ΠΜΣ "Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επιστήμη και Μηχανική Υπολογιστών"

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα (Masters) του Τμήματος Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης στοχεύει στην επέκταση και ενίσχυση των γνώσεων σε συγκεκριμένες θεματικές περιοχές της Επιστήμης και της Μηχανικής Υπολογιστών, μέσω εξειδικευμένων μαθημάτων και μιας ετήσιας μεταπτυχιακής εργασίας. Το πρόγραμμα Διδακτορικού Διπλώματος (PhD) παρέχει εξαιρετικές ευκαιρίες απόκτησης των κατάλληλων εφοδίων, ώστε ο κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος να είναι σε θέση να αναλάβει ηγετικό ρόλο ως ερευνητής/επιστήμονας/μηχανικός στην περιοχή εξειδίκευσής του. 
Το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης ξεκίνησε το 1985 και είναι ένα από τα ιστορικά πρώτα (σε όλες τις επιστημονικές περιοχές) και επιστημονικά κορυφαία μεταπτυχιακά προγράμματα που έχουν εφαρμοσθεί  στην Ελλάδα.  Έχει συσσωρεύσει μεγάλη εμπειρία στην διδασκαλία μεταπτυχιακών μαθημάτων και στην καθοδήγηση της ερευνητικής εργασίας των φοιτητών. Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα διαθέτει ικανούς και δραστήριους καθηγητές σε ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων αιχμής της Επιστήμης και Μηχανικής Υπολογιστών, με συνεχή και σημαντική συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα καθώς και διεθνή αναγνώριση της ποιότητας του έργου τους. 
Το ΠΜΣ καλύπτει τόσο το θεωρητικό όσο και το τεχνολογικό περιεχόμενο την Επιστήμης και Μηχανικής Υπολογιστών. Σκοπός του είναι:
1.    Η καλλιέργεια εξειδικευμένων γνώσεων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας. 
2.    Η διαμόρφωση επιστημόνων-ερευνητών στο πεδίο της Επιστήμης και Μηχανικής Υπολογιστών.
3.    Η συνεισφορά στην ανάπτυξη της Επιστήμης και της Τεχνολογίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. 
 

Hardware1

Δομή του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών

Η δομή του μεταπτυχιακού προγράμματος αντανακλά την φυσιογνωμία του Τμήματος και υλοποιεί το όραμα να υπηρετούνται τόσο η βασική όσο και η εφαρμοσμένη έρευνα και η εμβάθυνση σε σημαντικούς και επίκαιρους τομείς της Επιστήμης και Μηχανικής Υπολογιστών, όπως αυτοί καταγράφονται παρακάτω:

  • Αρχιτεκτονική Μικροηλεκτρονικών Συστημάτων
  • Δίκτυα Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνίες
  • Παράλληλα και Κατανεμημένα Συστήματα
  • Πληροφοριακά Συστήματα και Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή
  • Υπολογιστική και Γνωσιακή  Όραση, και Ρομποτική
  • Αλγοριθμική και Ανάλυση Συστημάτων
  • Βιοϊατρική Πληροφορική και Τεχνολογία
  • Τεχνολογία Πολυμέσων
     

Οι θεματικές αυτές περιοχές έχουν σχεδιαστεί με βάση τις προδιαγραφές που απαντώνται σε αντίστοιχα ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα αλλά και που καθορίζονται και από τις ανάγκες της ελληνικής, ευρωπαϊκής, και παγκόσμιας αγοράς. Το αποτέλεσμα είναι ένα ομοιογενές και δυναμικό πρόγραμμα, με πλήθος ερευνητικών και αναπτυξιακών συνεργασιών και με υψηλό κύρος σε διεθνές επίπεδο.


Από την αρχή λειτουργίας του, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα έχει στενή και εξαιρετικά καρποφόρα συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Το ΙΤΕ, ένα από τα μεγαλύτερα Εθνικά Ερευνητικά Κέντρα, έχει σύγχρονα και άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια και χαίρει αναγνώρισης στη διεθνή επιστημονική και τεχνολογική κοινότητα. Τα μέλη του Τμήματος (καθηγητές, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές) έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται και στο Ινστιτούτο Πληροφορικής, σε σημαντικά ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα, σε συνεργασία με πληθώρα εταιρειών, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων στην Ευρώπη και την Αμερική. Αυτό δίνει την ευκαιρία επαφής με τη διεθνή πρωτοπορία της τεχνολογίας, απόκτησης εξαιρετικά πολύτιμης εργασιακής εμπειρίας, αλλά και συμβολής στην τεχνολογική πρόοδο της χώρας. Για την οικονομική υποστήριξη των φοιτητών του Τμήματος το ΙΠ-ΙΤΕ παρέχει σημαντικές υποτροφίες. 

img_4_2

Επίτευξη των στόχων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών

Οι μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης προσφέρουν ένα πλήθος δυνατοτήτων, ευκαιριών, και πλεονεκτημάτων και αποτελούν «κλειδί» για μία λαμπρή σταδιοδρομία στον χώρο της Επιστήμης και της Μηχανικής Υπολογιστών. Απόφοιτοι του προγράμματος επιτυγχάνουν θέσεις στις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας και στα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ελλάδα, την Ευρώπη, και την Βόρεια Αμερική, με αποτέλεσμα μια ισχυρή διεθνή φήμη, καθώς και συνεργασίες με ανθρώπους και οργανισμούς που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και την ίδια επιθυμία για αριστεία και δημιουργία. Μία πρόσφατη απόδειξη του επιπέδου σπουδών που προσφέρει το Τμήμα είναι η αξιολόγηση που πέτυχε από τον Times Higher Education (THE), έναν από τους πιο έγκυρους διεθνείς οργανισμούς κατάταξης Πανεπιστημίων. Για την κατάταξη αυτή, ο ΤΗΕ  χρησιμοποιεί δείκτες που καλύπτουν όλες τις πλευρές της αποστολής ενός σύγχρονου πανεπιστημίου: έρευνα, διδασκαλία, μεταφορά τεχνογνωσίας, και διεθνοποίηση. Για το πεδίο της Επιστήμης Υπολογιστών (Computer Science) στη λίστα των 300 κορυφαίων τμημάτων του κόσμου για το 2018 περιλαμβάνεται ένα μόνο Ελληνικό τμήμα, το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ιστοσελίδα: https://www.csd.uoc.gr

Κατεβάστε τον Κανονισμό ΠΜΣ

Robotics1

 

Related

NEWSLETTER

Εγγράψου για να μαθαίνεις πρώτος, τα τελευταία νέα για τις σπουδές σου!

Photos by Freepic