ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ

 

 

 • Pirgos-1
 • pirgos-2
 • pirgos-3
 • ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ
 • ΓΕΩΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
 • ΙΣΤΟΡΙΑ
 • ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
 • ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
 • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ / ΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
 • ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΖΩΗ
 • ΔΙΑΜΟΝΗ
 • ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ
 • ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
 • ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
 • ΕΠΙΣΗΜΑ LINKS
 • ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Ο Πύργος, είναι πόλη της περιφέρειαςς Δυτικής Ελλάδας. Είναι πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας και η έδρα Δήμου Πύργου. Κατά την απογραφή του 2011 είχε 24.359 κατοίκους. Η πόλη του Πύργου απέχει 315 χλμ. από την Αθήνα, 19 χλμ. από την Αρχαία Ολυμπία και 5 χλμ. από τη θάλασσα. Το επινειό του είναι το Κατάκολο. Η πόλη είναι χτισμένη πάνω σε επτά λοφίσκους στο νοτιοδυτικό τμήμα του Νομού Ηλείας σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων από τη θάλασσα και σε υψόμετρο δεκατριών μέτρων.

Ο Νομός Ηλείας, ιδιαίτερα προικισμένος από τη φύση, καταλαμβάνει το ΒΔ τμήμα της Πελοποννήσου και βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος γεγονός που του δίνει κλίμα με πολλές βροχοπτώσεις, οι οποίες αποδίδουν πλούσια βλάστηση. Συνορεύει με τους Νομούς Αχαΐας στα Βόρεια, Μεσσηνίας στα Νότια και Αρκαδίας στα Ανατολικά. http://5dim-pyrgou.ilei.sch.gr

Το έδαφος της Ηλείας είναι βασικά πεδινό. Από τα 2.681 τ. χλμ., ορεινά είναι τα 609, και αυτά στο βορειοανατολικό τμήμα (σύνορα με την Αχαΐα), στο ανατολικό (σύνορα με την Αρκαδία) και στο νότιο (σύνορα με τη Μεσσηνία). Στο βορειοανατολικό τμήμα υψώνεται, με νοτιοδυτική κατεύθυνση, ο Ερύμανθος (κορυφή Ωλονός, 2.129 μ.) – που ανήκει εξίσου και στην Αχαΐα – και παράλληλα προς αυτόν η Λάμπεια (1.797 μ.). Νοτιότερα, βορειανατολικά της αρχαίας Ολυμπίας, εκτείνεται η Φολόη (780 μ.) που έχει περισσότερο μορφή οροπεδίου. Στο νότιο τμήμα του νομού υψώνεται, με κατεύθυνση ανατολικά προς δυτικά, η Μίνθη (1.345 μ.) και παράλληλα προς αυτή, βορειότερα, o Λαπίθας (773 μ.). Στο υπόλοιπο τμήμα του νομού, δυτικά και βόρεια των ορεινών αυτών τμημάτων, απλώνεται η πεδιάδα της Ηλείας, η μεγαλύτερη της Πελοποννήσου. Οι ακτές της Ηλείας είναι χαμηλές και αλίμενες, με μεγάλες αμμουδιές και πολλές λιμνοθάλασσες. Στο νότιο τμήμα, στον κόλπο της Κυπαρισσίας, από τις ύλες που μεταφέρει κυρίως ο Αλφειός αλλά και λόγω των θαλασσίων ρευμάτων, έχουν σχηματιστεί οι εσωτερικές λιμνοθάλασσες Καϊάφα (κοντά στη Ζαχάρω), Αγουλινίτσας (νότια του Πύργου) και Μουριάς (δυτικά του Πύργου). Μετά το Κατάκολο σχηματίζεται μια ελαφριά κόλπωση μέχρι το ακρωτήριο Τρυπητή και από εκεί συνεχίζεται επίσης χαμηλή και αλίμενη μέχρι τον Άραξο (Αχαΐα). Στο μέσο περίπου της τελευταίας κόλπωσης έχει σχηματιστεί η γνωστή λιμνοθάλασσα Κοτύχι. Το υδρογραφικό δίκτυο της Ηλείας είναι πλούσιο, με βασικούς ποταμούς τον Αλφειό και τον Πηνειό. Ο πρώτος, που είναι και ο μεγαλύτερος της Πελοποννήσου (110 χλμ.), καθορίζει για ένα διάστημα τα σύνορα Ηλείας­Αρκαδίας, μπαίνει στο ηλειακό έδαφος στο σημείο της συμβολής του με τον Λάδωνα, ρέει με κατεύθυνση προς δύση, δέχεται τα νερά διαφόρων παραποτάμων και εκβάλλει στον κόλπο της Κυπαρισσίας. Ο Πηνειός, που ρέει ολοκληρωτικά στο έδαφος της Hλείας, σχηματίζεται μεταξύ Ερύμανθου και Λάμπειας, ρέει αρχικά με νότια και ύστερα με δυτική κατεύθυνση, δέχεται τα νερά διαφόρων παραποτάμων και εκβάλλει νότια της Γαστούνης. http://diocles.civil.duth.gr

