ΤΡΙΠΟΛΗ

 

 

τριπολη.png

 • τριπολη_1
 • τριπολη_2
 • τριπολη_3
 • ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ
 • ΓΕΩΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
 • ΙΣΤΟΡΙΑ
 • ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
 • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ / ΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
 • ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΖΩΗ
 • ΔΙΑΜΟΝΗ
 • ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ
 • ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
 • ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
 • ΕΠΙΣΗΜΑ LINKS
 • ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Η Τρίπολη ανήκει διοικητικά στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική ηπειρωτική Ελλάδα, στο κέντρο της Πελοποννήσου και αποτελεί πρωτεύουσα του Νομού Αρκαδίας και διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας. Εκτείνεται κάτω από το όρος Μαίναλον και αποτελεί σταυροδρόμι των σημαντικών οδικών αξόνων της Πελοποννήσου. Η σημερινή μορφή του δήμου προέκυψε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης, από τη συνένωση του αρχικού δήμου Τρίπολης με τους πρώην δήμους Βαλτετσίου, Μαντινείας, Τεγέας, Φαλάνθου, Λεβιδίου, Κορυθίου και Σκιρίτιδας. Ο Δήμος Τρίπολης σήμερα καταλαμβάνει έκταση 1.475.805 τ. χλμ, ενώ ο πληθυσμός ανέρχεται σε 48.730 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. (http://www.tripolis.gr)

Χλωρίδα - Πανίδα

Φυσική Γεωγραφία της Αρκαδίας

Αρκαδικό Τοπίο

Στο κέντρο της Πελοποννήσου βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους και πιο ορεινούς νομούς της χώρας, που λόγω της πλούσιας ιστορίας του (ιστορικά μνημεία, ύπαρξη παραδοσιακών χωριών), του φυσικού κάλλους που ευνοεί την ανάπτυξη συμβατικών και ήπιων μορφών τουρισμού, της καλής προσβασιμότητας και της ιδιάζουσας παράδοσής του συναρπάζει τους ταξιδιώτες. Καταλαμβάνει έκταση 4.419 τ.χλ και ο πληθυσμός του είναι 102.035 κάτοικοι. Η σημερινή Αρκαδία ιδρύθηκε με το Διάταγμα του 1833 με το οποίο χαράσσονται και τα όρια της.

Πρωτεύουσα του Νομού Αρκαδίας είναι η Τρίπολη (25.570 κάτοικοι περίπου). Η αρκαδική γη οριοθετείται από τις οροσειρές του Πάρνωνα και του Ταυγέτου από τις οποίες η πρώτη ξεκινά από τον Ισθμό της Κορίνθου και καταλήγει στη χερσόνησο του Μαλέα και η άλλη αρχίζει από το Ρίο και καταλήγει στο Ταίναρο. Συνορεύει στα βόρεια με το Νομό Αχαΐας, στα βορειοανατολικά με το νομό Κορινθίας, στα ανατολικά με το νομό Αργολίδας, στα νότια με το νομό Λακωνίας, στα νοτιοδυτικά με το νομό Μεσσηνίας και στα δυτικά με το νομό Ηλείας. Ανατολικά βρέχεται από το Μυρτώο Πέλαγος, ενώ διασχίζεται από πολλά ποτάμια που τρέφουν τη γη και ποτίζουν τον περιορισμένο κάμπο. (http://cultureportal.uop.gr)

Δέντρα & Φυτά: Φυλλοβόλα Δρυς: αρκετά δάση από φυλλοβόλα δέντρα υπάρχουν στην Αρκαδία. Δάση οξιάς, με διάσπαρτα έλατα, κρύβονται στις σκιερές και υγρές πλευρές των χαραδρών του Πάρνωνα. Στο χωριό Πλάτανο, κοντά στην Παναγία Σελά, υπάρχει μια συστάδα πλατύφυλλης δρυός που καταλαμβάνει έκταση 55 στρεμμάτων, για την οποία έχει γίνει πρόταση να ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης. Χαλέπιος και Μαύρη Πεύκη: Η χαλέπιος είναι από τα πιο διαδεδομένα είδη πεύκου στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε ημιορεινές περιοχές και εντάσσεται στην οικογένεια Pinaceae. Η Μαύρη είναι δέντρο αειθαλές, ευρύτερα γνωστό με το κοινό όνομα αγριόπευκο, ενώ κυριαρχεί στο βόρειο τμήμα του Πάρνωνα, στις πιο θερμές και ηλιόλουστες περιοχές. Καστανιά και Ασημοιτιά: Την Καστανιά τη συναντάμε σε υψόμετρο 700 – 1700 μέτρα στις πλαγιές του Πάρνωνα, κοντά στα χωριά Καστάνιτσα, Άγιο Πέτρο και Καστρί. Πολλοί υποστηρίζουν ότι έχει φυτευτεί στη περιοχή από τα αρχαία χρόνια. Η Ασημοϊτιά ανήκει στην οικογένεια Σαλικίδες και περιλαμβάνει 330 περίπου είδη δέντρων και θάμνων των εύκρατων κυρίως αλλά και ψυχρών περιοχών της γης. Το δέντρο αυτό κυριαρχεί στην κοιλάδα και τις εκβολές του Αλφειού. Πλατάνια και Σλκήθρο: Το μεγαλύτερο παραποτάμιο δάσος με Πλατάνια βρίσκεται στη συμβολή του Αλφειού με το Λάδωνα. Στο κυρίως ποτάμι είναι μικρότερα, καθώς οι πλημμύρες του ποταμού ισοπεδώνουν τα μεγάλα και βαριά δέντρα.

