταν στην οικογένεια υπάρχει άτομο με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, τότε το εισόδημα της οικογένειας θα λαμβάνεται υπόψη μειωμένο κατά 30%.

Εάν ο υποψήφιος ανήκει σε περισσότερες από μια κατηγορίες τότε αυτές αθροίζονται. Σε καμία όμως περίπτωση οι μειώσεις δεν πρέπει να ξεπεράσουν το 75% του εισοδήματος.

Στεγαστικό επίδομα 1000 ευρώ

Το στεγαστικό επίδομα των 1000 ευρώ μπορεί επίσης να δώσει μια ανάσα στις οικογένειες και να συμβάλει στη μείωση των δαπανών της στέγασης του κάθε φοιτητή. Δικαιούχος του Φοιτητικού Στεγαστικού Επιδόματος των χιλίων ευρώ (1.000 €) είναι ο προπτυχιακός (και όχι μεταπτυχιακός) φοιτητής, ο οποίος φοιτά για την απόκτηση πρώτου (και όχι δεύτερου) πτυχίου, για τόσα έτη όσα είναι και τα έτη σπουδών του Τμήματός του. Το επίδομα χορηγείται για όλους τους προπτυχιακούς φοιτητές της οικογένειας, εφόσον διαμένουν σε πόλη άλλη από αυτή της κύριας κατοικίας τους, ανεξάρτητα αν φοιτούν στην ίδια Σχολή και πόλη ή σε διαφορετικές Σχολές και πόλεις και εφόσον πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις

http://www.del.auth.gr/index.php/el/anakoinoseis-grammateias/1124-2013-03-04-11-03-54

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα στο ειδικό άρθρο του news.gr.

Αν ενδιαφέρεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική όντας φοιτητής μπορείς να επιλέξεις να ενταχθείς σε κάποια φοιτητική παράταξη. Αναλυτικές πληροφορίες ΕΔΩ.

Εκτός από τις γνωστές σε όλους φοιτητικές παρατάξεις μπορεί κανείς να επιλέξει να ασχοληθεί και με φοιτητικές οργανώσεις όπως η AEGEE, η AIESEC και η EESTEC, οι οποίες αποτελούν φοιτητικές οργανώσεις μη κυβερνητικές και ανεξάρτητες. Περισσότερες πληροφορίες κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμό:

https://frapress.gr/2016/03/organosis-pou-stelechononte-apo-fitites/

 

Υπάρχουν πολλές επιλογές για το πού να μείνετε κατά τις πρώτες μέρες στον Πειραιά, πριν βρείτε μια πιο μόνιμη κατοικία. Η διαμονή στο κέντρο της πόλης είναι μια καλή επιλογή, επειδή μπορείτε εύκολα να έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που χρειάζεστε για πανεπιστήμια κ.λπ. και μπορείτε να απολαύσετε αξιοθέατα.

Μπορείτε να βρείτε ξενώνες και ξενοδοχεία χαμηλής τιμής και να κάνετε κράτηση δωματίων στις ακόλουθες ιστοσελίδες:

Http://www.hostelworld.com/

Http://www.hostels.com/greece

Http://www.hostels.com/athens/greece

Ενδεικτικές τιμές Ξενοδοχείων στον Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή

 

Ξενοδοχείο Χαμηλότερη Τιμή Αξίας      Μέση Τιμή

 

 *              20,62                   € 27,28          € 33,22 €

 

**           20.55 €                 32.09 €                41.22 €

 

***          27.62 €                41.30 €                53.91 €

 

****        41.29 €                 66.19 €               82.74 €

 

*****      74,44 €              110,68 €              139,29 €

 

Ως δημοφιλής τουριστικός και μη προορισμός, ο Πειραιάς έχει πολυάριθμα ξενοδοχεία για κάθε βαλάντιο και γούστο. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο websiteτου tripadvisor.

Ενδεικτικά δημοφιλή ξενοδοχεία είναι το PiraeusPortHotel, στις ίδιες περίπου τιμές ακολουθεί το PiraeusDreamHotel. Οικονομικότερα είναι τα AnitaHotel, EvaHotel, Γλάρος κ.ά.