Στον ίδιο χώρο που βρίσκεται ο Πύργος σήμερα, τοποθετείται η αρχαία πόλη Δυσπόντιοι. Στα περίχωρα του Πύργου ήταν η αρχαία πόλη Λέτρινοι από όπου είχε πάρει και την ονομασία του σαν Δήμος Λετρίνων μέχρι τη δεκαετία του 1980. Η ονομασία της πόλης προέρχεται από τον πύργο που είχε κατασκευάσει, το 1512, στη θέση του Επαρχείου ο Μπέης της ευρύτερης περιοχής Γεώργιος Τσερνωτάς.

Κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας ο Πύργος ήταν ενδιάμεσος σταθμός των διερχόμενων εμπόρων που κατευθύνονταν προς την Ζάκυνθο. Διάφορες πηγές κάνουν λόγο για πόλη 5.000 κατοίκων. Με την κάθοδο των Λαλαίων επικράτησε οριστικά το τοπωνύμιο «Πύργος», το οποίο αναφέρεται κατά τον Τάκη Δόξα για πρώτη φορά σε έγγραφα το 1687.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ο Πύργος είχε ειδική μεταχείριση λόγω των φορολογικών προνομίων των οποίων είχε καταφέρει να κερδίσει ο προεστός Γεώργιος Αυγερινός. Η πόλη του Πύργου είχε εξαιρετική σημασία για τους Τούρκους γιατί χρησιμοποιούσαν διάφορους Έλληνες διερμηνείς για να αναπτύξουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες. Στον Πύργο δεν κατοικούσαν Τούρκοι εκτός από τον Ζαπίτη και μερικές τούρκικες οικογένειες που τον πλαισίωναν. Κατα τη διάρκεια των Ορλοφικών υπήρξαν μεμονωμένες εξεγέρσεις με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να αρχίσουν να εμπιστεύονται ακόμα περισσότερο τους προεστούς. Την παραμονή όμως της Επανάστασης του 1821 ήταν φανερό ότι υπήρχε ανησυχία μεταξύ των Ελλήνων. Παρόλα αυτά το πλαίσιο εμπιστοσύνης το οποίο είχαν δημιουργήσει οι Έλληνες προεστοί με τους Αγάδες δεν επέτρεψε στους Τούρκους να πληροφορηθούν σχετικά με τις προθέσεις των Ελλήνων.

Οι κάτοικοι του Πύργου ήταν από τους πρώτους που κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον των Τούρκων. Στις 29 Μαρτίου ο οπλαρχηγός του Πύργου, Χαράλαμπος Βιλαέτης, ύψωσε την Ελληνική σημαία και ξεσήκωσε τους κατοίκους σε εξέγερση κατά των Τούρκων.