Το ωραιότερο τμήμα βρίσκεται κοντά στο φράγμα του Λάδωνα. Εκεί ο ταξιδιώτης συναντά μια ωραία και γεμάτη βλάστηση λίμνη, πλούσια σε πουλιά, ψάρια και αμφίβια. Από τα πιο σημαντικά διατηρητέα μνημεία της φύσης στο νομό Αρκαδίας, είναι ο Πλάτανος της Δημητσάνας, στο ομώνυμο χωριό. Το ξύλο του Σκλήθρου χρησιμοποιείται στη κατασκευή βαρελιών. Τα βρίσκουμε σε περιορισμένη έκταση στο φράγμα του Αλφειού. Δεδρόκεδρο: Σε απόκρημνο βράχο πέντε χιλιόμετρα έξω από το γραφικό χωριό Άγιος Πέτρος, θα συναντήσουμε ένα δάσος από δενδρόκεδρο που θεωρείται μοναδικό στην Ευρώπη και έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο οικολογικό μνημείο από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natoura 2000. Ο δεδρόκερδος είναι άρκευθος φουντωτός κέδρος με πυκνό φύλλωμα, μεγάλος σε ύψος και απαντάται μόνο στη ζώνη ορεινών κωνοφόρων του Πάρνωνα. Στα νότια της Μονής Μαλεβής συναντώνται πυκνές εκτάσεις που αγγίζουν τα 740 στρέμματα, μία έκταση η οποία έχει ανακηρυχθεί ήδη από το 1980 «Διατηρητέο μνημείο της φύσης». Στον Πάρνωνα απαντάται κυρίως κοντά στον Άγιο Βασίλειο, στο Παλαιοχώρι, στο Πλατανάκι στον Πραστό και στον Κοσμά. Αγριολούλουδα, Αρμυρήθρες, Ορχιδέες και Τσάι Μαλεβού: Τα αγριολούλουδα πρόκειται για τοπικά ενδημικά μικρά αγριολούλουδα με ζωηρά χρώματα, οι λεγόμενες ασπέρουλες της Ελώνης και του Μαλεβού, που διαφέρουν πολύ από ποικιλία σε ποικιλία. Ο στάχυς ο χρυσανθής, η βιόλα του Πάρνωνα, ο αστράγαλος του Αγρανιώτη και το κυκλάμηνο το ζωηρόχρωμο αποτελούν τα ενδημικά εκείνα που θα εντυπωσιάσουν τον επισκέπτη. Τις Αρμυρήθρες τις απαντάμε στους υγρότοπους του Πάρνωνα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δώσουν γεύση στις σαλάτες. Οι ορχιδέες είναι πολυετή ποώδη φυτά και χαρακτηρίζονται από την ιδιάζουσα δομή του άνθους τους κάτι που διαπιστώνει κανείς παρατηρώντας τις προσεκτικά ανάμεσα στις πέτρες που μπορεί να φυτρώσουν. Οι άγριες ορχιδέες, έχουν την κοινή ονομασία «σαλέπια» ή «σερνικοβότανα» και από τους βολβούς της παίρνουμε το σαλέπι, πασίγνωστο για τις πολύτιμες χωνευτικές του ιδιότητες.

Στον Πάρνωνα έχουν παρατηρηθεί μέχρι τώρα 12 σπάνια είδη, τα οποία προστατεύονται με ειδική κοινοτική νομοθεσία. Το τσάι Μαλεβού Το συναντάμε στον Πάρνωνα και στο Μαίναλο. Οι κάτοικοι το συλλέγουν για το δυνατό άρωμα και την υπέροχη γεύση του και το απολαμβάνουν ως αφέψημα στα κρύα του χειμώνα. Ζώα Θηλαστικά: Στην Αρκαδία σήμερα απαντάμε 12 περίπου είδη θηλαστικών. Μικρά ή μεσαία σε μέγεθος, κυρίως νυκτόβια με πιο σημαντικά από αυτά το κουνάβι, ο ασβός με τις υπέροχες φωλιές, η νυφίτσα, το αγριογούρουνο, ο λαγός, η αλεπού, οι νυχτερίδες, καθώς και το απειλούμενο τσακάλι. Πτηνά: Εντυπωσιακή ποικιλία ορνιθοπανίδας μπορεί κάποιος να συναντήσει στον Πάρνωνα. Εκεί έχουν εντοπιστεί 217 διαφορετικά είδη πουλιών από τα οποία 53 είδη θεωρούνται απειλούμενα ή προστατευόμενα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα μόνιμα είδη ορνιθοπανίδας στην περιοχή, ενώ ανάλογα με την εποχή, αποδημητικά είδη περνούν και ξεκουράζονται από το δύσκολο ταξίδι τους. Η ύπαρξη αρκετών χωριών σε μεγάλο υψόμετρο, τα τρεχούμενα νερά, οι αγροί με κηπευτικά και το καλό κλίμα ευνοούν τη διαβίωση πολλών ειδών. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν για τους μελετητές τα 110 είδη πτηνών που καταγράφονται στο βουνό του Μαινάλου, μεταξύ των οποίων είναι το βραχοκιρκίνεζο, ο βραχοτσοπανάκος, το πετροχελίδονο, οι κάργιες και τα αγριοπερίστερα. Στο Μαίναλο υπάρχει ειδική μέριμνα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας αλλά και της οικολογικής ισορροπίας λόγω της σπανιότητας ορισμένων ειδών. Εκεί απαντάμε Αρπαχτικά πουλιά όπως τον Σφηκιάρη, την Αετογερακίνα, Κιρκινέζι, τον Πετρίτης και μη στρουθιόμορφα όπως τον Λευκονώτη, τη Μεσοτσικλιτάρα και το Γιδοβύζι. Υδρόβια και Παρυδάτια Πτηνά: Στον υγρότοπο του Μουστού και τους γύρω μικρότερους υγρότοπους, τα υδρόβια και παρυδάτια πτηνά ξαποσταίνουν βρίσκοντας τροφή και κατάλληλο κλίμα.

Πέρα από τους μόνιμους κατοίκους της λίμνης, κάθε χρόνο ξεχειμωνιάζουν πλήθος υδρόβιων πουλιών (κύκνοι, ερωδιοί, αγριόπαπιες) απολαμβάνοντας τις άριστες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Στους υγρότοπους του Πάρνωνα τα υδρόβια και παράκτια πτηνά βρίσκουν μεγάλη ποικιλία βιότοπων όπως οι παράκτιες λίμνες, οι αλμυρόβαλτοι, τα κανάλια και οι καλαμιώνες. Ερπετά και Αμφίβια: Στην περιοχή του Πάρνωνα ο ταξιδιώτης συναντά πάνω από 26 είδη αμφιβίων και ερπετών. Συγκεκριμένα, εδώ ζουν δυο από τα τρία είδη χερσαίας χελώνας που είναι ενδημικά της χώρας μας, φίδια όπως δενδρογαλιές, σπιτόφιδα, οχιές, λιμνόφιδα, λαφιάτες, ασινόφιδα και οι σαπίτες καθώς και ένας μεγάλος αριθμός από σαύρες. Το φαράγγι του Λούσιου και συγκεκριμένα δυτικά των στενών της Καρκαλούς, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τη μεγάλη ποικιλία πουλιών που κατοικεί εκεί, πουλιά όπως ο πετροκότσυφας, ο γαλαζοκότσυφας και ο θαμνοψάλτης, καθώς και πολλών ερπετών όπως σαύρες και σπιτόφιδα. Στις ομαλότερες περιοχές συχνάζουν κουνάβια, σαϊτες, δεντρογαλιές, ξεφτέρια, νυφίτσες, κοράκια, οχιές, βλαχοκιρκινέζια και κάργιες. Στο ποτάμι ζουν βίδρες, σπάνια θηλαστικά που απαντώνται μόνο σε κατακάθαρα ποταμίσια νερά, τα οποία τρέφονται με καβούρια, όπως και νερόφιδα που κυνηγούν γυρίνους. Στη λεγόμενη άγρια ζώνη οι συνθήκες του φαραγγιού ευνοούν τις νυχτερίδες που βρίσκουν καταφύγιο στις σπηλιές και στα ερειπωμένα χτίσματα που υπάρχουν άφθονα κατά μήκος του ποταμού. Απ’ τα αμφίβια αυτά που συναντάμε στη περιοχή της Αρκαδίας είναι η Μπράσκα, (Bufo bufo) ο Φρύνος (Bufo viridis), ο Μπακακάς (Rana ridibunda) και σε μικρότερους πληθυσμούς ο Δενδροβάτραχος (Hyla arborea). Πιο συχνά απαντάμε τη μπράσκα που είναι ο μεγαλύτερος φρύνος της Ελλάδας, τον Ελληνικό καφέ βάτραχο στους ορεινούς χείμαρρους και τον καφέ πηδοβάτραχο που εντυπωσιάζει με το μεγάλο άλμα του. http://arkadika.blogspot.gr

