ΠΜΣ "Επιστήμη της Μετάφρασης" (άνευ διδάκτρων)

logoionioblack 

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΤΜΗΜΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

 

Το ΠΜΣ «Επιστήμη της Μετάφρασης» οργανώνεται από το μοναδικό Τμήμα που ειδικεύεται στις μεταφραστικές σπουδές στην Ελλάδα, το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χωρίς δίδακτρα που ανταποκρίνεται πλήρως στις εξελίξεις της έρευνας στο επιστημονικό πεδίο της Μετάφρασης, αλλά και στις νέες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Το πρόγραμμα καλύπτει τόσο τη θεωρία όσο και την πράξη της μετάφρασης με μαθήματα που εμβαθύνουν στη μετάφραση ειδικών επιστημονικών, τεχνικών, οικονομικών, νομικών, και λογοτεχνικών κειμένων, κειμένων τέχνης και πολιτισμού και φιλοσοφικών κειμένων, αλλά και στη μεταφραστική τεχνολογία, τη μηχανική μετάφραση, τον υποτιτλισμό, την ακουστική περιγραφή και τη διδακτική της μετάφρασης. Σημαντική είναι, επίσης, η σύνδεση των αποφοίτων με την αγορά εργασίας μέσω δομημένης πρακτικής άσκησης σε φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

PMSFoto1

Δομή και διάρκεια σπουδών

Το νέο πρόγραμμα διαρκεί συνολικά τρία (3) εξάμηνα και περιλαμβάνει δύο (2) εξάμηνα υποχρεωτικής παρακολούθησης μεταπτυχιακών σεμιναριακών μαθημάτων και ένα εξάμηνο για τη σύνταξη της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας. Σύμφωνα με τον αναλυτικό κύκλο σπουδών, ο φοιτητής συγκεντρώνει συνολικά ενενήντα (90) μονάδες ECTS (30 στο α' εξάμηνο, 30 στο β' εξάμηνο και 30 από την εκπόνηση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας).

Τα σεμιναριακά μαθήματα του ΠΜΣ διεξάγονται κατά τα δύο (2) πρώτα συνεχόμενα ακαδημαϊκά εξάμηνα και διακρίνονται σε:

 • μαθήματα κορμού (ένα (1) για κάθε εξάμηνο), τα οποία είναι υποχρεωτικά για όλους τους φοιτητές,
 • μαθήματα επιλογής, από τα οποία οι φοιτητές πρέπει να επιλέξουν σύμφωνα με τη βούλησή τους δύο (2) σε κάθε εξάμηνο.

Το διδακτικό εξάμηνο διαρκεί δέκα (10) εβδομάδες. Κάθε μάθημα, ανεξαρτήτως κατηγορίας, διαρκεί δύο ώρες εβδομαδιαίως. Επιτυχής εξέταση ή θετική αξιολόγηση σε ένα μάθημα εξασφαλίζει στους φοιτητές τις πιστωτικές μονάδες (ECTS) που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο μάθημα.

Η Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία εκπονείται κατά το τρίτο εξάμηνο.

PMSFoto4

Μαθήματα

1ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικό μάθημα: Θεωρία και μεθοδολογία της Μετάφρασης (10 ECTS)

Μαθήματα επιλογής (2 από τα 6):

 • Διδακτική της Μετάφρασης (10 ECTS)
 • Οπτικοακουστική μετάφραση (10 ECTS)
 • Διαχείριση μεταφραστικού έργου (10 ECTS)
 • Νομική μετάφραση (10 ECTS)
 • Φιλοσοφία και μεθοδολογία της επιστήμης (10 ECTS)
 • Κριτική λογοτεχνικής μετάφρασης (10 ECTS)

2ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικό μάθημα: Μεταφραστικά εργαλεία (10 ECTS)

Μαθήματα επιλογής (2 από τα 6):

 • Πολιτική μετάφραση και μετάφραση κειμένων της ΕΕ (10 ECTS)
 • Μετάφραση κειμένων διεθνούς πολιτικής (10 ECTS)
 • Μετάφραση επιστημονικών κειμένων (10 ECTS)
 • Μετάφραση κειμένων τέχνης και πολιτισμού (10 ECTS)
 • Ενδογλωσσική μετάφραση (10 ECTS)
 • Γλωσσολογία και μετάφραση (10 ECTS)

Το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας διαθέτει δωρέαν πρόσβαση στο Memsource Academic Edition, ένα ακαδημαϊκό πρόγραμμα σχεδιασμένο για πανεπιστήμια που παρέχουν μαθήματα μετάφρασης.

ΠΜΣΕπιστήμ...

Διεθνής διάσταση του ΠΜΣ

Το ΠΜΣ «Επιστήμη της Μετάφρασης»:

 • Διοργανώνει διεθνή συνέδρια όπως, για παράδειγμα, το 33ο Διεθνές Συνέδριο Λειτουργικής Γλωσσολογίας που συνδιοργάνωσε µε τη Διεθνή Εταιρεία Λειτουργικής Γλωσσολογίας (SILF) από 11 έως 16 Οκτωβρίου 2010 στην Κέρκυρα.

 • Συνεργάζεται µε ξένα πανεπιστήμια και προσκαλεί κατ’ έτος και ανάλογα με τους διαθέσιμους οικονομικούς του πόρους διδάσκοντες διεθνούς κύρους κυρίως από την Ευρώπη για να προσφέρουν διαλέξεις στο πλαίσιο του Προγράμματος.

 • Προσκαλεί διακεκριμένους στον τομέα τους επαγγελματίες μεταφραστές του ελληνικού και διεθνούς χώρου για την παράδοση σεμιναρίων.

Σε επίπεδο διδακτορικών σπουδών ισχύουν έξι Ειδικά Πρωτόκολλα Συνεργασίας για την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών µε συνεπίβλεψη με τα εξής Πανεπιστήμια: Πανεπιστήµιο Σορβόννης-Paris IV, Πανεπιστήμιο της Rennes, Πανεπιστήμιο του Montpellier, Πανεπιστήµιο της Caen, Πανεπιστήμιο της Nantes και Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης.

 

PMSFoto3

Ιστότοπος: http://dflti.ionio.gr/el/postgraduate-studies

Δείτε την Προκήρυξη εδώ 

Related

NEWSLETTER

Εγγράψου για να μαθαίνεις πρώτος, τα τελευταία νέα για τις σπουδές σου!

Photos by Freepic