Ο Πύργος την κρίσιμη στιγμή δε βρέθηκε απροετοίμαστος αφού πολλοί γόνοι σπουδαίων οικογενειών του Πύργου είχαν μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία, με σκοπό την προετοιμασία της Επανάστασης. Η πόλη γνώρισε μια μεγάλη καταστροφή το Νοέμβριο του 1825, όταν ο Ιμπραήμ με το στρατό του βάδισε εναντίον του ανοχύρωτου Πύργου. Ο στρατηγός Κολιόπουλος, ο οποίος είχε επιφορτιστεί για την προστασία της Πόλης δεν κατάφερε να φτάσει εγκαίρως με το στρατό του, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του Πύργου. Στις 11 Φεβρουαρίου του 1826 οι εχθροί με αρχηγό τον Ντελή Αχμέτ εισέβαλαν στον Πύργο και κατάσχεσαν όλα τα εφόδια και τα ζώα που βρήκαν.

Σπουδαίες μορφές του Πύργου είχαν αναλάβει την εκπροσώπησή του στις Εθνοσυνελεύσεις όπως οι: Παναγιώτης Άχολος, Αγαμέμνων Αυγερινός, Νικόλαος Βιλαέτης και Λυκούργος Κρεστενίτης. Επίσης, η περιοχή του Πύργου είχε αναδείξει ηγετικές μορφές της Επανάστασης όπως: τον Πέτρο και Γεώργιο Μήτζου, τον Χαράλαμπο Βιλαέτη και τον Διονύσιο Διάκο. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και για τον Μητροπολίτη Ώλενας Φιλάρετο, ο οποίος στις παραμονές της Επαναστάσεως συνελήφθη απο τους Τούρκους και οδηγήθηκε στην Τρίπολη όπου και πέθανε με μαρτυρικό θάνατο.

Ο Πύργος αποτελεί το σημαντικότερο εμπορικό και οικονομικό κέντρο του νομού Ηλείας καθώς, εκτός των άλλων, σε αυτόν συγκεντρώνονται οι οικονομικοί (Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών κ.ά.) και διοικητικοί θεσμοί της περιοχής. Η παραγωγή της σταφίδας, που κατά το παρελθόν αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της περιοχής, αγγίζει κάθε χρόνο τους δύο χιλιάδες τόνους, από τους οποίους το 95% εξάγεται προς το εξωτερικό. Έχει αξιόλογη βιομηχανία επεξεργασία αγροτικών προϊόντων και βιοτεχνία. Η περιοχή είναι εύφορη και παράγει λαχανικά, κηπευτικά, κυρίως ντομάτες και πατάτες, ελιές, εσπεριδοειδή και κτηνοτροφές.

Η γειτνίαση με την Αρχαία Ολυμπία καθώς και η δυνατότητα ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων στο επίνειο του Πύργου, το Κατάκολο, συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τουρισμού.Υπολογίζεται ότι τετρακόσια τριάντα μεγάλα και μικρά πλοία ελλιμενίζονται σε ετήσια βάση στο Κατάκολο.

https://el.wikipedia.org

Στο κέντρο του Πύργου Ηλείας, δηλαδή στην κετρική πλατεία, υπαρχούν πολλών ειδών καταστήματα και μαγαζία από ιδιώτες, ακόμα και από επώνυμες αλυσίδες ένδυσης, υπόδησης κ.ά.

Στον Πύργο Ηλείας λειτουργεί τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Πρόκειται για το τμήμα Μουσειολογίας.

Από το ΤΕΙ παρέχεται στους δικαιούμενους σπουδαστές δωρεάν στέγαση (ή επίδομα στέγασης λόγω μη ύπαρξης Φοιτητικής Εστίας) με τις προϋποθέσεις που θέτει η σχετική νομοθεσία και το ΤΕΙ.

Χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα σπουδαστών ύψους 1.000 ευρώ, με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος 3220/2004 όπως ισχύει. http://doeptm-teiwest.gr

Το Γραφείο Σίτισης και Στέγασης χορηγεί στους σπουδαστές τις κάρτες σίτισης. Δικαίωμα για δωρεάν σίτιση έχουν οι σπουδαστές που πληρούν τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας. http://doeptm-teiwest.gr

Ενοίκιο 200-350 ευρώ,περαιτέρω έξοδα σε λογικές τιμές. www.ktelileias.gr

Λογικές-χαμηλές τιμές στα αγαθά και καταναλωτικά προιόντα όπως τα τρόφιμα.

Λογικές επίσης τιμές σε εισιτήρια για διασκέδαση όπως κινηματογράφος.

Υπάρχει αρκετά ικανοποιητική γκάμα νυχτερινών μαγαζιών για φοιτητές, τα οποία καλύπτουν τα περισσότερα είδη μουσικής.

Τα περισσότερα εστιατόρια και μπαρ βρίσκονται στο κέντρο του Πύργου και κάποια άλλα στην περιοχή του Κατακόλου.

Η κουζίνα της πόλης είναι η κλασσική ελληνική παραδοσιακή κυρίως κουζίνα.

Τα φοιτητικά στέκια είναι πολλά, ανάλογα με τις προτιμήσεις του κάθε φοιτητή όπου τα περισσότερα βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.

Διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνονται κατά τη διάρκεια του έτους κυρίως στο κέντρο της περιοχής ή σε γνωστές αυλές μοναστηρίων, ακόμα και σε πλατείες τοπικών χωριών (π.χ. παραστάσεις παραδοσιακών και σύγχρονων χωρών, πανηγύρια για γνωστές θρησκευτικές γιορτές με μουσική, φαγητό και ποτό κ.ά.)

Η κύρια οδική αρτηρία που συνδέει την Πάτρα με τον Πύργο είναι ο Αυτοκινητόδρομος 9. Η πόλη του Πύργου συνδέεται με τα υπόλοιπα αστικά κέντρα με λεωφορεία ΚΤΕΛ. Η κατασκευή του σταθμού λεωφορείων ολοκληρώθηκε το 2004, ο δε στόλος της εταιρείας αποτελείται από ογδόντα επτά λεωφορεία. Αν και ο Πύργος διαθέτει σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την πόλη του Πύργου με την Πάτρα και την Καλαμάτα δεν εκτελούνται δρομολόγια λόγω κατάργησης των συγκεκριμένων δρομολογίων είτε για οικονομικούς είτε για τεχνικούς λόγους. Σήμερα λειτουργεί μόνο η γραμμή Κατάκολο - Ολυμπία, η οποία πραγματοποιεί στάση στο σιδηροδρομικό σταθμό Πύργου. Στην περιοχή υπάρχει το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ανδραβίδας, το οποίο γίνονται προσπάθειες να μετατραπεί σε πολιτικό. https://el.wikipedia.org

Υπάρχει τοπική συγκοινωνία για το κέντρο του Πύργου, το Κατάκολο και τα διάφορα χωριά. Δεν υπάρχει προσβάσιμο αεροδρόμιο στην περιόχη, υπάρχει όμως το λιμάνι του Κατακόλου το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως από τουριστικά κρουαζιερόπλοια, τα οποία έρχονται από όλο τον κόσμο, συμπεραλβανομένων του λιμανιού του Πειραιά και πολλών άλλων ελληνικών λιμανιών, εξαρτάται απο το τουριστικό ταξίδι του καθενός. Τέλος, υπάρχουν τοπικά ταξί, τα οποία είναι άνα πάσα στιγμή στη διάθεση του πελάτη.

http://www.vrisko.gr

 • Νοσοκομείο Πύργου: 2621361300
 • Αστυνομική διεύθυνση Ηλείας- Γραφείο Ασφάλειας: 2621081745
 • ΚΤΕΛ Νομού Ηλείας: 26210 20600-1, 26210 33567
 • Ράδιο-Ταξί: 2621025000
 • Δήμος - Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο: 2621362427
 • Κτίριο Υπηρεσών Δήμου Πύργου: 2621362671

 

 

Photos by Freepik