Βουνά

 • Μαίναλο
 • Αρκαδικά Βουνά
 • Πάρνωνας
 • Ταΰγετος
 • Ολίγυρτος
 • Κτενιάς

http://cultureportal.uop.gr

Σπήλαια

 • Σπήλαιο Κάψια
 • Η Σπηλιά των Ερωτευμένων
 • Το Σπήλαιο του «Διονύσου» (Σίντζας)

http://cultureportal.uop.gr

Φαράγγια

 • Φαράγγια Πάρνωνα
 • Φαράγγι του Βρασιάτη (Ζαρμπάνιτσας)
 • Φαράγγι Λούλουγκα
 • Φαράγγι Μαζιάς
 • Το φαράγγι της Λεπίδας
 • Φαράγγι Γκούρας

http://cultureportal.uop.gr

Λιμνες

Ο υδροβιότοπος του Μουστού, η λίμνη της Τάκας και η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα, που δημιουργήθηκε με την κατασκευή των υδροηλεκτρικών έργων, είναι από τα πιο συναρπαστικά αξιοθέατα του νομού και αποτελούν πρόκληση για τον επισκέπτη. Επίσης, κοντά στον κόλπο του Φωκιανού συναντάμε έναν μικρό υγρότοπο, που σχηματίζεται από τις εκβολές του χειμάρρου Βρασιάτη. Ο περιηγητής μπορεί να ανακαλύψει απόκρημνες ακτές ακολουθώντας τη μικρή κοιλάδα. Εκτός των ποταμών υπάρχουν και αρκετοί χείμαρροι, όπως ο Σύθος, ο Δερβένιος, ο Κρειός, ο Βουραϊκός, ο Ασωπός, ο Σελινούντιος, ο Φοίνικας.

http://cultureportal.uop.gr

Ποτάμια

Παρακολουθώντας την ανθρώπινη τελείωση να περνά μέσα από τις ατραπούς μίας λιτής και ισορροπημένης ζωής, ο ταξιδιώτης χάνεται στις δαντελωτές όχθες των ποταμών Λάδωνα, Αλφειού, Ερύμανθου και Λούσιου ανακαλύπτοντας μαγευτικά τοπία, έντονη βλάστηση, εικόνες που μένουν στο μυαλό του σαν από παραμύθι. Ο σεβασμός για την Αρκαδική Φύση φανερώνεται από τα επιβλητικά γεφύρια που ομορφαίνουν το τοπίο και παράλληλα μαρτυρούν την πολυμηχανία των Αρκάδων οι οποίοι πάντα έβρισκαν τον τρόπο να ζουν αρμονικά μαζί της. Τα μυθικά ποτάμια προσφέρουν μία ποικιλία από αξιοθέατα και γοητεύουν προσφέροντας μια αμόλυντη και απαράμιλλη ομορφιά.

http://cultureportal.uop.gr

Η Τρίπολη είναι μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες πόλεις της Πελοποννήσου. Είναι πρωτεύουσα του Ν. Αρκαδίας και της Επαρχίας Μαντινείας. Κατοικήθηκε για πρώτη φορά μετά την κατάληψη του Μοριά από τους Τούρκους (1460) από καταδιωγμένους κατοίκους της Αρκαδίας και κυρίως από ανθρώπους των χωριών Δαβιάς, Μοχλίου και Βελιγοστής. Γι’ αυτό και μετεπαναστατικά ονομάστηκε Τρίπολις.

Στα περισσότερα έγγραφα του απελευθερωτικού αγώνα αναφέρεται ως Τριπολιτσά ή Τριπολιτζά και σε παλιότερες γραπτές πηγές, ως Ντρομπολιτζά. Με το τελευταίο όνομα μνημονεύεται και κάποιο τουρκικό κάστρο από το 1467 και μετά. Η Τριπολιτσά μέχρι και τις αρχές του 18ου αι. ήταν ένα χωριό, το οποίο στη συνέχεια αναπτύχθηκε και έγινε μετά τα Ορλωφικά διοικητικό κέντρο της Πελοποννήσου και έδρα του Μόρα Βαλεσή, δηλαδή του Τούρκου διοικητή της Πελοποννήσου, με πρώτο τον Αχμέτ πασά Σαλάμπαση (1770-1787). Η Τρίπολη, δέχτηκε την οργή των Τούρκων κατά τα Ορλωφικά και στη συνέχεια επί εννέα χρόνια τις λεηλασίες των Αλβανών, μέχρι που τα σουλτανικά στρατεύματα σε συνεργασία με τους χριστιανούς κλέφτες κατόρθωσαν να τους εξοντώσουν. Εκεί διακρίθηκε ο πατέρας του Θ. Κολοκοτρώνη, Κωνσταντής. Από τους 12.000 Αρβανίτες μόνο 700 γλίτωσαν και διέφυγαν στη Ρούμελη. Μέχρι το 1808 υπήρχε στην άκρη της πόλης, κατά την πύλη τ’ Αναπλιού, πυραμίδα από χιλιάδες ασβεστωμένα κεφάλια Αλβανών.

Ο Αχμέτ πασάς, ο πρώτος Μόρα Βαλεσής, έκανε την Τριπολιτσά πρωτεύουσα του Μοριά με σουλτανικό φιρμάνι και εγκαταστάθηκε εκεί μόνιμα το 1786, όταν ολοκληρώθηκε το τείχος της πόλης, που κτίστηκε με αγγαρείες των χριστιανών. Το τείχος είχε 5,5 μ. ύψος, 3,5 χλμ. μήκος και πάνω από δύο μέτρα πάχος στη βάση.