Ενδεικτικό κόστος ζωής ενός φοιτητή στην πόλη

•             Κόστος ενοικίου φοιτητικής στέγης: 270-320 ευρώ

•             Εισιτήριο αστικών συγκοινωνιών: 0.60 ευρώ

•             Ενδεικτικά καταναλωτικά αγαθά (γεύμα σε εστιατόριο, ποτά, σνακ, αναψυκτικά, κλπ): 6-10 ευρώ

•             Εισιτήρια κινηματογράφου: 7 - 8 ευρώ και 3.5-4 ευρώ με τις ισχύουσες φοιτητικές προσφορές ανά κινηματογράφο 

Αναλυτικότερες τιμές βάση του επίσημου website του υπουργείου παιδείας http://www.studyingreece.edu.gr

 

Κέντρα νυχτερινής διασκέδασης: καφετέριες , clubμε δυνατή μουσική,barrestaurant,μπυραρίες, μπουζούκια, κινηματογράφοι, θέατρα, μουσικές σκηνές LiveEscapeRoomhttp://escaped.gr/, εστιατόρια με γρήγορο φαγητό όπως  burgerclubsandwichκαι κρέπες 

Μικρολίμανο, Πασαλιμάνι, Καστέλλα, Τρούμπα

Πληροφορίες για εστιατόρια-barsγια την περιοχή του  Πειραιά  θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.exodos24.com/

Κάθε φοιτητής μπορεί να συμβουλευτεί τον ιστότοπο του AthensDayandNightώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του φαγητού. Για να επισκεφτείς τον ιστότοπο πίεσε το πλήκτρο CTRLκαι κάνε κλικ ΕΔΩ

Από τις χαλαρές βόλτες που προτιμούν οι Πειραιώτες δίπλα στη θάλασσα στη Ζέα και το Πασαλιμάνι, τα ταβερνάκια για ψάρι και τα θαλασσινά με φόντο τον Αργοσαρωνικό στην Ακτή Θεμιστοκλέους ( Πειραϊκή ), τα μοντέρνα μπαρ και καφέ στο γραφικό λόφο της Καστέλλας μέχρι τους κοσμοπολίτικους περιπάτους και την έντονη νυχτερινή ζωή πλάι στα σκάφη αναψυχής στο Μικρολίμανο, ο Πειραιάς είναι και για τους Αθηναίους κλασικό spot για έξοδο ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Εκτός από το ζωντανό εμπορικό κέντρο του, με τις κλασικές φίρμες αλλά και τα μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και μπαχαρικά, σημειώστε και το μεγάλο παζάρι κάθε Κυριακή από τις 6 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι στις οδούς Αλιπέδου και Σκυλίτση, πλάι στις γραμμές του τρένου.

Αναλυτικό διαδραστικό χάρτη με τα φοιτητικά στέκια της Αττικής μας δίνει το :Athens-dayandnight.gr    και το αθηνόρμα: 

http://www.athinorama.gr

Φωτογραφία, κινηματογράφος, θέατρο, χορός, άθληση αλλά και σεμινάρια ρητορικής και debate είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες στις οποίες οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν –δωρεάν– κατά τη διάρκεια της φοιτητικής τους ζωής. Γιατί Πανεπιστήμιο δεν σημαίνει μόνο μαθήματα, διάβασμα και εξετάσεις.

Αναλυτική λίστα με τις δωρεάν δραστηριότητες για τους φοιτητές ανά εκπαιδευτικό ίδρυμα στο άρθρο του madata.gr

 

Χαρακτηριστικά αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτεί κανείς στον Πειραιά είναι:

 • Το Βεάκειο Θερινό Δημοτικό Θέατρο που βρίσκεται στο λόφο της Καστέλας στον Προφήτη Ηλία και λειτουργεί από το 1969.
 •  
 • Το μουσείο «Γεώργιος Αβέρωφ» που βρίσκεται στη Μαρίνα Φλοίσβου στο τροκαντερό.
 •  
 • Το μουσείο σκηνογραφίας Π. Αραβαντινού. Περιλαμβάνει περίπου 600 εκθέματα, μακέτες και τρισδιάστατες σκηνές, σχέδια κοστουμιών που φιλοτέχνησε ο ίδιος ο Αραβαντινός και απλώνονται σε τρεις συνολικά αίθουσες.
 •  

Λεπτομερής οδηγός για τις συγκοινωνίες μάς δίνονται στο websiteAthensTransport.

Εντός της πόλης του Πειραιά μπορεί να μετακινηθεί κάποιος με Τραμ, Προαστιακό, Ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, αστικά λεωφορεία και τρόλεϊ. Πληροφορίες για δρομολόγια δίνονται στα παρακάτω sites:

Έως το τέλος του 2018, με καθυστέρηση 5 ετών, αναμένεται να παραδοθεί στο επιβατικό κοινό η επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό ως το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με 6 ενδιάμεσους σταθμούς

 • http://www.pireasnet.gr
 • http://www.espireas.gr
 • Υγεία 166
 • Ασφάλεια 100
 • Πυροσβεστική 199
 • Συγκοινωνίες 18180
 • Ταξί 2103722001

 

 

Για οτιδήποτε άλλο χρειαστεί κανείς στην Πόλη του Πειραιά αρκεί ένα απλό κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο.

http://www.in.gr/more/useful/emergencyphones-Athens/general/

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ Newsletter

Εγγράψου για να μαθαίνεις πρώτος, τα τελευταία νέα για τις σπουδές σου!

Photos by Freepik

Photos by Freepic