Διάλεξη «ΝΙΧΟΝΓΚΑ: η σύγχρονη παραδοσιακή ιαπωνική ζωγραφική»

image004

Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος σας προσκαλεί στην διάλεξη

 

«ΝΙΧΟΝΓΚΑ: η σύγχρονη παραδοσιακή ιαπωνική ζωγραφική»

 

την Τετάρτη 17 Απριλίου  2019 | 19:15 – 20:30

στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης (Αγγελάκη 13)

 

Ομιλητής
Στέλιος Λ. Παπαλεξανδρόπουλος
Καθηγητής Ιστορίας των Θρησκειών – Ιαπωνολόγος
Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκε
ιολογίας, ΕΚΠΑ

Ο Στέλιος Λ. Παπαλεξανδρόπουλος είναι θρησκειολόγος, ειδικευμένος στις ιαπωνικές θρησκείες. Εργάζεται ως τακτικός καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Θεολογία στο ίδιο πανεπιστήμιο και στην Ελβετία και Ιαπωνικό Βουδισμό στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο.

Έχει εκπονήσει ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τις ιαπωνικές θρησκείες, ιδίως σε σχετικά με τον ιδρυτή του ιαπωνικού Σότο Ζεν, Ντόγκεν σε πολλά ιαπωνικά πανεπιστήμια και επιστημονικά ιδρύματα. Κυριότερα έργα: Ο Ιάπωνας φιλόσοφος Νισίντα Κιταρό, Θεότητες και κόσμος στη κοσμογονία του Κοτζίκι, Η αληθινή πραγματικότητα στο έργο του Ντόγκεν, Ιστορία της Τέχνης του Ιαπωνικού Βουδισμού (552-794 μ.Χ.). Έχει ακόμη ασχοληθεί με την ιαπωνική λογοτεχνία, κάνοντας μεταφράσεις από το έργο του Αμπέ Κόμπο (Η γυναίκα της άμμου), του Ουέντα Ακινάρι (Ουγκέτσου μονογκατάρι), του Σίγκα Ναόγια (διηγήματα) κ.α.

Ενδιαφέρεται για την ιαπωνική βουδιστική αλλά και κοσμική τέχνη και έχει κάνει πολλές σχετικές σειρές μαθημάτων και διαλέξεις, εισάγοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα θέματα όπως τα ρεύματα Νιχόνγκα, Σιν-Χάνγκα κ.α. Είναι μέλος της EAJS (European Association of Japanese Studies) και άλλων διεθνών ακαδημαϊκών εταιρειών. 


Μπορείτε να προωθήσετε την διάλεξη και μέσα από την Facebook page.

Εγγραφή εδώ

Related

NEWSLETTER

Εγγράψου για να μαθαίνεις πρώτος, τα τελευταία νέα για τις σπουδές σου!

Photos by Freepic