Στη συνέχεια, η Τρίπολη έγινε πολυάνθρωπη με πολλούς Τούρκους και αξιόλογο στράτευμα. Ιδιαίτερα αναπτύχθηκε, όταν Μόρα Βαλεσής έγινε ο γιος του Αλή πασά των Ιωαννίνων Βελής (1807-1820), γιατί τον ακολούθησαν πολλοί βιοτέχνες και τεχνίτες Γιαννιώτες, οι οποίοι συνετέλεσαν στην οικονομική της ανάπτυξη.

Η Τρίπολη στην επανασταση: Το 1821 η Τρίπολη είχε 35.000 κατοίκους, Τούρκους, Έλληνες και λίγους Εβραίους. Με το ξέσπασμα της επανάστασης ο πληθυσμός της αυξήθηκε σημαντικά, γιατί πολλοί Τούρκοι κατέφευγαν εκεί για ασφάλεια. Όταν άρχισε η πολιορκία, υπήρχαν μέσα 15.000 αρματωμένοι Τούρκοι και Αλβανοί. Ο Θ.Κολοκοτρώνης πίστευε πως έπρεπε να καταληφθεί η Τρίπολη, για να στεριώσει η επανάσταση, και είχε απόλυτο δίκιο, γιατί ήταν διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο του Μοριά, ικανό λόγω της γεωγραφικής του θέσης και της δύναμής του να αντιμετωπίζει με επιτυχία τους επαναστατημένους Ρωμιούς σε όλο το Μοριά. Με δυσκολία κατόρθωσε να μαζέψει λίγο στρατό στην αρχή, γιατί πολλοί καπεταναίοι και πρόκριτοι δε συμφωνούσαν μαζί του. Στη συνέχεια όμως κατάλαβαν πως είχε δίκιο. Έτσι, τον Ιούνιο τα ελληνικά στρατεύματα, που συμμετείχαν στην πολιορκία, ήταν πάνω από 7.000. Όσο περνούσαν οι μέρες και η θέση των πολιορκουμένων χειροτέρευε, τόσο πλήθαιναν και οι πολιορκητές που συνέρρεαν με κάθε πολεμικό μέσο.

Εκείνες τις μέρες η αλληλεγγύη και η διάθεση συνεισφοράς στον αγώνα ήταν ιδιαίτερα αναπτυγμένες ανάμεσα στους αγωνιστές. Εκείνο που προείχε και φλόγιζε τις καρδιές τους ήταν η επιτυχία του σχεδίου του Κολοκοτρώνη.

Στην Τρίπολη, λοιπόν, πολέμησαν στο πλευρό του Γέρου του Μωριά και του Νικηταρά και αρκετοί μαχητές από την Επαρχία Άργους, με επικεφαλής τον Γιαννάκι Δαγρέ, τον αδελφό του Θανάση, τον Θεόδωρο Τριγγούνη, τον Ηλία Θεοδωρόπουλο και τον Γεώργιο Φράγκο, ο οποίος και έπεσε κατά την πολιορκία. Η Τρίπολη έπεσε στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, ημέρα Παρασκευή, από ένα τυχαίο και αναπάντεχο περιστατικό· ο Τσακωνίτης αγωνιστής, ο Μανώλης Δούνιας, έδινε στους Τούρκους ψωμί και σύκα και είχε πιάσει φιλίες μαζί τους. Εκείνοι τον δέχονταν στο πυροβολείο τους – τάπια – που ήταν κοντά στην πύλη τ’ Αναπλίου και κάνανε συντροφιά. Ο Δούνιας έπαιρνε και κάποιους φίλους μαζί του. Την ημέρα εκείνη παρατήρησαν ότι οι υπερασπιστές στις επάλξεις ήταν ελάχιστοι, γιατί οι Τούρκοι είχαν μεγάλη σύναξη, για να δουν τι θα κάμουν, και η φρούρηση είχε χαλαρώσει.

Εκμεταλλεύτηκαν, λοιπόν, την ευκαιρία και άνοιξαν την πύλη τ’ Αναπλιού. Όρμησαν τότε κι άλλοι μέσα, ανοίχτηκαν κι άλλες πύλες και σε λίγο οι πολιορκητές έμπαιναν από παντού. Ο πρώτος καπετάνιος που πάτησε την πόλη ήταν ο Παναγιώτης Κεφάλας, ο οποίος μπήκε από την πύλη του Μυστρά. Οι Τούρκοι αιφνιδιάστηκαν κι έτρεξαν να σώσουν τις οικογένειές τους. Αμέσως άρχισε άγρια σφαγή. Οι Έλληνες δεν ήταν δυνατό να πειθαρχήσουν στους αρχηγούς τους, αφού μάλιστα η πόλη δεν είχε καταληφθεί με έφοδο αλλά από τυχαίο περιστατικό.

Ο Καπετάνιος Γιαννάκος Δαγρές από την Καρυά, συνέλαβε τον κοτζάμπαση Σωτηράκη Κουγιά, ο οποίος ήταν προδότης και είχε αποκαλύψει στους πασάδες της Τρίπολης το μυστικό της Φιλικής Εταιρείας και αφού του έκοψε τ᾽ αυτιά, τον σκότωσε.

Η σφαγή κράτησε τρεις μέρες, μέχρι την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, και τελείωσε μόνο όταν έσβησε κάθε αντίσταση των Τούρκων. Οι Έλληνες εκδικήθηκαν τους Τούρκους για όσα τους είχαν κάνει τόσους αιώνες και φάνηκε ότι η συμβίωσή τους πια δεν ήταν δυνατή. Υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν 10.000 Τούρκοι και ότι 8.000 αιχμαλωτίστηκαν. Έλληνες σκοτώθηκαν περίπου 300. Τόσα ήταν τα πτώματα στους δρόμους, που το άλογο του Κολοκοτρώνη προχωρούσε, χωρίς να ακούγονται τα πέταλά του. Στη συνέχεια ο Δ.Υψηλάντης φρόντισε να καθαριστεί η πόλη. Εντούτοις, έπεσε τύφος και οι άνθρωποι πέθαιναν, μέχρι που έπιασαν τα δυνατά κρύα του χειμώνα και υποχώρησε η ασθένεια. Η Τριπολιτσά έγινε έδρα της Πελοποννησιακής Γερουσίας (1822) και κατόπιν του Εκτελεστικού και Βουλευτικού Σώματος (1823). Αργότερα ο Ιμπραήμ κατέλαβε την πόλη (10 Ιουνίου 1825) και την έκανε ορμητήριό του μέχρι το Φεβρουάριο 1828, όταν ο Αιγύπτιος στρατηλάτης αναγκάστηκε να εγκαταλείψει οριστικά την Πελοπόννησο. Φρόντισε μάλιστα να κατεδαφίσει το τείχος και να κάψει την πόλη λίγο πριν από την αναχώρησή του. Μετά την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους η Τριπολιτσά ξανακτίστηκε και μετονομάστηκε σε Τρίπολη. (https://argolikivivliothiki.gr)

Για επιπλέον πληροφορίες και λεπτομέρειες

Αρχαιολογικοι χώροι

 • Λύκαιον όρος
 • Αρχαία Ασέα
 • Έπαυλη Ηρώδη Αττικού
 • Αρχαία Γόρτυνα
 • Ναός Αρτέμιδος Κνακεάτιδος
 • 5η Μυκηναϊκή οδός ή 84η Ρωμαϊκή οδός
 • Αρχαία Θέλπουσα
 • Αρχαίο Μεθύδριο
 • Αρχαία Τεύθις
 • Ναός Αθηνάς Αλέας
 • Αρχαία Βρένθη
 • Αρχαίος Ορχομενός
 • Αρχαία Μεγαλόπολη
 • Αγιωργίτικα
 • Αρχαία Γλυππία
 • Ιερό του Απόλλωνα Τυρίτα
 • Αρχαίες Πρασιές
 • Αρχαία Πολίχνη
 • Αρχαία Μελαγγεία
 • Αρχαία Μαντίνεια
 • Ιερό Ιππίου Ποσειδώνα
 • Αρχαία Τραπεζούντα

(http://cultureportal.uop.gr)

Μουσεία

 • Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας
 • Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγαλόπολης
 • Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης
 • Αρχαιολογικό Μουσείο Λυκόσουρας
 • Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης
 • Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους
 • Μουσείο Αλεξάνδρου Παπαναστασίου
 • Το Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας
 • Εκκλησιαστικό Μουσείο Δημητσάνας
 • Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας
 • Μουσείο Χαλκού
 • Δρυάδες - Αρκαδικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας

(http://cultureportal.uop.gr)

Οχυρώσεις

 • Κάστρο της Ωριάς
 • Μεσαιωνική Ταβία
 • Η Βαρονία και το κάστρο της Άκοβας
 • Κάστρο Καρύταινας
 • Κάστρο Μουχλί
 • Γκορτσούλι

(http://cultureportal.uop.gr)

Εκκλησίες

 • Άγιος Αθανάσιος
 • Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Χαράλαμπους
 • Ιερός Ναός «Παναγίας των ξένων»

Μοναστήρια

 • Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου
 • Ιερά Μονή Αγίας Πελαγίας

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις (5)

Πανηγύρια, εκδηλώσεις και τοπικές γιορτές που γίνονται καθολη τη διάρκεια του χρόνου στο νομό.

(http://arcadia.ceid.upatras.gr)

Πολιτιστικοί Σύλλογοι

 • Η Χορωδία Ορφέα Τρίπολης
 • Θεατρική Ομάδα Τρίπολης
 • Χορευτικός Όμιλος Τρίπολης

(http://cultureportal.uop.gr)

Η γεωργία, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός αποτελούν τις οικονομικές πηγές του νομού Αρκαδίας. Πολλοί Αρκάδες εργάζονται στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του Λάδωνα και το θερμοηλεκτρικό της Μεγαλόπολης. Το υπέδαφος του νομού είναι γνωστό για τα πλούσια κοιτάσματα μαρμάρων (Βυτίνα, Κάψια, Πάρνωνας) και λιγνίτη (λεκάνη Μεγαλόπολης). Πολύ καλής ποιότητας ξυλεία προσφέρει το ελατόδασος του Μαινάλου. Η βιομηχανία είναι αρκετά αναπτυγμένη και στηρίζεται στην επεξεργασία προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής. Ένα μέρος της οικονομίας στηρίζεται στις οικογενειακές επιχειρήσεις όπως είναι τα βιολογικά (κρασί-λάδι) και παραδοσιακά (χυλοπίτες - τραχανάς) προϊόντα.

(http://cultureportal.uop.gr)

Πρωτογενής Τομέας

Σημαντικό ρόλο για την οικονομική και την κοινωνική ανάπτυξη του νομού Αρκαδίας έχει ο αγροτικός τομέας λόγω του ότι απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού του νομού και αξιοποιεί κατά κύριο λόγο τους φυσικούς πόρους του. Η ανάπτυξη της γεωργικής βιομηχανίας οφείλεται στην αποτελεσματική προμήθεια πρώτων υλών που προέρχονται από τον αγροτικό τομέα. Καλλιεργούνται δημητριακά, όσπρια, κυρίως κουκιά, πατάτες, αμπέλια οπωροφόρα (κερασιές, αμυγδαλιές, καστανιές). Σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξή του Νομού, έχει και η κτηνοτροφία. Τα δάση καταλαμβάνουν το 25% της επιφάνειας του νομού (έλατα, δρυς) προσφέροντας μεγάλο όγκο πρώτης ύλης στις βιομηχανίες ξύλου. Αντίθετα η αλιεία παίζει μικρό, αλλά όχι αμελητέο, ρόλο στον πρωτογενή τομέα του νομού.

(http://cultureportal.uop.gr)

Δευτερογενής Tομέας

Η Αρκαδία εμφανίζεται να έχει πλούσια δραστηριότητα στο δευτερογενή τομέα που περιλαμβάνει βιοτεχνίες και εργοστάσια. Από το συγκεκριμένο τομέα προκύπτει και το 30% του εισοδήματος των κατοίκων. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του δευτερογενή τομέα παίζει η αξιοποίηση τοπικών τοπικών πρώτων ύλών (αγροτικά προϊόντα). Η προσέλκυση και η εγκατάσταση βιομηχανικών επενδύσεων μεσαίου μεγέθους στην Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) της Τρίπολης και η αξιοποίηση των έργων οδικής σύνδεσης με την Αθήνα οδήγησαν στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξη της ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης. Επίσης, η ενίσχυση των βιοτεχνικών υποδομών στη Μεγαλόπολη και στο Λεωνίδιο είχαν ως αποτέλεσμα την προσέλκυση επενδύσεων και τη συγκέντρωση τοπικών επιχειρήσεων, αναπτύσσοντας την παραγωγική δομή του νομού. Η ορθολογική διαχείρισή του τουρισμού και η άσκηση δραστηριοτήτων σχετικών με τις νέες μορφές του, χαρακτηρίζονται απαραίτητα στοιχεία για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη του νομού.

(http://cultureportal.uop.gr)

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ιδρύθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 13/2000. Έχει ως έδρα του την Τρίπολη και αναπτύσσεται σε επίπεδο ολοκληρωμένων Σχολών στις πέντε πρωτεύουσες των Νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

Σχολή Οικονομίας Διοίκησης και Πληροφορικής με έδρα την Τρίπολη

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

Θέση Σέχι Πρώην τέταρτο πεδίο βολής
Τρίπολη 22100
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:  econ@uop.gr
Τηλέφωνο: 2710 230128 , 2710 230173
Φαξ: 2710 230139
http://es.uop.gr 
Googlemap

 

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών αποτελεί το πρώτο τμήμα της Σχολής Οικονομίας Διοίκησης και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η οποία εδρεύει στη πρωτεύουσα του νομού Αρκαδίας, Τρίπολη. Η Σχολή ιδρύθηκε το 2003 και αναμένεται να φιλοξενήσει μελλοντικά και το Τμήμα Χρηματοοικονομικής, Λογιστικής και Ποσοτικής Ανάλυσης, όπως επίσης και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Οδηγός και Πρόγραμμα Σπουδών

 

Οι φοιτητές/τριες του Τμήματος έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από μια ευρεία ποικιλία μαθημάτων, τα οποία καλύπτουν τους κλάδους της οικονομικής και χρηματοοικονομικής επιστήμης, καθώς και άλλα παρεμφερή γνωστικά πεδία όπως η αγροτική οικονομική, η οικονομική γεωγραφία και η περιφερειακή ανάπτυξη, η οικονομική των μεταφορών, ή η οικονομική του περιβάλλοντος. Παράλληλα, οι φοιτητές/τριες έχουν πρόσβαση σε όλα τα σύγχρονα μέσα εκπαίδευσης (εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, δικτυακές συνδέσεις, πρόσβαση σε βάσεις οικονομικών δεδομένων, εξειδικευμένη οικονομική βιβλιοθήκη κ.ά.) με σκοπό την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση και εφαρμογή των επιστημονικών τους γνώσεων.

 

Μεταπτυχιακές σπουδές

 

Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Τέρμα Καραϊσκάκη
22100 ΤΡΙΠΟΛΗ
E-mail: dit-secr@uop.gr
Τηλ: 2710 372167
Fax: 2710 372160
http://dit.uop.gr
Googlemap

 

Το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Σχολής Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ιδρύθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα υπ' αριθμ. 70 της 28ης Μαΐου 2013, και προήλθε από τη συγχώνευση των Τμημάτων Επιστήμης & Τεχνολογίας Υπολογιστών και Επιστήμης & Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών. Το Τμήμα προσφέρει ένα σύγχρονο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών, που καλύπτει θέματα αιχμής στην πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες, έχοντας ως βασικό στόχο οι απόφοιτοι του Τμήματος να διαθέτουν αναλυτικό και συγκροτημένο τρόπο σκέψης και να συνδυάζουν τη θεωρία με την πράξη.

Οι προπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών διαρκούν τέσσερα έτη - ισοδύναμα οκτώ εξάμηνα. Τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών διακρίνονται σε

 

Πλήρες κείμενο του οδηγού σπουδών.

Τα μαθήματα κορμού είναι τα θεμελιώδη μαθήματα που θεωρούνται απαραίτητα για να μπορέσει να αποκτήσει ο φοιτητής το αναγκαίο γνωστικό υπόβαθρο στις επιστήμες της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών και να προετοιμαστεί κατάλληλα για τα εξειδικευμένα μαθήματα που προσφέρονται στον οδηγό σπουδών. Στα μαθήματα κορμού ανήκει και η πτυχιακή εργασία, η οποία είναι υποχρεωτική και εκπονείται στο 7ο και 8ο εξάμηνο.

 

Μεταπτυχιακές  Σπουδές

Τμήμα Νοσηλευτικής

 

Η Σχολή Επιστημών Υγείας  είναι εγκατεστημένη στην πόλη της Τρίπολης . Εποπτεύει και συντονίζει τη λειτουργία των Τμημάτων, Λογοθεραπείας με έδρα την Καλαμάτα, Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας με έδρα την Καλαμάτα, Φυσικοθεραπείας με έδρα την Σπάρτη,  και Νοσηλευτικής με έδρα την Τρίπολη.

 

Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας 

 

Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, προσφέρει ένα σύγχρονο προπτυχιακό πρόγραμμα διάρκειας 4 ετών, το οποίο συνδυάζει την επιστημονική γνώση της Διοικητικής Επιστήμης, της Οικονομικής Επιστήμης και της Τεχνολογίας με σκοπό να παρέχει στους αποφοίτους του ολοκληρωμένη εκπαίδευση για τη σύγχρονη αγορά εργασίας. Το Τμήμα ΔΕΤ προετοιμάζει εξειδικευμένα στελέχη, ικανά να λαμβάνουν αποτελεσματικές αποφάσεις, προς όφελος της επιχείρησης και της οικονομίας, χρησιμοποιώντας το σύγχρονο περιβάλλον μεθόδων λήψης αποφάσεων, τεχνολογίας και εφαρμογών. Στελέχη τα οποία θα μπορούν να λειτουργούν στο υπό διαμόρφωση περιβάλλον του ηλεκτρονικού επιχειρείν. Με τον τρόπο αυτό συμβάλει στον οργανωτικό και διοικητικό εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και οργανισμών της, που θα τους επιτρέψει να βελτιώσουν τον δείκτη ανταγωνιστικότητας τους στη σύγχρονη διεθνοποιημένη πραγματικότητα.

 

 

Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου δεν υπάρχουν τέτοιες υποδομές ώστε να μπορούν να στεγαστούν οι φοιτητές.

Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου λειτουργεί Τμήμα Φοιτητικών θεμάτων με στόχο την ενημέρωση των φοιτητών για τα εκπαιδευτικά θέματα, καθώς και για εκείνα που άπτονται της φοιτητικής ζωής (στέγαση, περίθαλψη, υποτροφίες κ.λπ.).

ΣΙΤΙΣΗ Για την κατηγορία φοιτητών που δικαιούνται δωρεάν σίτιση παρέχεται ένα δωρεάν γεύμα ημερησίως σε επιλεγμένα εστιατόρια της Τρίπολης. Οι υπόλοιποι φοιτητές δικαιούνται το ίδιο γεύμα έναντι 3 ευρώ.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ Το δίκτυο δεδομένων παρέχει στους φοιτητές πρόσβαση σε νέες υπηρεσίες τηλεματικής. Πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε φοιτητής κατά την εγγραφή του στο Ίδρυμα λαμβάνει λογαριασμό (login και password) πρόσβασης στις υπηρεσίες τηλεματικής και Διαδικτύου του Ιδρύματος.

Πληροφορίες δίνονται στο τηλ. 2710-230.000

Φοιτητικοί σύλλογοι υπάρχουν και στα δύο τμήματα που εδρεύουν στην Τρίπολη, οι οποίοι είναι πολύ δραστήριοι και αγωνίζονται να βρουν λύσεις στα προβλήματα των φοιτητών με κυρίαρχο αυτό της στέγασης.

 

Ξενοδοχεία: Ασφαλώς όσον αφορά τη διαμονή ενός φοιτητή σε μια οποιαδήποτε πόλη, ένα ξενοδοχείο δεν αποτελεί την πιο ρεαλιστική επιλογή, λόγω του αυξημένου κόστους για εκτεταμένη διαμονή. Παρόλα αυτά παραμένει μια επιλογή την οποία κάποιος μπορεί να εξετάσει. Γενικά, το κριτήριο επιλογής θα πρέπει να είναι μια μειωμένη τιμή για ένα αξιοπρεπές κατάλυμα που πληροί τα βασικά. Όσον αφορά, λοιπόν, στην Τρίπολη προτείνονται:

 • Palatino Rooms & Apartments
 • Ξενοδοχείο Αρκαδία
 • Ceragio Hotel & Apartments

Περισσότερες Πληροφορίες: https://www.booking.com

 

Διαμερίσματα: Ένα διαμέρισμα αποτελεί σίγουρα μια πιο ρεαλιστική επιλογή όσον αφορά στην εκτεταμένη διαμονή σε οποιαδήποτε πόλη. Μερικές συμβουλές:

 • Εύρεση κατοικίας κοντά στο κέντρο, για καλύτερη προσβασιμότητα
 • Εύρεση κατοικίας κοντά στη σχολή του φοιτητή
 • Εύρεση συγκατοίκου ώστε να ελαχιστοποιούνται - να επιμερίζονται τα κόστη

Εφόσον τα διαθέσιμα διαμερίσματα μεταβάλλονται διαρκώς, δε θα είχε νόημα να προταθούν συγκεκριμένα. Συνεπώς προτείνονται 2 καλές ιστοσελίδες για εύρεση διαμερισμάτων:

Τα ενοίκια για διαμερίσματα από 30-45 τ.μ. κυμαίνονται από 200-250 ευρώ.  Περισσότερες πληροφορίες στις ακόλουθες ιστοσελίδες.

 

Όλα τα δρομολόγια καλύπτονται από το ΚΤΕΛ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Τα δρομολόγια για το Πανεπιστήμιο ακολουθούν την εξής διαδρομή:

Πλ. Κολοκοτρώνη – Λέσχη Αξιωματικών – Καλαβρύτων – Επαμεινώνδα – Αγ. Βαρβάρα – Πανεπιστήμιο

 

Ενδεικτικά δρομολόγια

08:30  /  09:30  /   10:30  /  11:30  /  12:30  /  13:30
Συνοικισμός – ΚΤΕΛ – Πλ. Κολοκοτρώνη – Πανεπιστήμιο

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά:

Εκδοτήρια: 2710 222 560

Από σταθερό Αρκαδίας: 11 550

 

Κόστος φοιτητικού εισιτηρίου: 0,80 ευρώ

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα

www.e-food.gr

και στην παρακάτω ιστοσελίδα που αναφέρει τα καλύτερα εστιατόρια της Τρίπολης

www.tripadvisor.com.gr

 

Υπάρχει μόνο ένας κινηματογράφος στην Τριπολη το CINE VILLE

 

Τιμές Εισιτηρίων Σεζόν 2016 – 2017

 

Για ταινίες 2D

7  ευρώ κανονικό

5  ευρώ μειωμένο *

 

Για ταινίες 3D

8 ευρώ κανονικό

7 ευρώ μειωμένο *

6 ευρώ παιδικό για παιδικές ταινίες

 

Όταν πέφτει ο ήλιος, η Τρίπολη γίνεται μια πλανεύτρα. Στα κουτούκια και στα μπαρ, στις πλατείες και τα ουζερί, η Τρίπολη αρνείται να πάει για ύπνο. Θέλει να χαρεί και να ζήσει κάθε στιγμή. Όποια ώρα και να θελήσει κάποιος να πιεί ένα ποτό θα βρει ολάνοιχτα μπαρ και στέκια.

Εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες υπάρχουν πολλά στο κέντρο της πόλης αλλά και στις περιοχές λίγο έξω από το κέντρο.Εστιατόρια με τοπική κουζίνα:

 

Τα φοιτητικά στέκια βρίσκονται στο κέντρο της πόλης κυρίως κοντά στην πλατεία Πετρινού και στην πλατεία Άρεως. Οι καφετέριες που συχνάζουν οι φοιτητές είναι το Prego, το Τουριστικό, η Μέντα και το Vivo. Το βράδυ έχουν την τιμητική τους τα club Ρολόι, Mansion, Oggi, Negro, Olive Green και η Φωλιά του κούκου για όποιον αγαπά την ελληνική μουσική.

 

Φεστιβάλ Τρίπολης

Κάθε καλοκαίρι το Φεστιβάλ της Τρίπολης είναι γεγονός. Το κοινό  έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μουσικές και θεατρικές παραστάσεις για μεγάλους και παιδιά στο θέατρο άλσους Αγίου Γεωργίου, να «μιλήσει» με το φεγγάρι στο Αρχαίο Θέατρο Μαντινείας, να ζήσει τη μαγευτική εμπειρία του Αρχαίου Θεάτρου Ορχομενού και να συναντηθεί για πρώτη φορά στο διεθνώς πλέον αναγνωρισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, μέσα από μουσικές βραδιές που διοργανώνονται από το Δήμο.

 

Εκδηλώσεις στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο

Το Θέατρο βρίσκεται στην πλατεία Πετρνιού είναι ένα πανέμορφο διατηρητέο κτίριο που ανακαινίστηκε πρόσφατα. Διοργανώνονται θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.facebook.com

 

Πάσχα στην Τρίπολη

Το Πάσχα στην Τρίπολη είναι πραγματικά μια απέραντη γιορτή. Όλη η μεγάλη Εβδομάδα περνάει κατανυκτικά, με την ευλαβή νηστεία και τις λειτουργίες στους ναούς που συνταράσσουν τις καρδιές. Τη Μεγάλη Παρασκευή όλοι οι επιτάφιοι ενώνονται σε ένα ποτάμι πίστης μπροστά από τον επιβλητικό Μητροπολιτικό Ναό του Μεγάλου Βασιλείου. Εκτός από τις καθιερωμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις των Παθών του Κυρίου, τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάστασή Του, οι γραφικές ψησταριές με τα πλούσια φαγητά που απλώνονται από την κεντρική πλατεία του Αγίου Βασιλείου μέχρι την πλατεία του Άρεως, δίνουν μια ξεχωριστή εικόνα στο Τριπολιτσιώτικο Πάσχα

 

Πανηγύρια

Όλο το καλοκαίρι διοργανώνονται πανηγύρια με παραδοσιακή μουσική και μπόλικο φαγητό και ποτό σε όλα τα χωριά που βρίσκονται κοντά στην Τρίπολη. Γνωστά είναι τα πανηγύρια της Νεστάνης, του Λεβιδίου αλλά το πιο ονομαστό είναι το πανηγύρι της Τεγέας. Η εμποροπανήγυρη της Τεγέας κουβαλά μια μακραίωνη ιστορία, που χάνεται στο βάθος των αιώνων. Κατά τα γραπτά, εμπορική πανήγυρη κάποιας μορφής διοργανωνόταν στην ευρύτερη περιοχή της Τεγέας ήδη από την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Με τη σημερινή του μορφή  το πανηγύρι της Τεγέας διοργανώνεται από τον Τεγεατικό Σύνδεσμο εδώ και 130 χρόνια στους ιδιόκτητους χώρους του, που ξεπερνούν τα 125 στρέμματα, στο μοναδικής ομορφιάς πάρκο του και γύρω από την Παναγία την Επισκοπιώτισσα. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 14 Αυγούστου και διαρκούν μια εβδομάδα.

 • Από το σταθμό λεωφορείων στην Αθήνα ο επισκέπτης μπορεί σε δύο ώρες και δεκαπέντε λεπτά να φτάσει στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα του νομού. Εκτελούνται πυκνά δρομολόγια τόσο για την παραπάνω πόλη όσο και για την Mεγαλόπολη και το Λεωνίδιο.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα του KTEΛ Aθήνας (Kηφισού 100): 210-5132834, 210-5153510

 • Από το σταθμό λεωφορείων της Θεσσαλονίκης κάθε ταξιδιώτης μπορεί να φτάσει άνετα και ξεκούραστα στην Αρκαδία, με δρομολόγια που εκτελούνται σε καθημερινή βάση.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα του KTEΛ Θεσσαλονίκης: 2310-545433.

Μέσα σε δύο ώρες και είκοσι πέντε λεπτά μπορεί ο περιηγητής, με δελφίνι, να φτάσει στο Λεωνίδιο με αφετηρία την Mαρίνα Zέας. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι πραγματοποιούνται πυκνά δρομολόγια. Πληροφορίες στο τηλέφωνο στη Μαρίνα Ζέας: 210-6164444, 210-6198340.

Με δελφίνι από το Λεωνίδιο υπάρχει σύνδεση με Zέα, Γέρακα, Kυπαρίσσι, Mονεμβασιά, Πόρτο Xέλι, Kύθηρα, Σπέτσες, Ύδρα και Tυρό. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 27570-22294.

Με δελφίνι από το Tυρό υπάρχει σύνδεση με Zέα, Γέρακα, Kυπαρίσσι, Mονεμβασιά, Πόρτο Xέλι, Kύθηρα, Σπέτσες, Ύδρα και Λεωνίδιο. Πληροφορίες στο τηλέφωνο:27570-41692.

(http://cultureportal.uop.gr)

Άμεση ανάγκη
Άμεση δράση 100
Οδική Ασφάλεια Ε.Ο Κορινθου-Τριπολης 1866
Άμεση επέμβαση λιμενικής αστυνομίας 108
Aστυνομικά τμήματα 1033
Άμεση επέμβαση αερονομίαs 210 9642000
Σταθμός πρώτων βοηθειών ΙΚΑ 210 6467811
Δασική υπηρεσία 191
Γραμμή ζωής - SOS 175
Πυροσβεστική 199
Τουριστική αστυνομία 171
Εφημερεύοντα νοσοκομεία, κλινικές, ιατροί & φαρμακεία 14944

Βλάβες
ΔΕΗ γραφείο ενημέρωσης καταναλωτών 1253
ΟΤΕ βλάβες 121
ΕΥΔΑΠ βλάβες 1022

Δρομολόγια
Δρομολόγια αεροπορικών, ακτοπλοϊκών & σιδηροδρομικών συγκοινωνιών 1440
Ολυμπιακή Αεροπορία 210 9666666
Δρομολόγια πλοίων Αργοσαρωνικού 210 4124585
Δρομολόγια πλοίων εσωτερικού 210 4226000
Λιμεναρχείο Πειραιά 210 4511310-7
Λιμεναρχείο Ραφήνας 2294 022300
Δρομολόγια αστικών συγκοινωνιών Αθήνας 185
ΟΣΕ - Τηλεφωνική κράτηση εισιτηρίων 1110
Δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ) 1440

Πληροφορίες
Πληροφ. καταλόγου ΟΤΕ για εσωτερικό 11888
Πληροφ. καταλόγου ΟΤΕ για εξωτερικό 11889
Κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης ΟΤΕ 134
Πληροφορίες για ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ, ΠΡΟΠΟ ΓΚΟΛ, ΤΖΟΚΕΡ, Extra 5 και Super 3 14944
Αποτελέσματα αγώνων στοιχήματος 14844
ΕΘΝΙΚΟ-ΛΑΪΚΟ ΛΑΧΕΙΟ & ιππόδρομος 1445
Ραντεβού στο ΙΚΑ 184
Ανοικτή γραμμή (μονάδα απεξάρτησηs Ψ.Ν.Α) 210 3617089
Δήμοs Αθηναίων (Πληροφορίεs) 195
Θέατρα - κινηματογράφοι 1422
ΚΤΕΟ 1425
Μετεωρολογικό δελτίο & ατμοσφαιρική ρύπανση 1448
Συμβουλευτικόs σταθμόs AIDS 210 7222222
Τουριστική αστυνομία (Πληροφορίεs ΕΟΤ) 171
Χρηματιστήριο 1424

Εξυπηρέτηση πολιτών
Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών 1500
Τηλεφωνικές αιτήσεις για παροχή πιστοποιητικών 1502
Εθνικός οργανισμός πρόνοιας 197

Οδική Βοήθεια
Οδική βοήθεια ΕΛΠΑ 10400
Οδική βοήθεια Εxpress Service 1154
Οδική βοήθεια Hellas Service 1507
Οδική βοήθεια Interamerican 1158
Τροχαία Αθηνών 210 5230111
Τροχαία Πειραιά 210 4113832
Τροχαία Θεσσαλονίκης 2310 554144

 

 

Photos by Freepik